Hufvudstadsbladet

Rädda Barnens säkerhetsr­åd: Täck över webbkamera­n

Bilder på datorn, surfplatta­n och telefonens webbkamera kan laddas ner av andra och missbrukas, varnar Rädda barnen som vill lära barn att agera tryggt på nätet.

- SPT

På nätet finns det bilder på barn som används i osakliga eller kriminella sammanhang. Bilderna är ibland tagna av barnen själva.

Också polisen har uppmärksam­mat problemet.

– I vårt arbete ser vi hela tiden hur bilder av barn missbrukas. Vi vill att barnen och ungdomarna själva men också vårdnadsha­varna ska fästa ännu mer vikt vid säkerhetsk­unskaperna i nätvardage­n, säger Rädda Barnens specialsak­kunniga Nina Vaaranen-Valkonen i ett pressmedde­lande.

Rädda Barnen har startat kampanjen Trygg på webben med tips om hur man hanterar bildmateri­al på ett tryggt sätt. Det finns också en handbok med tips på svenska.

Bilder på ens dator, surfplatta och telefonens webbkamera kan i värsta fall laddas ner av andra och missbrukas. Därför hoppas Rädda Barnen att barn och ungdomar alltid stannar upp och tänker efter vad för material de delar.

– Ungdomar kan i förälskels­ens yra ta sexuellt laddat bildmateri­al och dela det med sin partner. I sådana situatione­r uppstår det alltid en risk att materialet missbrukas och sprids okontrolle­rat på webben.

Personer kan hacka sig in i din dator och se dig genom din webbkamera. Rädda Barnen uppmanar därför alla att täcka över datorns webbkamera när man inte använder den. Man kan göra det med en bit tejp, ett klistermär­ke eller ett linsskydd för webbkamero­r.

Det är också bra att tänka efter vad man säger i videosamta­l. Om barn och ungdomar inte är medvetna om det här kanske de inte förstår att live-chattar i olika tjänster kan laddas ner i fel syfte, menar Rädda Barnen.

– Kunskap hjälper oss att agera och vi hoppas att linsskydd för webbkamero­r och andra säkerhetså­tgärder på nätet i framtiden blir lika vanliga som cykelhjälm och reflex i trafiken.

 ?? FOTO: RäDDA BARNEN ?? Det tunna linsskydde­t som monteras över webbkamera­n har en lucka som■ hålls stängd då webbkamera­n inte används.
FOTO: RäDDA BARNEN Det tunna linsskydde­t som monteras över webbkamera­n har en lucka som■ hålls stängd då webbkamera­n inte används.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland