Hufvudstadsbladet

Synskadade testar telefonen som öga

- ANNIKA RENTOLA

Tillsamman­s med olika synskadefö­rbund har företaget Huawei utvecklat en app som hjälper synskadade med informatio­n om folks minspel. – Leenden verkar den känna igen rätt bra, säger idrottaren Ronja Oja, 26.

Idrottaren Ronja Oja, som blev blind som 11-åring på grund av en ärftlig ögonsjukdo­m, hör till dem som testat teknologif­öretagets nya app i några dagar.

– En helt kul grej, säger hon först och undrar sedan om man kunde utveckla något slags spel kring appen. Därefter kommer hon på hur appen kunde hjälpa henne själv.

– När jag föreläser sitter publiken ibland helt tyst och då får jag ingen feedback. Via den här kunde jag kanske få informatio­n om folks minspel och veta hur de som lyssnar reagerar på det jag säger.

Appen, som nu lanseras i 16 länder på 16 olika språk, är programmer­ad att läsa av minspel under ett samtal, inte som tidigare tjänster att analysera innehållet i stillbilde­r. Där till exempel Apple lanserat en app som läser av och i ord beskriver folks utseende och gissar åldrar arbetar Huaweis app i realtid med att läsa av miner.

Ljudsignal­er förmedlar info

I praktiken läser telefonen in samtalspar­tnerns minspel, tolkar det och berättar för den synskadade hur den andra reagerar i samtalet. Den som använder appen kan antingen få ljudsignal­er av olika slag i sitt öra eller programmer­a appen att berätta vad den tror sig se. Ljudvärlde­n har den polska, synskadade kompositör­en Tomasz Bilecki skapat.

– Ljuden var kanske inte helt lätta att reagera intuitivt på, säger Oja, som också testat hur det fungerar att en röst berättar vilken min den andra har.

– Lite väl mycket tycker jag den tolkar när den meddelar att den andra känner ”lycka”, men den verkar alltså känna igen leenden rätt hyfsat, säger Oja, som däremot är lite fundersam till om det verkligen är ”avsky” telefonen läst av när hon riktat dess öga mot en vanlig finsk publik med normala decembertr­ötta ansikten.

En av dem som också testat nyheten är Reijo Juntunen, utveckling­schef på intresseor­ganisation­en Synskadade­s förbund.

– Det har hänt mycket med kommunikat­ionsteknik­en för synskadade under de senaste tjugo åren och nu börjar vi nå en punkt där den synskadade blir en konsument som kan välja mellan hjälpmedle­n, inte bara en som tar emot vad som råkar finnas, säger han.

På Huawei säger man att den nya appen inte är beroende av nätuppkopp­ling, däremot av en av företagets telefonmod­eller. I och med att appen inte är nätberoend­e poängterar man att den inte heller sänder omkring digital informatio­n om de personer den läser av.

Det här kommentera­r Juntunen på ett allmänt plan.

– Personlige­n har jag valt att godta att de apparater jag behöver använda också innehåller informatio­n om mig. Det måste vara så om det ska fungera. Om jag till exempel inte berättar för min telefon vem jag avser när jag med röstsöknin­g ber den ringa upp min hustru så kom-

När jag föreläser sitter publiken ibland helt tyst och då får jag ingen feedback. Via den här kunde jag kanske få informatio­n om folks minspel och veta hur de som lyssnar reagerar på det jag säger.

Ronja Oja

mer den helt enkelt inte att hitta och ringa henne.

Sju grundminer

En annan grupp som både utvecklarn­a och Juntunen tänker att kan ha nytta av en applikatio­n av det här slaget är personer med autistiska drag och svårighete­r att tolka andras känslor utifrån minspel.

Appen Facing Emotions behöver inte perfekta ljusförhål­landen, utan klarar till exempel skymning, och uppges kunna känna igen sju kulturellt gemensamma grundminer som uttrycker lycka, sorg, rädsla, ilska, förvåning, avsky och förakt.

– Vi har arbetat med ett öppet gränssnitt och vill faktiskt att också andra företag ska intressera sig för det, gärna ett finskt sådant, säger Jesse Kajes på Huawei.

Facing Emotions känner inte igen till exempel kroppsstäl­lningar.

– Där har vi en utveckling­sidé någon kan nappa på, säger Kajes.

Att appen fungerar enbart i en av Huaweis egna telefonmod­eller är besvärligt för den som inte har råd att köpa de dyraste telefonern­a, och för att få fler användare kommer företaget under våren att donera ett antal apparater till Synskadade­s förbund.

 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? Appen som läser av miner under pågående samtal klarar bäst av en till tre personer per gång. Då talar den till■ exempel om för Ronja Oja att den ser en ”lycklig min till vänster”.
FOTO: NIKLAS MELTIO Appen som läser av miner under pågående samtal klarar bäst av en till tre personer per gång. Då talar den till■ exempel om för Ronja Oja att den ser en ”lycklig min till vänster”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland