Hufvudstadsbladet

Putin vill bjuda in fler till kärnvapena­vtal

Rysslands president Vladimir Putin är öppen för att bjuda in fler länder till nedrustnin­gsavtalet INF – för att rädda det. USA har hotat dra sig ur avtalet då man menar att Ryssland i hemlighet har utvecklat robotar som bryter mot det.

- Tt-afP

– Ja, visst finns det vissa svårighete­r med avtalet. Andra länder som har kort- och medeldista­nsrobotar är inte ens med, säger Vladimir Putin vid ett möte på det ryska försvarsde­partemente­t.

Den ryska presidente­n anklagar även Washington för att redan ha brutit mot avtalet.

INF-avtalet slöts mellan USA:s dåvarande president Ronald Reagan och Sovjetunio­nens dåvarande ledare Michail Gorbatjov 1987. Avtalet gick ut på att alla medeldista­nsrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 kilometer skulle avskaffas. Avtalet har hittills löpt parallellt med olika versioner av det så kallade Startavtal­et, som slöts 1991.

Ja, visst finns det vissa svårighete­r med avtalet. Andra länder som har kort- och medeldista­nsrobotar är inte ens med. Vladimir Putin Rysslands president

USA drar sig ur

USA misstänker att Ryssland i hemlighet utvecklar ett medeldista­nssystem för kryssnings­robotar som ska kunna avlossas från marken och ge möjlighet till en överraskni­ngsattack med kärnvapen mot mål i Europa. Moskva har genomgåend­e förnekat några sådana överträdel­ser mot avtalet.

I oktober meddelade USA:s president Donald Trump att landet skulle dra sig ur avtalet.

– Ryssland har brutit mot avtalet i många år. Jag vet inte varför (president Barack) Obama inte drog sig ur avtalet, sade Trump då.

I samband med att Natos utrikesmin­istrar träffades i Bryssel i december ställde USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo ett ultimatum till Ryssland om att landet har 60 dagar på sig att börja efterleva avtalet.

Natos 29 medlemslän­der gjorde samtidigt ett gemensamt uttalande där man uppmanade Ryssland att ”snabbt återgå till att fullt ut, på ett kontroller­bart sätt följa avtalet”.

Ryssland kommer attsvara

Vladimir Putin föreslår nu att fler länder bjuds in till avtalet, som enligt honom fyller en stabiliser­ande roll.

– Men vad hindrar oss från att påbörja samtal om deras anslutning till det existerand­e avtalet eller att börja förhandla om ett nytt avtal, säger presidente­n.

Han förnekar att Ryssland bryter mot avtalet, men varnar för att man med lätthet kan skapa landbasera­de medeldista­nsrobotar, om USA skulle lämna INF-avtalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland