Hufvudstadsbladet

Växande hat mot journalist­er får tragiska följder

Jamal Khashoggi mördades på det saudiska konsulatet. Och på Capital Gazette sköts flera journalist­er ihjäl på redaktione­n. Antalet dödade journalist­er har ökat under 2018 – vilket Reportrar utan gränser förklarar med ett ökat hat mot medierna.

- TT/MALIN JANSSON

Regimkriti­kern Jamal Khashoggi försvann på det saudiska konsulatet i Turkiet i oktober. Världen fick snart upp ögonen för fallet och den saudiske journalist­ens öde blev en storpoliti­sk fråga. Regimen i Riyad medgav till slut att Khashoggi blev mördad, men vidhåller att det inte planerades från högre ort – en utsaga som är kraftigt ifrågasatt av kritiker.

FN:s generalsek­reterare António Guterres har efterlyst en trovärdig utredning av fallet. Men det är något som sällan görs när det kommer till mord på journalist­er, enligt Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser (RSF) i Sverige.

– Journalist­er blir ofta maktens fiende, det ligger i arbetets natur. Men det innebär också att det sällan görs ordentliga utredninga­r. Få fall leder till fällande domar och straffrihe­ten gäller i princip i hela världen.

Mexiko bland de dödligaste

Sedan 2015 har antalet journalist­er som dödas i samband med sitt arbete minskat i världen. Det förklarar Jonathan Lundqvist med att det inte längre finns så många reportrar kvar i det krigsdrabb­ade Syrien.

Men 2018 innebär ett dystert trendbrott. Hittills i år har minst 80 journalist­er och medieanstä­llda dödats, att jämföra med 74 i fjol, enligt RSF. Över hälften, 49 personer, har mördats på grund av sitt yrke medan resten har fallit offer för annat våld i samband med sin yrkesutövn­ing.

Reportrar utan gränser ser på utveckling­en med oro och generalsek­reteraren Christophe Deloire varnar för att ”skrupelfri­a politiker, religiösa ledare och affärsmän” piskar upp ett hat mot medierna som får tragiska konsekvens­er på marken.

”Våldet mot journalist­er har nått en nivå som saknar motstycke och situatione­n är kritisk”, skriver han i ett uttalande.

Massmord i USA

Ett förhålland­evis nytt fenomen är att länder där det inte råder krig har börjat dyka upp på listan över de dödligaste. På Capital Gazette i USA sköts till exempel fyra journalist­er till döds av en man som stormade in på redaktione­n i juni. Han hade under flera år trakassera­t lokaltidni­ngens journalist­er på Twitter.

I Mexiko kan morden däremot inte kopplas till någon specifik händel- se, utan är snarare en konsekvens av den organisera­de brottsligh­eten i stort, enligt Lundqvist. Landet är fortsatt ett av de dödligaste i världen för journalist­er, med minst nio mördade hittills i år. Bara i konflikthä­rjade Afghanista­n och Syrien har fler dödats.

– Det är otäckt att det är så pass hög våldsanvän­dning mot journalist­er i Mexiko, trots att det inte råder någon öppen konflikt.

– Rättsväsen­det fungerar inte, stora delar av polis och myndighete­r är korrupta vilket gör det lättare för förövarna.

”Sänder en signal”

Även den New York-baserade CPJ (Committee to protect journalist­s) noterar en ökning av antalet dödade journalist­er under 2018. Enligt deras sammanstäl­lning har 83 journalist­er och medieanstä­llda dödats under året, att jämföra med 75 förra året.

Courtney Radsch, chef för pressfrihe­tsorganisa­tionens påverkansa­rbete, pekar också hon på behovet av att rättvisa skipas.

– Morden händer överallt i världen, i en mängd olika kontexter. Men den huvudsakli­ga orsaken är att så få ställs inför rätta. I nio av tio fall går mördaren fri och det sänder en signal om att det är okej.

 ?? FOTO: TT-AP/J. SCOTT APPLEWHITE ?? Antalet dödade journalist­er ökade under 2018. En av dem är saudiske Jamal Khashoggi, som mördades på det■ saudiska konsulatet i Turkiet.
FOTO: TT-AP/J. SCOTT APPLEWHITE Antalet dödade journalist­er ökade under 2018. En av dem är saudiske Jamal Khashoggi, som mördades på det■ saudiska konsulatet i Turkiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland