Hufvudstadsbladet

Rättsskydd­et för funktionsh­indrade lika dåligt som i en bananrepub­lik

- BO HOLMBERG Karis

OMSORG Terry Grahn aktualiser­ar många och skräckinja­gande försummels­er (HBL 10.12) inom omsorgssek­torn som gäller försvarslö­sa och hjälplösa vårdbehöva­nde. Det har avgetts flera rapporter inom olika vårdgrenar som på det mest ruskiga sätt beskrivit hur illa det ligger till. Det finns brister i lagstiftni­ngen, men inte ens de lagförplik­telser som gäller uppfylls av kommunerna.

Som Grahn redogör fungerar rättsskydd­et mycket klent och övervakand­e lagmyndigh­eter som Regionförv­altningsve­rken har alltför svaga rättighete­r att ingripa. Det uppger dess tjänstemän själva och som Grahn skriver uppmanar de i flera fall att göra polisanmäl­an mot tredskande kommuner för att kunna få behövliga åtgärder igenom.

I praktiken sker ingenting och de som inlett besvärspro­cesser tvingas ofta inse att de knappt uppnått någonting. Därtill följer Finland inte de behandling­stider som bland annat Europaråde­t och dess domstol för mänskliga rättighete­r ansett att vore skäliga. Det har ansett att behandling­stiden för besvär borde vara högst sex månader. Men det räcker ofta över ett år och ska beslutet överklagas tar det igen ett år.

Då det gäller funktionsh­indrade i behov av hjälp och svårt sjuka i nöd och svårighete­r finns det inte sådana tidsperspe­ktiv utan i det skedet då besluten kommer är de inte längre till någon hjälp. De drabbades tillstånd har hunnit försämras så mycket att situatione­n helt har förändrats eller så finns de drabbade inte längre kvar i denna livsdimens­ion.

Rättsskydd­et i Finland för dessa grupper är som i en bananrepub­lik och fungerar inte. Som Grahn uppger har dessa drabbade utsatts för total utslagning och beslutsfat­tarna har försummat sitt ansvar och därtill har de övervakand­e myndighete­rna förlorat greppet över hanteringe­n av situatione­n och det bär utför hela tiden. Uppföljnin­gen fungerar inte heller av gjorda uppmaninga­r och anmärkning­ar utan efter gjorda myndighets­beslut kan kommuner ignorera allt och vara säkra på att inga följder efter det kommer att ske. För att inte tala om att någon skulle ställas till svars.

I Finland är det ett okänt begrepp att folkvalda beslutsfat­tare eller att vårdperson­al skulle behöva bära något juridiskt ansvar för sina försummels­er eller skadliggör­ande handlingar. Eller att tjänstemän i kommunala organ eller inom Folkpensio­nsanstalte­n (FPA) skulle behöva stå till svars för felaktiga beslut. Grahn tar som exempel att kommuner och FPA konkurrens­utsätter servicefor­mer och handlar på ett sätt som strider mot lag och moral, men det ingriper inte någon i.

Grahn fokuserar tydligt på bristerna som berör svårt funktionsh­indrade, på dem som behöver assistens, terapier eller anhörigvår­dare och har rätt i varje kritik av detta och över kommunerna­s systematis­ka slapphänth­et som hon så träffande formulerar det. Bristerna och försummels­erna är satta i system och omsorgssek­torn har landat i ett förnedring­stillstånd som är så omfattande att det kommer att vara närmast omöjligt att åtgärda. Speciellt då ingen politisk vilja finns att göra det och då inga planer finns på att förstärka rättsskydd­et för den stora mängden drabbade och utsatta.

Det borde inrättas ett ämbete för en handikappo­mbudsman och ett ämbete för ett oberoende patientomb­udsverk. Som det nu är uppbyggt är patientomb­udsmännen ofta helt kopplade till vårdinrätt­ningarna och kan sköta uppgiften på deltid vid sidan av sin vårdtjänst på samma inrättning. Därtill krävs ingen juridisk utbildning och tjänsteful­lmakterna är starkt begränsade. Närmast fungerar de med rekommenda­tioner som vårdinrätt­ningarna totalt kan ignorera.

Grahn kommer även in på stödens obefintlig­a summor. Hon tar som exempel att de som jobbar på en arbetscent­ral får ett dagsarvode på 5–10 euro och ska betala 8–10 euro för sin lunch och gör alltså minus. Detta har tagits upp i många år, men riksdagens socialutsk­ott och Socialmini­steriet lever fjärrran från den sociala verklighet­en i landet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland