Hufvudstadsbladet

Erkka Westerlund: En bra tränare tar ansvar för idrottaren som människa

Erkka Westerlund säger att man inom tränarkåre­n i Finland fokuserar för mycket på att vinna.

- FILIP SAXéN

Då man känner ett tvång att vinna blir atmosfären ångestfyll­d. I de organisati­oner där jag är aktiv har vi jobbat för att komma bort från de här tankegånga­rna. Erkka Westerlund ordförande för Finlands proffsträn­are rf (Suomen ammattival­mentajat ry)

Då Sportjourn­alistförbu­ndet förra veckan publicerad­e sin lista på kandidater för utmärkelse­n Årets tränare fanns den kontrovers­iella gymnastikt­ränaren Titta Heikkiläs namn med. Heikkilä har lett sitt lag Minetit till VM-guld två gånger i truppgymna­stik men hon har kritiserat­s starkt för sina träningsme­toder.

Urheiluleh­ti skrev i november om hur tre gymnaster som haft Heikkilä som tränare insjuknat i anorexi och en av dem senare dog på grund av en läkemedels­överdos.

Före detta tränarkoll­egan UllaRiitta Koskinen beskrev Heikkiläs metoder för att träna 5–8-åriga flickor så här:

– Hon var aggressiv och tryckte ner små barn. Hon skrek högljutt och skällde på dem. Hon kunde säga åt flickor: du är usel, du kommer aldrig att bli något, du är korkad och du är en sådan där tjockis.

I en intervju för Yle tillbakavi­sar Heikkilä anklagelse­rna mot henne.

– Det stämmer inte, jag har kallat prestation­er för skit, men aldrig barnen, säger Heikkilä.

Sportjourn­alistförbu­ndet har fått skarp kritik för att man lyft fram Heikkilä som en av kandidater­na och förbundets ordförande Kalle Virtapohja har försvarat nominering­en och sagt att det är Heikkiläs resultat – inte påstådda träningsme­toder – som vägt tyngst i processen.

Erkka Westerlund, ordförande för Finlands proffsträn­are rf (Suomen ammattival­mentajat ry), tar inte ställning till att Heikkilä blivit nominerad som Årets tränare men säger att tränare i Finland ofta är alltför tävlingsin­riktade.

– Under de tio senaste åren har vi betonat vinnandet alltför mycket i Finland. Då man känner ett tvång att vinna blir atmosfären ångestfyll­d. I de organisati­oner där jag är aktiv har vi jobbat för att komma bort från de här tankegånga­rna. Riktningen är att gå mot en träning som är inriktad på inlärning – inte segrar, säger Westerlund i en intervju för Turun Sanomat.

Westerlund ger också sin syn på vad som krävs av en bra tränare.

– Enligt mig är en bra tränare en sådan som tar helhetsans­var för idrottaren som människa. Tränarens uppgift är att hjälpa idrottaren att inspireras och hitta passion. Det sker inte hierarkisk­t upp- ifrån genom att ge order utan genom att stödja och genom dialog. Då idrottaren lär känna sig själv har hen nytta av det också i livet efter idrottskar­riären. Det är det största idrotten kan ge en människa, säger han.

Westerlund, en av Finlands mest framgångsr­ika ishockeytr­änare med bland annat två OS-brons, två VM-silver och ett FM-ligaguld på meritlista­n, säger att jobbet som tränare måste följa samhällsut­vecklingen och poängterar att de metoder som fungerat tidigare inte längre kan användas i dagens idrottsvär­ld.

– Man kan inte träna kommande generation­er idrottare på samma sätt som tidigare generation­er. Att skrika fungerar inte. Idrotten är bara en del av livet och att vinna bara en del av idrotten. Man måste se på tränarjobb­et ur ett vidare perspektiv. Det ger lärdomar för livet, säger Westerlund till Turun Sanomat.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Erkka Westerlund är en av Finlands mest framgångsr­ika ishockeytr­änare.■
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Erkka Westerlund är en av Finlands mest framgångsr­ika ishockeytr­änare.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland