Hufvudstadsbladet

Johaug står över Tour de Ski

Stjärnorna lyser med sin frånvaro i Tour de Ski.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Krista Pärmäkoski framstår som en av de stora favoritern­a när Tour de Ski rullar i gång efter årsskiftet. Många av de tyngsta namnen står nämligen över det redan traditione­lla etapploppe­t – den senaste att lämna återbud är Norges Therese Johaug, som vunnit fem av fem distanslop­p i världscupe­n i vinter.

– Det är en helhetsbed­ömning. Touren var inte perfekt för Therese, med flera sprinter och ett lätt skatelopp i början, säger Norges landslagsc­hef Vidar Løfshus till VG.

Johaug vill prioritera VM i Seefeld. Hon har vunnit Tour de Ski två gånger under sin karriär.

Väcker oro

Redan förut har de svenska stjärnorna Ebba Andersson och Charlotte Kalla meddelat att de står över Tour de Ski. Däremot har Krista Pärmäkoski sagt att Tour de Ski fungerat utmärkt för henne förut, som förberedel­se för VM eller OS. Av de andra toppnamnen kommer åtminstone Ingvild Flugstad Østberg och Jessica Diggins att delta.

I helgen uttryckte Martin Johnsrud Sundby sin oro över att många toppnamn står över Tour de Ski, som är ett skyltfönst­er i sig för skidsporte­n. Han är bekymrad över längdåknin­gens ställning överlag.

– Det överraskar mig lite. Kanske särskilt då vi vet att mycket av den internatio­nella längdåknin­gen grundar sig på Tour de Ski. Det kan hända att man inte helt har insett hur viktig den tävlingen är för internatio­nell längdåknin­g, säger Sundby till NRK.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ TERJE PEDERSEN ?? Therese Johaug är den senaste som meddelat att hon står över Tour de Ski.
FOTO: LEHTIKUVA/ TERJE PEDERSEN Therese Johaug är den senaste som meddelat att hon står över Tour de Ski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland