Hufvudstadsbladet

På jakt efter pulsen i världsmusi­ken

”Varje studerande har något unikt att erbjuda. Här studerar finländare med de mest skilda musikalisk­a intressen sida vid sida med folk från hela världen, allt från Irland och Spanien till Kina och Palestina. Förvånande många har stannat i Finland efter st

- TOVE DJUPSJöBAC­KA är musikkriti­ker.

Bland alla solenna julkonsert­er har Global Fest envist bitit sig fast i just december månad. Den lilla men färggranna festivalen ger årligen en överblick över vad som är på gång just nu inom Sibelius-Akademins nyaste tillskott i examensutb­udet, Global Music-utbildning­en.

Här gäller det framför allt att ta tempen på hela utbildning­slinjen, lyssna på dess puls, känna den stämning den skapar i huset och fundera kring nya bekantskap­er. Här hörde jag till exempel för första gången Hildá Länsmans spännande röst, som sedermera hörts på allt större scener.

Varje studerande har något unikt att erbjuda. Här studerar finländare med de mest skilda musikalisk­a intressen sida vid sida med folk från hela världen, allt från Irland och Spanien till Kina och Palestina. Förvånande många har stannat i Finland efter studierna och satt sprätt på musikfälte­t här.

Det är här i praktiken omöjligt att utbilda var och en enligt liknande metoder som till exempel inom klassisk musik eller folkmusik, där huset förfogar över några av de främsta experterna i branschen. Man kan inte förvänta sig att Sibelius-Akademin ska ha världens främsta lärare i allt från bulgarisk sång och balafonspe­l till flamencogi­tarr och kubanska slagverk. Alltså måste man hitta en annan väg att närma sig det hela och under de senaste åren har linjechefe­n, australien­saren Nathan Riki Thomson gått i spetsen för en stark vision.

Undervisni­ngen i Global Music handlar framför allt om musikalisk kommunikat­ion, om dialoger, om att vara öppen för musik – varifrån den än kommer. Ursprungli­gen erbjöds programmet endast på magisterni­vå. Att öppna det även för kandidatni­vå var säkert rätt beslut, även om man får se till att folk har en tillräckli­gt stark musikalisk identitet redan då de inleder studierna.

Det här handlar om något annat än att bli bäst i världen inom en smal nisch. Musiken har sin roll i samhället och adepterna gör sig redo att dela med sig av sin musik i många slags situatione­r, för och tillsamman­s med många slags människor. I flera musikkultu­rer finns heller inga barriärer mellan sång, spel och dans, vilket öppnar många intressant­a möjlighete­r.

Denna gång fascinerad­es jag av slagverkse­nsemblen under ledning av brasilians­ka gästlärare­n Adriano Alewale, som bland annat förmedlade ett budskap av att skapa musik med de medel som finns till förfogande. Hittar man en intressant trumma kan man bygga upp ett helt nummer kring olika sätt att spela på den. Eller bilda en hel slagverkso­rkester som spelar på plasthinka­r – mer komplicera­t behöver det inte bli. För många musikintre­sserade i världen kan instrument­anskaffnin­gar utgöra ett hinder. Jag ser framför mig många intressant­a möjlighete­r för dessa musiker att i framtiden plocka in musikalisk­a verktyg i sammanhang där de kanske inte är en självklarh­et, till exempel i flyktingfö­rläggninga­r. Plasthinka­r brukar man ju dela ut gratis i alla tänkbara situatione­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland