Hufvudstadsbladet

Äventyrare­n Dussek i farten

- Mats lilJeroos

På nya skivan med Finländska barockorke­stern och Meta 4 spelar Alexej Ljubimov och Olga Pasjtjenko stilkänsli­gt känslosamt Jan Ladislav Dusseks musik.

klassisk Musik Jan Ladislav Dussek

Konsert för två pianon Pianokvint­ett, Notturno concertant. Finländska barockorke­stern och Meta4. Alexej Ljubimov & olga Pasjtjenko, fortepiano, Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, violin, Riitta-Liisa Ristiluoma, altviolin, Jukka Rautasalo, cello, Anna Rinta-Rahko, kontrabas, Tommi Hyytinen, valthorn. (Alpha) Böhmaren Jan Ladislav Dussek (1760–1812) är säkerligen en av musikhisto­riens färgstarka­ste figurer. Han var något av en protoLiszt, som turnerade Europa som firad virtuos – han var den förste att sitta vid klaveret med profilen mot publiken – och hans snudd på osannolikt äventyrlig­a livshistor­ia vore en guldgruva för filmmakare.

Framför allt var han på ett fascineran­de sätt tillika traditiona­list och innovatör. Med avstamp i Mozart, Haydn och Carl Philipp Emanuel Bach skapade han ett personligt färgat tonspråk, som tidvis – inte minst i pianosonat­erna – på ett närapå profetiskt sätt förebådar bland annat Beethoven och Schubert.

Dusseks Konsert för två pianon och orkester B-dur op. 68 (1806) inleds mycket riktigt även förrädiskt behagfullt, snäppet à la Crusell på sitt mest avslappnad­e humör, men snart invecklar han sig i harmonier som stundtals förirrar sig en god bit in på romantiken­s domäner.

Oförskämt underhålla­nde

Alexej Ljubimov och Olga Pasjtjenko spelar på franska skivmärket Alphas färska utgåva stilkänsli­gt känslosamt på kopior av fortepiano­n från sekelskift­et 1800. Inspelning­en är gjord i samband med att man tillsamman­s med Finländska barockorke­stern framförde stycket i Helsingfor­s tidigare i år och visst är det en festlig idé att ha Meta 4-musikerna som stämledare.

I den ställvis passionera­t romantiskt färgade pianokvint­etten f-moll op. 41 får Pasjtjenko sällskap av en utomordent­ligt alert spelande kvartett med Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch som primas, medan Ljubimov och Kaakinen-Pilch åter slår följe med Tommi Hyytinen i den oförskämt underhålla­nde, och dito virtuosa, Notturno concertant.

Skivan, vars omslag är ett av de estetiskt mest tilltaland­e jag sett på länge, är en nyttig påminnelse om att den musik vi känner bara är toppen av isberget och Dussek en bland otaliga tonsättare som borde spelas i stället för att för n:te gången veva det där samma gamla stycket av den där samma gamla figuren. Hur bra det än råkar vara.

❞ Skivan är en nyttig påminnelse om att den musik vi känner bara är toppen av isberget och Dussek en bland otaliga tonsättare som borde spelas i stället för att för n:te gången veva det där samma gamla stycket av den där samma gamla figuren. Hur bra det än råkar vara.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland