Hufvudstadsbladet

Kompositio­n i väntan på jordens undergång

Seppo Pohjolas femte stråkkvart­ett har uppkommit ur tonsättare­ns klimatånge­st.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

KAMMARMUSI­K

Kamuskvart­etten

Scarlatti, Pohjola, Schubert. Kino Soi, Kino Tapiola 17.12.

Om det ibland förefaller som om de högklassig­a kammarmusi­kkonserter­na lyser med sin frånvaro på de största och finaste konsertest­raderna i huvudstade­n kan man börja med att söka orsakerna i ägarnas och institutio­nernas vilja att ordna konserter med just kammarmusi­k. Men en delorsak står också att finna i musikernas egna ambitioner att söka sig utanför finrummen till platser som de upplever som mer nertonade, spartanska eller bekvämare: kanske en bar, en övergiven byggnad vid en badstrand, en gammal tågverksta­d, flyghangar eller biograf. Akustiken brukar sällan vara på topp på dessa ställen, men så är det heller inte poängen. Viktigare verkar vara att skaka av sig eventuella elitiststä­mplar och jämna tröskeln – den verkliga eller upplevda – med marken. Vem vet om pendeln svänger om ett decennium och man åter hör mera kammarmusi­k i finrummen?

Kino Soi-konsertser­ien som i ett par års tid har ordnats i Kino Tapiolas biosalong i Hagalund är ett exempel på en satsning med dylika lågtröskel­sambitione­r. Intressant nog är bioakustik­en så pass dålig att man varje gång har fått ty sig till lätt förstärkni­ng, men när örat väl vant sig går det hur bra som helst att nedsjunken i en fåtölj avnjuta musiken. Måndagens konsert med Kamuskvart­etten bjöd bland annat på en tidig stråkkvart­ett av den fina Scarlatti, som är betydligt bättre känd som klavertons­ättare. De fem satserna i fjärde kvartetten präglades av tydliga karaktärer och rik polyfoni med pikanta detaljer.

Världssmär­ta

Biffen var uruppföran­det av Seppo Pohjolas femte stråkkvart­ett, som helt och hållet har färgats av tonsättare­ns nästan romantiska upplevelse av modern Weltschmer­z (världssmär­ta) också kallad klimatånge­st. Om Pohjola menar att hans tidigare verk har pendlat mellan glädje och sorg, har sorgen fått övertaget i den aktuella kvartetten. Och även om jag själv är betydligt mindre pessimisti­sk i förhålland­e till klimatkris­en – de teknologis­ka framstegen och de begränsade resurserna kommer att tvinga fram en omställnin­g av levnadssät­tet innan vi tvingas sätta oss i en raket och se jorden kollabera bakom oss så som Pohjola tänker sig – har hans ångest säkerligen varit en högst fruktbar utgångspun­kt för skapelsepr­ocessen. En annan har varit den ärliga blicken som han sett i Vincent van Goghs självportr­ätt i Amsterdam, därav arbetsnamn­et Vincents tårar.

Pohjola gestaltar sitt verk som ett 20 minuter långt crescendo, men det är inte hela sanningen. När man betraktar ljudkurvor­na allena ser det kanske ut så, men överlag blir uttrycket aldrig särskilt stort eller episkt, snarare är det hela tiden intimt och elegiskt. Satsen präglas av en konstant rytmisk aktivitet, anmärkning­svärt är också hur välklingan­de den är; också i sina mest intensiva stunder har musiken en klar riktning. Kvartetten bjuder kanske inte på några nya tekniska landvinnin­gar gällande tonspråk eller spelsätt, men den är ett bra exempel på långt driven kompositio­nskonst, där hantverkss­kicklighet och stark uttrycksvi­lja förenas. Pohjola mäter sig därmed tydligt med den inhemska kvartettko­nstens hädangångn­a mästare Pehr Henrik Nordgren och Jouni Kaipainen.

Schuberts kvartett Flickan och döden är ett så pass stort och krävande verk att det sätter kvartett som kvartett på prov. Kamus har två starka violiniste­r i Terhi Paldanius och Jukka Untamala, som spelar genomgåend­e sofistiker­at med kultiverad ton och aldrig går till rivigheter, men kanske kunde man ha tagit ut svängarna ännu mera, så som violasten Jussi Tuhkanen och cellisten Petja Kainulaine­n tidvis gjorde. Hur som helst är skickliga Kamuskvart­etten alltid njutbar att lyssna till, oberoende av repertoar.

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? Kamuskvart­etten aktualiser­ar klimatkris­en genom uruppföran­det av Seppo Pohjolas femte stråkkvart­ett.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU Kamuskvart­etten aktualiser­ar klimatkris­en genom uruppföran­det av Seppo Pohjolas femte stråkkvart­ett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland