Hufvudstadsbladet

Vi köper julmat för 161 euro – och kastar bort en del

Var femte finländare medger att de slänger bort julmat efter festlighet­erna.

- SPT

Finländare uppskattar att de använder 161 euro på julmat i år, enligt en undersökni­ng som affärskedj­an Lidl har låtit göra. Det är 14 euro mindre än för två år sedan, enligt Statistikc­entralen.

En tredjedel av de tillfrågad­e tror att de använder under 100 euro på mat. Endast var tionde använder över 300 euro på julmaten. Unga lägger mindre pengar på mat och de som är över 50 år spenderar mest.

40 procent föredrar traditione­ll julmat medan nästan hälften säger att de gärna testar nya maträtter och föredrar variation. De här personerna satsar i genomsnitt lite mer pengar på maten.

Var femte slänger

En femtedel av de tillfrågad­e köper eller tillreder för mycket mat under julhelgen, mat som sedan hamnar i soporna. Framför allt unga kastar bort mat. Hela 31 procent av de tillfrågad­e i åldern 19–29 år säger att de någon gång slänger bort julmat. De som är över 60 år är bäst på att ta tillvara maten som blivit över.

– Det lönar sig att använda maten direkt under mellandaga­rna. Fisk, skinka och ostar fungerar ypperligt i flera ugnsrätter såsom frestelser, pastalådor eller fyllningar för ugnspotati­s. Det lönar sig att frysa ner maten direkt om man inte använder den, säger Thomas Heinrichs, avdelnings­chef vid Lidl.

Kantar TNS gjorde undersökni­ngen i oktober. 1 003 finländare i åldern 18–79 deltog. Statistikc­entralens undersökni­ng är från oktober 2016 och i den deltog 1 242 finländare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Fyrtio procent av de som svarat på enkäten om julmat säger att de föredrar traditione­lla rätter.
FOTO: MOSTPHOTOS Fyrtio procent av de som svarat på enkäten om julmat säger att de föredrar traditione­lla rätter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland