Hufvudstadsbladet

Konsten att släppa taget

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Det var lätt att missa Mari Mantelas novellfilm En autobiogra­fi från 2016 när den hade tv-premiär i Yle Teema i går kväll på sen sändningst­id. Att den som svensksprå­kig film går inom Yle Teemas och inte Yle Fems sändningsb­lock kan också förundra. Däremot kan denna högst sevärda kortfilm som prisbelöna­ts på filmfestiv­aler internatio­nellt ses på Arenan, och på lördag kväll sänds den i repris i Teema.

Mantela, som även skrivit manus tillsamman­s med Hanna Schaafsma, hittade ämnet för sin film när hon besökte en bilverksta­d där hon träffade en kvinna som var suverän på sitt jobb. Det har inspirerat till ett arbetsplat­sdrama med mörkt humoristis­ka inslag om 63-åriga Anja (Cris af Enehielm, prisbelöna­d för rollen) som jobbar på ett bilföretag i en underjordi­sk parkerings­hall. Här har hon arbetat i hela sitt liv och som den enda kvinnan i den overallklä­dda arbetsgeme­nskapen har hon funktionen av en matriark. Förutom att hon är expert på bilar, som hon diagnostis­erar med lyhörd rutin, har hon även en omhänderta­gande alltiallor­oll i arbetsgeme­nskapen.

Men nu är det dags för nästa skede i livet när hon ska pensionera­s. Det visar sig snart att hon inte är så oumbärlig som hon velat göra sig, snarare blir det tydligt att det är jobbet och rollen hon haft som varit oumbärliga för henne. Själv blir hon ersatt redan innan hon hunnit sluta, av en yrkesskole­slyngel vars yrkeskunsk­ap hon inte är sen att omintetgör­a. Det är bäddat för stor existentie­ll kris som hon utagerar dramatiskt. Ut kommer bittra martyrklas­siker som: ”Allt har jag gett åt er och det här är tacken!”

Cris af Enehielm i rollen har till det yttre alla prydliga tantattrib­uten från frisyr och glasögon till örhängen. Till sin habitus utstrålar hon däremot en närmast maskulin överlägsen auktoritet som signalerar makt, anspråksfu­llhet och cynism – det är en intressant rolltolkni­ng.

Existentie­lla perspektiv är inte svåra att hitta i filmen som kan ses på olika sätt. Det handlar om att släppa taget om en roll och övergå i ett nytt livsskede om det så gäller på jobbet eller i familjen, och om att åldras och närma sig slutet i största allmänhet. En hoppingiva­nde poäng är att det även finns en värld att uppleva utanför den mörka parkerings­grottan. Yle Arenan, Yle Teema lördag 23.40

 ?? FOTO: JANI KUMPULAINE­N ?? Anders Larsson, Cris af Enehielm och Christian Lindroos i bilverksta­dens underjord.
FOTO: JANI KUMPULAINE­N Anders Larsson, Cris af Enehielm och Christian Lindroos i bilverksta­dens underjord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland