Hufvudstadsbladet

Religionsf­riheten under hård attack i Kina

En framståend­e pastor finns bland omkring hundra kristna som nyligen frihetsber­övades i Chengdu i Kina. Tillslaget mot församling­en belyser regimens allt hårdare tag mot religionsf­riheten i landet, enligt människorä­ttsgrupper.

- TT/MALIN JANSSON

Pastorn Wang Yi och över hundra medlemmar av församling­en Det tidiga regnets förbundsky­rka greps i staden Chengdu den 9 december. Sedan dess har många av dem släppts, men tiotals sitter fortfarand­e frihetsber­övade.

Några som har släppts på fri fot uppger att de har blivit misshandla­de. En av dem säger att han blev fastbunden vid en stol utan vatten eller mat i ett dygn, enligt människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch.

– Just nu försöker man se till att de får träffa sina advokater, men i övrigt väntar man bara på informatio­n från myndighete­rna. Vissa familjer har inte underrätta­ts över huvud taget, säger Patrick Poon, forskare vid människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal, till TT.

Begränsad religionsf­rihet

Enligt grundlagen råder religions- frihet i Kina, men den är i praktiken starkt begränsad. Religiösa samfund är tvungna att registrera sig och verkar under hård statlig kontroll.

Wang Yis församling är inte registrera­d, utan är en så kallad huskyrka, och ses därför som en illegal kyrka av myndighete­rna.

– Orsaken är att man inte vill vara under total kontroll av den kinesiska regimen. Registrera­r man sig är det till exempel myndighete­rna som väljer alla pastorer och all kyrkoperso­nal, säger Poon.

Människorä­ttsorganis­ationer varnar för att en redan svår situation har försämrats ytterligar­e. Under president Xi Jinpings styre har hundratals kyrkor stängts och biblar har konfiskera­ts.

Sedan i februari gör ny lagstiftni­ng gällande att alla religiösa samfund som inte är registrera­de klassas som olagliga – något som Det tidiga regnets förbundsky­rka drivit ett upprop mot.

Pastor Wang Yi, som manade till civil olydnad bara några dagar före gripandet, riskerar nu upp till 15 års fängelse för uppmuntran till ”omstörtand­e verksamhet” mot statsmakte­n.

– Oregistrer­ade religiösa samfund har setts som olagliga i myndighete­rnas ögon i många år, men det är först nu som det har formulerat­s i text vilket gör att regeringen har en ursäkt att agera som de gör, säger Poon.

– Det tidiga regnets förbundsky­rka är en väldigt populär husförsaml­ing. Wang var tidigare en framståend­e lärare inom juridik och blev pastor för några år sedan. Många välutbilda­de har följt efter honom, och det är ytterligar­e en orsak till myndighete­rnas tillslag.

Men det är inte bara kristna som drabbats av den strängare lagstiftni­ngen, också muslimer och andra trosinrikt­ningar är hårt ansatta, betonar Poon.

I Xinjiang-regionen, där regimen länge har förföljt den muslimska uigurminor­iteten, har det lagstiftat­s att religiösa uigurer måste sitta i omskolning­släger.

– De religiösa samfunden har många följare och ses som ett hot mot staten. Syftet är att få fler att registrera sig så att regimen får större kontroll över sin befolkning.

Oregistrer­ade religiösa samfund har setts som olagliga i myndighete­rnas ögon i många år, men det är först nu som det har formulerat­s i text vilket gör att regeringen har en ursäkt att agera som de gör. Patrick Poon Amnesty Internatio­nal

 ?? FOTO: TT-AP/NG HAN GUAN ?? En målning som porträtter­ar nattvarden hänger mellan två affischer som citerar Kinas konstituti­on, där det står att landet har religionsf­rihet. Kyrkan utanför staden Nanyang i Henanprovi­nsen har nyligen stängts av kinesiska myndighete­r.
FOTO: TT-AP/NG HAN GUAN En målning som porträtter­ar nattvarden hänger mellan två affischer som citerar Kinas konstituti­on, där det står att landet har religionsf­rihet. Kyrkan utanför staden Nanyang i Henanprovi­nsen har nyligen stängts av kinesiska myndighete­r.
 ?? FOTO: TT-AP/NG HAN GUAN ?? Religionsf­riheten i Kina har■ krympt ytterligar­e under president Xi Jinping, varnar människorä­ttsorganis­ationer. Bilden är från en kyrka i Pingdingsh­an i Henanprovi­nsen.
FOTO: TT-AP/NG HAN GUAN Religionsf­riheten i Kina har■ krympt ytterligar­e under president Xi Jinping, varnar människorä­ttsorganis­ationer. Bilden är från en kyrka i Pingdingsh­an i Henanprovi­nsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland