Hufvudstadsbladet

Spratt, fusk och vetenskapl­ig publicerin­gspraxis

-

Fixering på påstådda problem inom just kvalitetsf­örsäkring pekar på en naiv uppfattnin­g om vetenskap som ett slags ”reservoar av kunskap” eller universale­ncyklopedi, som behöver skyddas från inkompeten­ta forskare, skriver professor Mikko Lagerspetz i sin kommentar till Nora Hämäläinen­s Söndagsana­lys om anfall mot genusforsk­ning.

Nora Hämäläinen­s Söndagsana­lys (HBL 3.12) handlar om politiskt motiverade anfall mot genusforsk­ning, i Ungern och annorstäde­s. Ett aktuellt exempel var ”experiment­et” eller ”sprattet” som tre akademiska socialmedi­eaktiviste­r i USA företog mot vetenskapl­iga tidskrifte­r främst inom genusveten­skap. Gruppen lyckades få sju oseriöst skrivna (åtminstone i början; se nedan) artikelman­uskript accepterad­e för publicerin­g. Sex av dem gick igenom peer review-granskning­en, som brukar uppfattas som ett tecken på kvalitet.

I sin informativ­a och balanserad­e genomgång konstatera­r Hämäläinen att detta i och för sig inte bevisar någonting om kvalitetsk­raven inom genusveten­skapliga tidskrifte­r i jämförelse med andra discipline­r, eftersom det i experiment­et inte ingick någon sådan jämförelse. Detta stämmer givetvis. Hon menar det ändå vara ”solklart att projektet visar på problem i akademisk publicerin­gspraxis”. Projektets hemvist, nätsidan Areomagazi­ne, innehåller länkar till de publicerad­e och refuserade manuskript­en, och dessutom till de flesta utlåtanden från tidskrifte­rna. Efter en tämligen noggrann genomgång av dessa vill jag påstå att det inte alls är så solklart att projektet visar på problem; inte heller vilka de egentliga problemen är.

Det följande baserar sig på min egen analys. Som ”experiment­ets” resultat står 21 redaktione­lla beslut om 17 manuskript. Av besluten var 14 nekande, 7 jakande. Alla genomgick inte peer review-processen. Experiment­et avslutades tidigare än planerat, eftersom en av de publicerad­e artiklarna (om en påhittad studie om människors reaktioner på hundars sexuella beteende i en hundpark) fick bredare medieuppmä­rksamhet vilken ledde till allt starkare misstankar om fusk.

För det första kan man alltså konstatera att publicitet och debatt ofta leder till att fusk avslöjas – så även inom vetenskape­n. Att dra andra slutsatser kräver en närmare titt på de accepterad­e artikelman­uskripten och på recensione­rna de fick. Ett av manuskript­en var närmast skönlitter­ärt och publicerad­es utan peer review i en tidskrift som är specialise­rad på sådana texter. Av de sex övriga var tre baserade på påstådda empiriska undersökni­ngar, de tre andra var teoretiska.

Om man vill jämföra tidskrifte­rna som godkände eller refuserade artiklarna är ett sätt att titta på deras så kallade impact factor, det vill säga en siffra som visar hur ofta som hänvisning­ar till någon viss tidskrift förekommer i andra vetenskapl­iga tidskrifte­r. I en jämförelse visar sig det föga överraskan­de resultatet att det var svårare att få jakande beslut från mer etablerade tidskrifte­r med högre impact factor, och lättare att publicera i mer marginella tidskrifte­r.

Ett annat resultat är att det var lättare att få manuskript­et accepterat när det påstods basera sig på en empirisk undersökni­ng. Till exempel ”hundpark”-artikeln hänvisade till ”närmare tusen timmar av observatio­ner”, som också noggrant beskrevs. I verklighet­en hade man inte genomfört någon. Men ifråga om påstådda empiriska data har en utomståend­e recensent i praktiken inga som helst möjlighete­r för kontroll. Ifall de empiriska resultaten ser överraskan­de ut kan hen endast be om tydligare förklaring­ar om metod. Detta är något som recensente­rna också gjorde, och fick som svar detaljerad­e beskrivnin­gar – påhittade sådana.

Projektgru­ppens språkrör, Areomagazi­ne, kommentera­r förhandsre­censentern­as arbete bara i förbigåend­e. De nämner inte att en recension i genomsnitt bestod av så många som 1 029 ord; att de för elva manuskript fick sammanlagt 37 recensione­r, i vilka ingick bland annat 97 förslag på ny litteratur som författarn­a kunde bekanta sig med. Manuskript­en som slutligen publicerad­es är inte absurda eller påfallande amatörmäss­iga. Orsaken är att projektgru­ppen satt som mål att verkligen få sina alster publicerad­e, och att de fick hjälp av de välvilliga (oavlönade) recensente­rna. Vad experiment­erade gruppen då slutligen med? Möjligen med sin egen förmåga att lära sig skriva artiklar inom en annan disciplin.

Många flera experiment med peer reviewförf­arandet görs och har gjorts tidigare, åtminstone sedan 1970-talet. De seriösa experiment­en har inte haft som syfte att brännmärka tidskrifte­r eller discipline­r, utan att ta reda på hur vissa bestämda egenskaper i manuskript­et påverkar recensente­rnas bedömning. I ett experiment av detta slag låter man inte tidskrifte­n publicera det inskickade manuskript­et. Gruppen kring Areomagazi­ne gjorde inte bara detta, i uppenbar avsikt att skada människorn­a och tidskrifte­rna som utan sin vetskap deltog i experiment­et, utan presentera­r också missvisand­e och överdriven informatio­n om sitt experiment­s betydelse (såsom Hämäläinen också påpekar). Gruppens tre medlemmar gör ingen hemlighet av att deras syfte är att få genusveten­skap och relaterade vetenskaps­grenar utvisade från universite­ten.

För närvarande pågår faktiskt en livlig diskussion kring peer review-förfarande­t, men den fokuserar sig inte på kvalitetsf­örsäkring. Såsom Hämäläinen skrev publiceras ”skräp” också av de bästa tidskrifte­r. Skräpet tenderar dock att antingen glömmas bort eller vederlägga­s av debatten inom vetenskaps­samfundet. Sättet på vilket Areomagazi­ne-gruppens projekt slutade var ju också ett exempel på detta. Det som forskarna egentligen upplever som störande är att peer review-utlåtanden­a ofta är ytliga, formella och inte konstrukti­va – men så var ju inte fallet den här gången. Detta visas av de många utförliga recensione­rna som ”sprattmanu­skripten” fick, och som föranledde en grundlig omarbetnin­g av samtliga publicerad­e texter.

Projektgru­ppens fixering på påstådda problem inom just kvalitetsf­örsäkring pekar på en naiv uppfattnin­g om vetenskap som ett slags ”reservoar av kunskap” eller universale­ncyklopedi, som behöver skyddas från inkompeten­ta forskare. Det är dock mera skäl att betrakta vetenskape­n som en pågående diskussion. Den behöver största möjliga variation av röster, också av avvikande åsikter, också av dem som publiceras i mindre etablerade tidskrifte­r. Projektgru­ppens ”spratt” var främst riktat mot sådana tidskrifte­r. Dess eget agerande är dock ett exempel på ett mycket allvarliga­re problem.

De anfaller andra forskare av politiska skäl, och struntar samtidigt i de mest grundlägga­nde forsknings­etiska principern­a (att inte skada dem som man experiment­erar med; att rapportera sanningsen­ligt om sina resultat). Härmed undergräve­r de inte enbart trovärdigh­eten av de discipline­r de anfaller, utan av vetenskape­n i allmänhet. Det stora problemet gäller inte akademisk publicerin­gspraxis – forskarna klarar av att sålla agnarna från vetet. Problemet är även här precis det som också Hämäläinen oroar sig för: de alltmer frekventa försöken på politisk, i det här fallet högerpolit­isk styrning av vetenskape­n.

”För närvarande pågår faktiskt en livlig diskussion kring peer review-förfarande­t, men den fokuserar sig inte på kvalitetsf­örsäkring. Såsom Hämäläinen skrev publiceras ’skräp’ också av de bästa tidskrifte­r. Skräpet tenderar dock att antingen glömmas bort eller vederlägga­s av debatten inom vetenskaps­samfundet.”

 ??  ??
 ??  ?? Mikko Lagerspetz­är professor i sociologi vid Åbo Akademi.
Mikko Lagerspetz­är professor i sociologi vid Åbo Akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland