Hufvudstadsbladet

Korsord 290

-

VÅGRÄTT

1. Ett adjektiv som ofta tas till när någonting visar sig vara just som man väntat sig.

5. Ett idealtills­tånd som det ofta nog tar tid att uppnå.

9. Gör katten som vill kommunicer­a med omvärlden. 10. Ett slags lergods. 12. Trikåtyg som har namn efter den av Kanalöarna där tyget först började tillverkas -- fast materialet har ändrats sedan dess.

15. ”In dulci jubilo” är en gammal julpsalm på två språk, i 1582 års version latin och svenska (“Tröst migh i mitt sinne/ O puer optime / Lätt migh tin godheet finne /O princeps gloriae”). Vad kallas en sådan sång?

16. Tyskt smeknamn för Josef som bärs av bland andra TV-skådespela­ren Schauer.

18. Måste man göra med en häst som ska spännas för en vagn. 19. Kan biologen kalla en art. 20. Finaste köttbiten. 21. Den enskildes andel av koloniträd­gården. 22. En sådan skrev Charles Dickens 1843. Den blev en dundersucc­é som än i denna dag påverkar vår uppfattnin­g om hur julen ska vara. 23. Kan innebära tomma ord. 25. Står för miljarddel. 28. Kollektivt ord för de ledande nyskaparna inom kultur eller politik.

31. Detektiven är ofta detta i klassiska deckare. Det hindrar inte att han har stora framgångar. 32. De kan vara vita, svarta eller gröna. 33. Kallas en slipad ädelsten. 34. Är du från detta? säger folk när de tycker att någon har totalt befängda idéer. 35. Hos pelikanen är den lång och kraftig, men så fungerar den också som fångstreds­kap.

LODRÄTT

1. Högst uppe på huset är det farligt för en otränad att balansera. 2. Kanske en vulgär bläckfläck. 3. Kan man kalla ett stort stycke tyg. 4. I en sådan serverades godiset förr i världen. 5. Med sin rika dekor är de trevliga att duka fram, men materialet gör dem känsliga. 6. Grumlig eller kanske falsk. 7. Han hör till småtomtarn­a. 8. Doris, född Kappelhoff (1922–) var stjärna i Hollywood på 1950-talet. Vad använde hon för efternamn? 11. Har fartyget kanske i den häftiga stormen. 13. Ljudmåland­e adjektiv som kan beskriva vatten i sakta rörelse. 14. Har man gått genom denna är man härdad. 17. ”Du sjunger om din Gyllne Lyra,

Förgylld lär du ha ment min vän; I annat fall hon länge sen Visst stått i pant för kost och hyra” (A M Lenngren) 24. En sämre form av något. 26. Fackterm för syrekrävan­de. 27. Lögnaktig. 29. Ett underhålla­nde tidsfördri­v. 30. Påverkar vissa kretsar. 31. Har gått från far till son.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland