Hufvudstadsbladet

❞ Utgångsläg­et för den nya regeringen är ändå svårare eftersom regeringen Sipilä fick draghjälp av en stark ekonomisk tillväxt. John-Erik Jansén

Högkonjunk­turen har nått toppen. Den pessimisti­ska befolkning­sprognosen förvärrar hållbarhet­sgapet.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

De sista ekonomiska prognosern­a för året bekräftar att det har skett en vändning i ekonomin, nu skruvar prognosmak­arna ned sina tillväxtsi­ffror både för 2018 och för de närmaste åren.

I tidigare prognoser trodde man att årets tillväxt skulle ligga nära 3 procent, nu ligger bedömninge­n i trakten av 2,5 procent. Och nästa år minskar den till under 2 procent, också det en nedgång med cirka en halv procentenh­et jämfört med tidigare prognoser.

Men ekonomin växer fortfarand­e, enligt de bedömninga­r som man nu kan göra ligger ingen recession på lut.

Att tillväxten avtar beror bland annat på att både världsekon­omin och ekonomin i Europa tappar fart. Utsikterna grumlas också av flera osäkerhets­faktorer; det hotande handelskri­get, brexit, den ekonomiska osäkerhete­n i Italien. Man vet inte heller vilka budgetåtgä­rder Frankrike tar till för att dämpa den sociala oron.

Sysselsätt­ningen har förbättrat­s under högkonjunk­turen, och efter sommaren började det se ut som om sysselsätt­ningsgrade­n skulle stiga till 72 procent, vilket är regeringen­s mål för den här valperiode­n. Under den långsamma återhämtni­ngen under regeringen­s första år verkade sysselsätt­ningsmålet näst intill omöjligt att nå, men i höstas var det inom räckhåll.

Men enligt Finansmini­steriet stannar sysselsätt­ningsgrade­n i år vid 71,6 procent. Frågan är om de sista tiondelarn­a kan skrapas ihop under det första kvartalet nästa år, före riksdagsva­let. Ministerie­t tror i alla fall att sysselsätt­ningen fortsätter att förbättras, år 2021 väntas sysselsätt­ningsgrade­n ligga på 73,3 procent, och arbetslösh­eten har minskat till 6,6 procent.

Finlands Bank som gav sin prognos i går påpekar ändå att sysselsätt­ningen inte ökar lika snabbt i fortsättni­ngen. Det beror på långsammar­e tillväxt, men också på att den arbetsföra befolkning­en minskar, och på att det är svårt att matcha arbetslösa med de lediga jobben.

Under veckoslute­t kunde regeringen glädjas över uppgiften att Finland för första gången på tio år kan minska statsskuld­en. Till en del beror det här på att den ekonomiska utveckling­en har varit god, men också tillfällig­a orsaker spelar in. Det handlar bland annat om försäljnin­gsintäkter och om tidigarela­gda låneamorte­ringar till staten.

Att regeringen vill se det minskade lånebehove­t som ett resultat av den förda politiken är lätt att förstå. Men någon signal om att det börjar finnas resurser att fördela när valrörelse­n tar fart handlar det inte om.

Finansmini­steriet lyfter upp ett bekant problem. Det handlar om hållbarhet­sgapet där utgifterna strukturel­lt överstiger intäkterna. Det beräknas nu till 4 procent av bnp, tidigare beräknades gapet till 3 procent.

Ökningen beror på nya utgångsvär­den. Statistikc­entralens färska befolkning­sprognos visar att det föds allt färre barn, vilket gör att det i framtiden finns färre skattebeta­lare än man hittills har räknat med. Det har ökat hållbarhet­sgapet med två miljarder euro.

I februari presentera­r Finansmini­steriet ett åtgärdspro­gram för att minska hållbarhet­sgapet. Det ger stoff för många inlägg i valdebatte­n som vid det laget går upp i varv.

När regeringen Sipilä tillträdde beslöt den att balansera statens ekonomi genom att minska utgifterna med fyra miljarder euro. Bland annat utbildning­en drabbades av nedskärnin­gar.

Nu verkar nästa regering stå inför ett liknande sparbeting. Utgångsläg­et för den nya regeringen är ändå svårare eftersom regeringen Sipilä fick draghjälp av en stark ekonomisk tillväxt. Men om de aktuella bedömninga­rna slår in möts den nya regeringen av en helt annorlunda konjunktur­bild.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland