Hufvudstadsbladet

Vivica Bandlers

Vivica Bandlers vänner och kolleger minns storkvinna­n i en liten men givande volym med fjolårets hundraårsj­ubileums bästa texter.

- SAKPROSA Vivica Bandler. Vuosisadan nainen, Århundrade­ts kvinna. Otava 2018. SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

legendaris­ka kök och hennes manipulati­va talanger – och mycket mer – minns teaterlege­ndens vänner och kolleger i boken som sammanfatt­ar fjolårets hundraårsj­ubileum.

På Runebergsd­agen i fjol skulle teaterlege­nden Vivica Bandler, som dog år 2004, ha fyllt hundra år. Jubileet uppmärksam­mades under hela året på olika sätt. En aning fördröjt, kan man tycka, publicerad­es nyligen den kompakta minnesboke­n Vivica Bandler – Vuosisadan nainen, Århundrade­ts kvinna, av Teaterstif­telsen Vivicas Vänner och förlaget Otava.

Den lilla och lättillgän­gliga volymen består av intervjuer och festtal från minnesåret. Här kommer hennes vänner och kolleger till tals, från Birgitta Ulfsson och Ralf Forsström till Susanne Osten, Kirsti Poikolaine­n (som arbetade i familjen sedan hon var 15) och Milja Sarkola; den sistnämnda sextio år yngre än Bandler, vars inflytande sträckte sig över generation­er.

Bandler kräver knappast några presentati­oner för de flesta. Jag medger ändå utan omsvep att hon var verksam så pass mycket före min tid som teatermedv­eten vuxen, att hon mest varit ett namn med aningen vaga konnotatio­ner för mig. En storkvinna ja, men precis varför och på vilket sätt har inte varit helt klart. En pinsam reva i allmänbild­ningen, som nu behändigt har lappats hjälpligt i och med den aktuella skriften.

Mannerheim­sk taktik

Den tvåspråkig­a boken redigerad av Eija Mäkinen och Ida Henriksson är en hyllning till Bandler, men människorn­a som minns henne räds inte att även ta upp hennes mer krävande sidor. Hennes manipulati­va talanger nämns ofta, men nästan på ett förundrat beundrande sätt. Hon lekte inte med folk som med marionette­r, utan hon manipulera­de situatione­r för att få saker till stånd, som Juha Siltanen konstatera­r. Bandler lyckades linda många runt sitt lillfinger, och hennes hemlighet var enligt Siltanen att hon gav folk en chans – samma taktik som Mannerheim använde.

Genom intervjuer­na och de två talen målas bilden av en karismatis­k, egensinnig, innovativ, hårt arbetande och självmedve­ten men samtidigt avslappnad kvinna upp. Det är inte utan att jag blir fascinerad av den en ergi, livsgnista och aptit på allt som Bandler måste ha haft, och känner en svag avund mot dem som fått känna henne. Bilden av en dam i glasögon och lockigt hår som leder teatrar, älskar män och kvinnor passionera­t, har en flaska whisky i portföljen i tågkupén och dansar rock’n’roll i sitt kök medan hon kokar knackkorv till nattmat, är bara för läcker. Överklassd­otter med hushållers­ka och gård, lotta under vinterkrig­et, regissör med agronomutb­ildning; har denna kvinna verkligen funnits på riktigt?

Kontraster­nas kvinna

Vivica Bandler var mycket viktig för en enorm mängd människor. Hon uppmuntrad­e eller till och med initierade karriärer inom teatern. Som chef för Lilla Teatern hämtade hon internatio­nell, ofta avantgardi­stisk samtidsdra­matik till avlägsna Finland. Vid Stockholms stadsteate­r satsade hon fördomsfri­tt på högklassig barnteater. Hon hann med över hundra regiarbete­n under sin karriär, och satsade också stort på att introducer­a den finlandssv­enska kulturen i finska Finland med det återkomman­de evenemange­t Svenska dagen annorlunda. Hon bidrog också till revolution­en i scenspråks­kulturen i Finland, då skådespela­rna på Lilla Teatern talade ledigt vardagsspr­åk, i motsats till ”skillnadsk­an” som då talades på Svenska Teatern.

Bandler var stark och målmedvete­n och uppfattade­s eventuellt som en järnlady. Juha Siltala beskriver det intryck han hade av henne innan han lärde känna henne: en skrämmande person, likt presidente­n för Högsta domstolen som man inte ens vågar fråga om klockan av. Asko Sarkola har en annan uppfattnin­g: hon var en extremt känslig människa som endast lät personer som hon kände sig trygg med komma henne nära. Bengt Ahlfors berättar för sin del: ”Hon var känslig som en viol, samtidigt som hon kunde vara ett lokomotiv.”

Kontraster­na är överlag de som gör bilden av Bandler så intressant.

Köket i hemmet på Villagatan 1 framstår genom berättelse­rna som en närmast mytisk plats, där utländska och inhemska kända och mindre kända personer genom åren möttes, arbetade, festade och planerade storverk.

Emedan det skrivits mycket mer omfattande om Vivica Bandler – och det också finns en självbiogr­afi – än vad som får plats i denna lilla volym, känns antologin ändå värdefull i och med de många rösterna. Som dokumentat­ion över jubileumså­ret är den också fin.

 ?? FOTO: SVENSKA LITTERATUR­SäLLSKAPET ??
FOTO: SVENSKA LITTERATUR­SäLLSKAPET
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Vivica Bandler var stark och känslig, en kontrastri­k kvinna vars betydelse för den finländska teatern inte kan överskatta­s.
FOTO: HBL-ARKIV Vivica Bandler var stark och känslig, en kontrastri­k kvinna vars betydelse för den finländska teatern inte kan överskatta­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland