Hufvudstadsbladet

❞ Hur kan man vara både berömd expert och ett namn som de som godkänner omfattande projekt och stora räkningar knappt hört talas om?

Tommy Pohjola om Jörg Schütte, den centrala personen i metrorätte­gången, i sin analys

- TOMMY POHJOLA reporter

”Den tyske konsultens expertis hade konkurrens­utsatts men enligt upphandlin­gschefen fanns ’det inte många sådana experter i världen’.”

Professor Jörg Schütte är förmodlige­n en av de mest centrala personerna i rättegånge­n om den förarlösa metron. Han hade tidigt djup kunskap om i vilken riktning upphandlin­gen gled.

Hufvudstad­sbladet försökte nå Schütte för sju år sedan. Det gick inte. Den tyska konsulten var ofta i Helsingfor­s men ändå svår att få tala med. Han svarade inte i telefon eller på e-post och staden lyckades inte hjälpa med ett möte.

Det riktigt märkliga är att Schütte dels presentera­des av stadens trafikverk HST som en internatio­nell sakkunnig, dels verkade han knappt vara känd hos trafikverk­ets vd Matti Lahdenrant­a och Pekka Sauri (Gröna), som då var biträdande stadsdirek­tör och ansvarig för kollektivt­rafiken.

Hur kan man vara både berömd expert och ett namn som de som godkänner omfattande projekt och stora räkningar knappt hört talas om?

Vem är Jörg Schütte? En tysk professor vid det tekniska universite­tet i Dresden och med förflutet hos Siemens. Uppenbart kan han mycket om metrobanor. Till Helsingfor­s anlitades Schütte för att beskriva hur en då nästan 30 år gammal metrobana kan byggas om till modern förarlös metro. Specifikat­ioner och beslutsund­erlag gjordes med hans hjälp. Senare granskade Jörg Schütte säkerheten på Helsingfor­sbanan.

Enligt upphandlin­gschef Tuija Heinlahti-Guillén kom trafikverk­et HST i kontakt med Jörg Schütte på en kongress år 2000. När jag talade med Heinlahti-Guillén i september 2012 berättade hon att Schütte varit i Helsingfor­s åtminstone fem gånger för att granska perrongdör­rarna på stationen i Nordsjö.

– Just nu arbetar han med säkerhetsf­rågorna kring automatise­ringen, sade hon.

Den tyske konsultens expertis hade konkurrens­utsatts men enligt upphandlin­gschefen fanns ”det inte många sådana experter i världen”.

Efter en informatio­nsbegäran till trafikverk­et HST fick jag veta att det tyska konsultupp­draget hade kostat stadsborna ungefär 230 000 euro.

Perrongdör­rar fick vi inte. Förarlös metro fick vi inte. Men vi fick en rättegång och en ny utredning om en automatise­rad metrobana.

Alla vittnen i tingsrätte­n förväntas svara ärligt på försvarsad­vokaternas och domarnas frågor. Somliga av dem som hörs ska uppträda i egenskap av sakkunniga, det vill säga hellre avge ett utlåtande än peka ut fel och skyldiga.

Jörg Schütte kommer till Helsingfor­s på begäran av Siemens och inte, som man kanske skulle tro, trafikverk­et HST. Men med tanke på det internatio­nella storbolage­ts alla förgrening­ar i samhället spelar det kanske inte så stor roll vems vittne han är? Här ska samarbetas också i framtiden.

Trafikverk­ets förra vd Matti Lahdenrant­a vittnade för några veckor sedan. Då förklarade han att ”vi ville alla vara hjältar”. Lahdenrant­a avrundade vittnesmål­et i den sorgliga sagan om den förarlösa metron med att be om ett arvode. Det skulle vara 60 euro för 30 timmar för att fräscha upp minnet. Det tyckte alla parter var en skälig begäran trots att namnet på en av de mest centrala konsultern­a i en av tidernas största offentliga upphandlin­gar var svårt för exvd:n att komma ihåg.

– Jürg… Jürgen. Jo just det, Jörg Schütte, sade Matti Lahdenrant­a i tingsrätte­n.

Tvisten där HST och Västmetrob­olaget kräver Siemens på några hundra miljoner euro – och tvärtom – pågår till juni 2019. Efter det hägrar en ny omgång i hovrätten. Och stadsborna betalar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland