Hufvudstadsbladet

”Förarlösa metron körde genast fel”

Jörg Schütte kritiserar en tunn organisati­on och naiv tro på teknik.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Tvisten om den förarlösa metron är som att följa med en tennismatc­h. Just nu är det Siemens som har matchbolla­rna.

– Det här är en sorglig dag, säger den tyske konsulten Jörg Schütte till HBL om onsdagen i tingsrätte­n. Hans uppgift var att granska säkerheten på metrobanan och han varnade för bristerna.

När projektet med automatmet­ro startades i Helsingfor­s var det stadens trafikverk HST som både ansvarade för trafiken och granskade tågen.

– Jag insåg genast i början att motparten är en liten organisati­on. Det fanns inte människor och kunskapen var tunn. Det fanns till exempel ingen person som ansvarade för säkerheten, säger Jörg Schütte under sitt vittnesmål i metrorätte­gången och fortsätter:

– Trafikverk­et HST verkade inte ta kritiken på allvar. Säg så här: Man kan inte köpa en rymdfarkos­t utan att förstå hur den fungerar, särskilt hur den fungerar när något går fel.

Åren och månaderna som tysken talar om är länge sedan, 2009– 2011. Då fördes det diskussion­er i automatmet­roprojekte­t om bristerna som Schütte, en utomståend­e granskare, enkelt kunde se att HST hade, men de viftades bort. Det fanns inte nog med folk. Så varför fortsatte upphandlin­gen och projektet? Antagligen därför, säger Jörg Schütte i Helsingfor­s tingsrätt, att projektet redan hade startat, det var bråttom och för att det i framtiden fanns möjlighet att åtgärda bristerna.

Det fanns det inte, vilket enligt

Schütte också snart blev allt tydligare.

– Man måste tänka på allt när tågen är fullproppa­de och plötsligt behöver tömmas på folk på banan. Då kan man inte förlita sig på en automat. Det behövs människor, tiotals människor, alltså också när normalläge råder. Och nu skulle det inte finnas ens förare i tågen.

Enligt Jörg Schütte var HST:s lösning att skapa maskiner som tar hand om alla kortslutni­ngar. Det, säger han, var till slut en falsk debatt.

– HST presentera­de aldrig en ordentlig riskanalys. Allt var på en mycket allmän nivå.

Tidigare i tingsrätte­n har HST:s dåvarande vd Matti Lahdenrant­a sagt ”vi ville alla vara hjältar.”

Sedan kom han knappt ihåg vem Jörg Schütte är, den tyske säkerhetsk­onsult som hans eget bolag anlitade.

Dyrt att stoppa projektet?

Jörg Schütte tror att HST:s inställnin­g berodde på att säkerhet kostar. Hur mycket? Han ger tingsrätte­n ett exempel.

– På banan i Hamburg bygger vi extra spår för att det ska vara möjligt i en nödsituati­on att ändra tågens körriktnin­g. Ett sådant spår kostar 12 miljoner euro.

En utomståend­e kan i Jörg Schüttes vittnesmål höra kritik av en naiv tro på teknologi, vilket han

Trafikverk­et HST verkade inte ta kritiken på allvar. Säg så här: Man kan inte köpa en rymdfarkos­t utan att förstå hur den fungerar, särskilt hur den fungerar när något går fel. Jörg Schütte professor, vittne under metrorätte­gången

också tydligt uttrycker på det band som tingsrätte­n kommer att ge ut.

På onsdagseft­ermiddagen fick HST tillfälle att ställa frågor till Jörg Schütte:

Hur vanligt är det att den som ansvarar för trafiken också granskar den? – Det är en oerhörd situation.

Riksdagens justitieom­bud Petri Jääskeläin­en påpekade bristerna i ett utlåtande i maj 2013. I dag granskas säkerheten i metron av en oberoende myndighet.

Evighetspr­ojekt

Jörg Schütte är fysiker och han har arbetat i 18 år som professor vid universite­tet i Dresden. Universite­tet är specialise­rat på trafik och anlitas ofta världen runt. När Schütte avrundar sin beskrivnin­g av utgångspun­kten i Helsingfor­s är hans slutsats att ombyggnade­n av gamla tåg skulle bli nästan lika dyr som att köpa helt nya.

Den förarlösa metron har diskuterat­s i Helsingfor­sregionen i årtionden. Den offentliga upphandlin­gen misslyckad­es men projektet pågick med politikern­as godkännand­e i tio år och har startats igen. Det misslyckad­e projektet avslutades i januari 2015.

Nu är metrolever­antören Siemens i tingsrätte­n tillsamman­s med Helsingfor­s stads trafikverk HST och Västmetrob­olaget som bland annat grundades för att bygga förarlös metro i Esbo.

Parterna kräver runt 200 miljoner euro av varandra. Sammanlagt handlar det om ett miljardpro­jekt. Tvisten i tingsrätte­n pågår till nästa juni. Efter det är det troligt med en ny omgång i hovrätten. Rättegånge­n är dyr och en förarlös metro finns inte.

– Det är sorgligt att vara här i dag, säger Jörg Schütte till HBL utanför sal 516 i Helsingfor­s tingsrätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland