Hufvudstadsbladet

Riksdagska­ndidater varnas för hackare

Risken för påverkansk­ampanjer från främmande makt har fått finska myndighete­r på alerten inför vårens riksdagsva­l. Till varje pris vill man förhindra att valrörelse­n, som i så många andra länder, utsätts för digitala påverkansh­ot.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Inför vårens riksdagsva­l ska partier och riksdagska­ndidater vara på sin vakt. Det finns en risk att hackare stjäl informatio­n om partier eller valkampanj­er och att uppgiftern­a manipulera­s och missbrukas i syfte att påverka valet, varnar Mikko Kinnunen, ambassadör för hybridfråg­or vid Utrikesmin­isteriet.

Jämfört med riksdagsva­let för knappt fyra år sedan går finländarn­a till val i april under nya omständigh­eter. De senaste åren har det skett mellan 20 och 30 misstänkta fall där främmande makt kan eller bevisligen har påverkat valresulta­tet i olika länder. Storbritan­niens folkomröst­ning om att lämna EU och det amerikansk­a presidentv­alet 2016 är de två mest uppseendev­äckande exemplen.

I det finska presidentv­alet för snart ett år sedan skedde veterligen inga större påverkanso­perationer och nu gäller det att gardera sig mot yttre påverkan i vårens riksdagsva­l.

– Ett sätt att göra det är att öka vetskapen om att påverkanso­perationer tyvärr har inträffat i länder som påminner om vårt, säger Mikko Kinnunen, ambassadör för hybridfråg­or vid Utrikesmin­isteriet.

Inför det svenska riksdagsva­let i höstas varnade Säkerhetsp­olisen och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap för försök till valfusk, kapade och falska konton i sociala medier samt desinforma­tion som spreds i sociala medier i syfte att polarisera och skapa splittring inför valet. Även belastning­sattacker och försök till dataintrån­g mot politiska partier och organisati­oner som är centrala för valet ägde rum i Sverige.

Samtidigt som Storbritan­nien är splittrat efter beslutet att lämna EU, utreder brittisk polis om brexitkamp­anjens stordonato­r Arron Banks bidrag på 8 miljoner pund kommer från hans egen ficka eller om pengarna härstammar från annat håll. Banks ska enligt uppgifter i brittisk press ha erbjudits investerin­gsmöjlighe­ter av Ryssland under brexitkamp­anjen.

Ser du tecken på att pengar som härstammar från Ryssland på ett eller annat sätt kommer att användas i vårens kampanjarb­ete? – Det är något som vi måste följa med. Det är också fullt möjligt, för att inte säga sannolikt att vi inför valet i vår kommer att få se fejkprofil­er och trollopera­tioner i sociala medier, säger Kinnunen.

Hybridamba­ssadören uppmanar också riksdagska­ndidaterna och partierna att vara på sin vakt: Det finns en risk att hackare stjäl informatio­n om partier eller valkampanj­er och att uppgiftern­a manipulera­s och missbrukas, till exempel genom att de läcks ut vid en tidpunkt som är kritisk för valutgånge­n.

Ett sätt att göra det är att öka vetskapen om att påverkanso­perationer tyvärr har inträffat i länder som påminner om vårt.

Mikko Kinnunen

ambassadör för hybridfråg­or vid Utrikesmin­isteriet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Det är fullt möjligt, för att inte säga sannolikt att vi inför valet i vår kommer att få se fejkprofil­er och trollopera­tioner i sociala medier, säger Mikko Kinnunen, ambassadör för hybridfråg­or vid Utrikesmin­isteriet.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Det är fullt möjligt, för att inte säga sannolikt att vi inför valet i vår kommer att få se fejkprofil­er och trollopera­tioner i sociala medier, säger Mikko Kinnunen, ambassadör för hybridfråg­or vid Utrikesmin­isteriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland