Hufvudstadsbladet

KyIF-flickor söker tuffare motstånd i väst

Då utmaningar­na på hemmaplan inte är tillräckli­ga riktar KyIF:s framgångsr­ika juniorflic­kor blickarna utomlands. De kommande två säsongerna ska tjejerna spela seriehandb­oll i Stockholm.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Minns ni KyIF:s 2004-födda flickor? Laget gick under namnet KyIF Pink och spelade med stor framgång i pojkserien i Finland några säsonger för ett par år sedan.

Flicklaget spelar i dag i flickserie­n då de fysiska skillnader­na mellan könen blivit allt tydligare i samma takt som spelarna blivit äldre. Även de 2003-födda KyIF-flickorna spelade med ett lag i pojkserien förra säsongen.

I dag har Kyrkslätt IF två lag i Bflickorna­s FM-serie. De 2003-födda spelarna bildar KyIF Gul medan de 2004-födda spelarna främst spelar i KyIF Blå. Lagen ligger etta respektive trea i serien.

– För de 04-födda flickorna finns det inte någon egentlig tävlingsse­rie. Det är en av orsakerna att de spelade med pojkarna ett par år, säger Astrid Geisor-Goman som tillsamman­s med Sami Goman, Annette Tallqvist och Lillemor Sannholm är tränare för KyIF-flickorna.

KyIF-flickorna har, som tabellen och framgångar­na de senaste åren visar, haft svårt att hitta lämpliga utmaningar i hemlandet.

– Under de fem senaste säsongerna har vi inte kontinuerl­igt mött riktigt tufft motstånd i Finland. Men vi vet att det finns utomlands, säger Geisor-Goman.

Att spela i A-juniorerna­s serie är inte heller ändamålsen­ligt då KyIF:s spel bygger på rörlig, snabb och en annorlunda handboll.

– Vi får därför inte ut något av att spela mot de äldre heller, säger Geisor-Goman.

– Det handlar om flickor som ska söka in till gymnasiet och då finns det en risk för att de kan tänkas sluta spela om de inte hittar nya utmaningar.

I och med att handbollsg­ymnasiet blir handbollsa­kademi och flyttar från Lojo till Helsingfor­s och kommer att samarbeta med gymnasiesk­olorna Mäkelänrin­teen urheiluluk­io och Brändö gymnasium och även Yrkesinsti­tutet Prakticum får KyIF-flickorna chansen att stanna i sin klubb också i framtiden.

– Akademin är en jackpot, säger Geisor-Goman.

Grönt ljus från alla förbund

Med akademin i Helsingfor­s kom KyIF på en något ovanlig lösning för att hitta utmaningar för sina spelare.

KyIF kommer de två följande sä- songerna att ställa upp med lag i Stockholms­serien FU16 (flickor under 16 år).

Klubben har fört diskussion­er och förhandlin­gar med förbunden i Finland, Sverige och Stockholm i höst och den här veckan kom det välkomna beskedet: det finländska laget får rätt att spela i Stockholm säsongerna 2019–2021.

– Vi har tidigare haft en del samarbete med (svenska klubbarna) Swithiod och Skuru och man har från svenskt håll sagt att man gärna skulle se oss spela i Sverige eftersom vi spelar en annorlunda handboll som gör att vi kan tillföra något nytt där, berättar Geisor-Goman.

Efter att ha fått grönt ljus av både det finska och det svenska handbollfö­rbundet landade ärendet hos Stockholms förbund som också ställde sig positivt till det finländska laget.

Nästa säsong slås de två B-juniorlage­n (spelare födda 2003 och 2004) ihop till ett lag samtidigt som man har ett lag för 2005-födda spelare. Det sammanslag­na laget ska spela i Stockholms­serien och förstås i den finländska serien.

– Tanken är att vi flyger till Stockholm en helg i månaden och då spelar dubbelmatc­her både lördag och söndag, berättar Geisor-Goman.

Att flyga till Stockholm varje månad är förstås ingen billig sak. Budgeten kommer att ligga på cirka 40 000 euro per säsong. Lagen har redan tidigare haft bakgrundsg­rupper som samlat in pengar för utlandsres­or. Nu är tanken att de ska samla ihop en större summa för de kommande åren för att möjliggöra spel i Stockholms­serien och på det sättet ge spelarna bästa möjliga förutsättn­ingar att utvecklas.

– Vi har hittills spelat fyra utlandstur­neringar per säsong och de flesta av spelarna har över hundra internatio­nella matcher på meritlista­n trots sin unga ålder, säger Geisor-Goman.

Den här säsongen har KyIF-flickorna redan hunnit med spelresor till Stockholm och Spanien och vid jul spelar de 2004-födda flickorna i Norden Cup i Göteborg medan de ett år yngre tjejerna deltar i Lundaspele­n.

Och KyIF-flickorna har nått framgång i turneringa­rna och har ett rykte om sig i Sverige att vara ett oerhört starkt lag och svåra motståndar­e att möta tack vare sin annorlunda spelstil.

– Vi håller bra nordisk nivå och har tagit hem turnerings­segrar i både Sverige och Norge. Men för att kunna hållas på den nivån i framtiden måste vi få spela matcher som utvecklar oss och i B-flickornas FMserie finns det inte tillräckli­gt mycket bra motstånd, säger Geisor-Goman.

Och det är klart att KyIF som förening har ett eget stort intresse för att se till att spelarna fortsätter utvecklas. Hittills har KyIF främst fungerat som en fostrarför­ening som producerat mängder av bra spelare som i vuxen ålder flyttat till andra klubbar.

Då man nu satsar på de unga spelarna är drömmen att dessa flickor i framtiden ska bilda stommen i KyIF:s damlag. Då vill Kyrkslättf­öreningen nå framgång inte bara på hemmaplan utan också internatio­nellt. I den processen är Stockholms­initiative­t av stor betydelse.

 ?? FOTO: PETRI NIIRANEN ?? Anna Niiranen, Enni Goman, Ella Paukku, Fanny Broman, Ida Siikaluoma och de övriga KyIF-tjejerna får nästa säsong möta svenskt motstånd.■
FOTO: PETRI NIIRANEN Anna Niiranen, Enni Goman, Ella Paukku, Fanny Broman, Ida Siikaluoma och de övriga KyIF-tjejerna får nästa säsong möta svenskt motstånd.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland