Hufvudstadsbladet

Mässlingen spåras alltid till utlandsres­a

Mässling i Finland är så gott som uteslutand­e ett resultat av en utlandsres­a. Larsmofall­et var inget undantag. Mässlingen kan likaväl följa av en Thailandsr­esa som en Italienres­a.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

De uppmärksam­made mässlingsf­allen i Larsmo kan spåras till en utlandsres­a.

– Det handlar om en resa utanför Europa, säger Pia-Maria Sjöström, chefsläkar­e vid Social- och hälsovårds­verket i Jakobstad till HBL.

Sjöström vill inte ge exaktare uppgifter om resmålet för att skydda patientens integritet på en liten ort.

Larsmomäss­lingen följer det allmänna mönstret – mässlingsv­iruset är en importvara i Finland.

När tre personer insjuknade i mässling i slutet av november i Tammerfors kunde smittan först spåras till en katolsk mässa. Det visade sig sedan att en av de tre personerna hade fått mässlingen under en resa till Polen och sedan smittat de två övriga.

Den Esbobo som insjuknade i mässling i början av december hade fått smittan under en Asienresa.

Två av de fyra finländare som hade mässling i maj i år hade insjuknat under en resa till Thailand och sedan smittat ned de två övriga.

När fyra personer insjuknade i mässling i Birkaland i fjol visade det sig att de hade smittats under en semesterre­sa till Italien.

Smitta i utlandet är inkörsport­en för mässlingen i Finland. Sjukdomsfa­llen är få och mässlingen har inte hittills rotat sig i landet för att skapa lokala epidemier.

– Man kan säga att alla fall av mässling i Finland under de senaste tio åren kan spåras till utlandsres­or. Vi har ingen inhemsk mässling, säger specialfor­skaren Mia Kontio vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

Kraftig ökning i Europa

Mässlingss­ituationen i Europa har förvärrats, vilket ökar risken för fler mässlingsf­all i Finland.

Den färskaste statistike­n från Europeiska centrumet för förebyggan­de och kontroll av sjukdomar (ECDC) räknar till över 13 000 fall av mässling under tolvmånade­rsperioden fram till slutet av oktober i EU och i EES-länderna Norge, Island och Liechtenst­ein.

Värst har situatione­n varit i Grekland och Frankrike med nästan 3 000 sjukdomsfa­ll. Italien rapportera­r kring 2 500 fall. I Storbritan­nien och Rumänien har över tusen personer insjuknat i mässling under perioden november–oktober.

Samma länder ligger också i topp när man ser till antalet mässlingsf­all per en miljon invånare. Slovakien och Irland har också många mässlingsf­all när man ser till befolkning­ens storlek.

Finland hade minst mässlingsf­all i förhålland­e till befolkning­ens storlek under tolvmånade­rsperioden. Där Grekland hade nästan 270 fall på en miljon invånare var jämförelse­talet för Finland 1,1 insjuknade på en miljon.

Ryssland finns inte med i ECDC:s siffror. Enligt Moscow Times uppgifter hade Ryssland 1 700 mässlingsf­all under första halvåret i år.

Läget i Ukraina är i en klass för sig med nästan 30 000 fall av mässling i år och står därmed för majoritete­n av fallen i Europa i år.

Bättre senaste månaderna

Den månadsvisa statistike­n visar att mässlingss­ituationen lugnat ned sig något i EU efter sommaren. Epidemiern­a i Grekland, Frankrike och Italien har klingat av för stunden.

Det finns ändå ingen orsak att släppa garden och tro att situatione­n är över.

– Det gäller att vara vaccinerad vart man än åker. Det finns inga säkra länder och epidemier uppstår världen över, säger Mia Kontio på THL.

Mässlingen gör heller inte någon skillnad mellan arbets- och semesterre­sor.

– En arbetsresa är en lika stor risk. Det glömmer folk lätt bort, säger Kontio.

Vaccinet mot mässling, röda hund och påssjuka ska ges i två etapper för att ge bästa skyddet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TOMI HIRVINEN ?? Ett barn i Larsmo insjuknade i mässling i slutet av november. Barnet hade insjuknat under en utlandsres­a.
FOTO: LEHTIKUVA/TOMI HIRVINEN Ett barn i Larsmo insjuknade i mässling i slutet av november. Barnet hade insjuknat under en utlandsres­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland