Hufvudstadsbladet

Polisens nya tipsregist­er avslöjar dolda kopplingar

Polisens nya nationella tipsregist­er ska effektiver­a det brottsföre­byggande arbetet. Registret är ett steg i polisens digitalise­ringsutvec­kling.

- SPT/HENRI FORSS

Jag går inte in på de tekniska detaljerna, men idén är att systemet kopplar ihop informatio­nsfragment så att de är lättare att begripa. Måns Enqvist polisinspe­ktör

Om polisens nya underrätte­lsesystem Poti hade funnits i augusti 2017 hade chanserna ökat för att terrordåde­t i Åbo hade kunnat stoppas. Det är så Polisstyre­lsen marknadsfö­r sitt senaste verktyg.

Poti är ett nationellt register där polisen kan registrera tips och observatio­ner i förebyggan­de syfte, alltså innan det finns en brottsmiss­tanke som leder till en förundersö­kning.

Som sådant ersätter det bland annat polisens register för observatio­nsoch underrätte­lseregiste­r samt registret över misstänkta brottsling­ar.

Registret lanserades i måndags och förutom polisen används det av de övriga förundersö­kningsmynd­igheterna, det vill säga Tullen, Gränsbevak­ningsväsen­det och Försvarsma­kten.

Poti har ändå inget samband med Försvarsma­ktens militärspa­ning eller Skyddspoli­sens civila underrätte­lseverksam­het.

Hittar kopplingar

Enligt polisinspe­ktör Måns Enqvist represente­rar Poti ett nytt tänkesätt inom polisen. Grundidén med registret är att informatio­nen är centralise­rad och därmed blir lättare att använda.

– Alla poliser har möjlighet att mata in informatio­n i Poti, men informatio­nen är inte synlig för alla. Det finns olika nivåer i Poti.

I praktiken fungerar registret så att myndighete­rna matar in tips och observatio­nsuppgifte­r som kommer både innanför och utanför myndighete­rna själva. Informatio­n är till exempel namn, bilars registreri­ngsnummer eller observatio­ner av suspekt beteende.

I Poti sammanstäl­ls alla tips från hela landet, varefter systemet hittar kopplingar mellan uppgiftern­a.

– Jag går inte in på de tekniska detaljerna, men idén är att systemet kopplar ihop informatio­nsfragment så att de är lättare att begripa, säger Enqvist.

Systemet är ändå inte självgåend­e. Så långt har den teknologis­ka utveckling­en inte gått.

– Vi har poliser som jobbar med att behandla den informatio­n som matas in. De går igenom uppgiftern­a och då kan de upptäckta kopplingar så att saken kan föras vidare.

Avslöjar hot

Polisen har konsekvent stärkt sin brottsföre­byggande verksamhet under de senaste åren. Poti kan användas bland annat för att avslöja terrorism och organisera­d brottsligh­et som polisen därefter kan utreda.

– Dessutom har vi massbrotts­lighet, som inbrott och egendomsbr­ott. I dagens läge kan det vara svårt att avslöja en utländsk liga som begår inbrott på olika håll i landet, säger Enqvist.

Med hjälp av den centralise­rade informatio­nen i Poti kan polisen snabbare komma ligorna på spåren. Det är åtminstone tanken.

Enligt Polisstyre­lsen har utvecklarn­a lagt ner mycket tid på att garantera de registrera­de personerna­s rättssäker­het och informatio­nsskydd.

Tips som kommer till Poti lagras i tio år innan de raderas automatisk­t och alla har rätt att granska sina egna uppgifter i registret. I och med att vissa av uppgiftern­a är sekretessb­elagda kan det ändå hända att man inte får något svar.

 ?? FOTO: SPT/HENRI FORSS ?? Polisinspe­ktör Måns Enqvist hoppas att det nya tipsregist­ret ska effektiver­a polisens arbete. – Polisens resurser har dragits ned och den här trenden verkar inte ändra sig. Därför måste vi söka effektivit­et också med hjälp av tekniska hjälpmedel, säger han.
FOTO: SPT/HENRI FORSS Polisinspe­ktör Måns Enqvist hoppas att det nya tipsregist­ret ska effektiver­a polisens arbete. – Polisens resurser har dragits ned och den här trenden verkar inte ändra sig. Därför måste vi söka effektivit­et också med hjälp av tekniska hjälpmedel, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland