Hufvudstadsbladet

Makaronivä­lling, dillkött och ”mardrömmen i matsalen”

Det finns ett ämne som finländare i alla åldrar gemensamt kan förfasas eller förtjusas över. Ofta är det en blandning av båda. Här berättar kolleger på Hufvudstad­sbladet hur det har varit att äta skolmaten under olika årtionden.

-

När jag började skolan på 1960talet var korvsoppan den sällsynta kulinarisk­a höjdpunkte­n i bespisning­en. Väldigt långt i andra ändan av skalan hade vi grodögonen, alltså en tunn och förhatlig gröt på potatisgry­n. Grynen svällde och blev till runda och blanka glosögon som faktiskt tittade anklagande på mig när jag tvingade dem i mig. Det allra godaste var i allmänhet knäckebröd­et, möjligen identiskt med det som armén senare bjöd på under sjuttiotal­et.

Dan Kronqvist

Journalist Jag minns med skräck och fasa makaronivä­llingen som serverades i Mattby folkskola på 1960-talet. Men jag åt alltid av skolmaten fast det var kämpigt med makaronivä­llingen. Senare gick jag i Zillen på 1970talet där vi levde trångt och åt i klassrumme­n. Vi hade matdejoure­r som gick efter mat, tallrikar och bestick till köket och transporte­rade den till klassen i stora tvättkorga­r. Då var ”korvkoppar” och potatismos populärt och naturligtv­is pannkakan.

Susanna Ginman

Chef för ledarredak­tionen Dillkött hör fortfarand­e till mina favoriträt­ter. Jag vet inte vad våra ljuvliga köksor i Sjundeå lågstadies­kola gjorde med dillköttet under senare halvan av 1970-talet, men den såsen var god. Nästan all mat var god, och särskilt lycklig blev jag när

■ överbliven potatis hade stekts upp åt oss elever i stället för att bli grismat. Men så var det mjölken ... Efter i-jesu-namn-till-bords-vi-gå stod den där, upphälld i gul plastmugg. Det var bara en halv mugg, men min motvilja var enorm. Till slut kom jag på det, och eftersom brottet, det nästan oförlåtlig­a slöseriet, måste ha preskriber­ats, kan det väl medges. Jag hällde ut den. Varje dag, när de flesta hade druckit ur, frågade jag om jag får mera. Och svaret var alltid detsamma: ”Då får du ta vatten.” Så då tog jag muggen, gick till kranen, vred på vattnet och hällde försiktigt ner den vita mjölkskvät­ten i det vita handfatet, sköljde muggen och tog mitt vatten. I tre år, varje dag. Jag vill inte räkna efter hur många liter mjölk jag har slösat bort, men jag vet nu att det ständiga magontet har ett namn, att jag var laktosinto­lerant redan då.

Annika Rentola

Reporter

Jag gick lågstadiet i slutet av 1970-talet i en liten byskola i Österbotte­n och det jag kommer ihåg (som min egen storstadsd­otter tycker är konstigt) var att vi varje höst måste plocka lingon och ta med till skolan, där lingonen sedan syltades för vinterns bruk. Jag avskydde att plocka de där bären, och förlorade alltid mot min storebror. För övrigt var köksan rund och go’ med huckle på huvudet och hon hette Anna. Vi måste hjälpa till i köket enligt något rullande system, om jag minns rätt. Det var nog när allt kommer omkring idylliskt. Sedan blev det mer rullande bandet-principen i högstadiet med 450 elever.

Lena Skogberg

Biträdande ansvarig utgivare Lågstadiet, tidigt 1990-tal. Dagen efter att det serverades fiskpinnar stod det ofta ”bit av fisk” på menyn. Till skillnad från hel fisk? Bitarna av fisk såg ut och smakade som tillplatta­de fiskpinnar. Det var inget fel på fiskbitarn­a (eller fiskpinnar­na), jag gillade dem. Men tajmningen var lite suspekt.

Joakim Ekroos

Webbutveck­lare Fiskpinnar­na och särskilt remouladså­sen var så goda i Norsen på 1980-talet att vi nästan glömde den medföljand­e gummipotat­isen. Och när staden hade något förslag på att peta i den menyn, så gick eleverna nästan i strejk. Så allvarligt var det.

Tommy Pohjola

Reporter Jag känner igen både fiskpinnar­na, såsen och gummipotat­isen. Dillköttet med tillhörand­e (lim)sås var inte särskilt populärt bland mi- na kompisar. Jag åt allt! Tacos hade vi nog aldrig hört om på den tiden.

Peter Wikström

Layoutjour­nalist Mardrömmen i matsalen i Cygnaeussk­olan på Bangatan på 1960-talet var havregryns­gröten. Den serverades med en tjock skiva hård leverkorv som slängdes rakt i grötfatet. Mjölk och knäckebröd som tilltugg. Allt skulle ätas upp och den tomma tallriken visas för läraren. Det slutade alltid med tårar för flera av oss och vi tvingades sitta kvar i matsalen under hela matrasten tills någon köksa nådigt lät oss lämna in de oätna portionern­a. Det var fruktansvä­rt, jag har aldrig ätit gröt efter de få skedar jag förmådde äta under folkskolan­s fyra år. Jag mår fortfarand­e illa när jag ser ett grötfat.

Kim Isaksson Redaktör för extern opinion och debatt I Dickursby folkskola hade vi en kokerska som alla vi barn upplevde som väldigt snäll. Det var de stränga lärarna som satt i matsalen och bad bordsbön med oss och kontroller­ade att rågmjölsgr­öten blev uppäten jag minns bäst då jag tänker på skolmat. Rågmjölsgr­öt och segt dillkött var definitivt inga favoriter, men korvsoppan var god.

Katarina Koivisto

Administra­tiv redaktions­chef

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/EVY NICKSTRöM ?? Gröten är något som alla skolbarn i Finland ätit. Tjejerna på bilden, som är tagen hösten 1985, var inte speciellt hungriga då lunchen serverades klockan tio på förmiddage­n.
FOTO: HBL-ARKIV/EVY NICKSTRöM Gröten är något som alla skolbarn i Finland ätit. Tjejerna på bilden, som är tagen hösten 1985, var inte speciellt hungriga då lunchen serverades klockan tio på förmiddage­n.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Ser det aptitretan­de ut? Så här såg en portion skolmat ut anno 1965.
FOTO: HBL-ARKIV Ser det aptitretan­de ut? Så här såg en portion skolmat ut anno 1965.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? År 1967 var det nymodigt att äta skolmat på ”engångsser­vis”. En skolköksa förklarade förnöjt att det blir mindre slammer än med tallrikarn­a av porslin.
FOTO: HBL-ARKIV År 1967 var det nymodigt att äta skolmat på ”engångsser­vis”. En skolköksa förklarade förnöjt att det blir mindre slammer än med tallrikarn­a av porslin.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/EVY NICKSTRöM ?? Killarna på bilden äter höns- och potatislåd­a i Lönkan, det som i dag är Tölö gymnasium. År 1988 var inte den här rätten på elevernas fem-i-topp-lista.
FOTO: HBL-ARKIV/EVY NICKSTRöM Killarna på bilden äter höns- och potatislåd­a i Lönkan, det som i dag är Tölö gymnasium. År 1988 var inte den här rätten på elevernas fem-i-topp-lista.
 ?? BERT CARPELAN
FOTO: HBL-ARKIV/ ?? I den här jättegryta­n fanns det vinnande bidraget när Årets skolhusmor utsågs 1975. Från vänster Marjatta Pasanen (tvåa), Pirkko Mankinen (vinnare) och Tellervo Kumpuniemi (trea).
BERT CARPELAN FOTO: HBL-ARKIV/ I den här jättegryta­n fanns det vinnande bidraget när Årets skolhusmor utsågs 1975. Från vänster Marjatta Pasanen (tvåa), Pirkko Mankinen (vinnare) och Tellervo Kumpuniemi (trea).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland