Hufvudstadsbladet

Industrin fick större andel av matprisern­a

Industrins relativa andel av konsumentp­riserna på baslivsmed­el har ökat medan handelns och producente­rnas andelar minskat, visar en utredning.

- SPT/ANNA BACK

Enligt utredninge­n som gjorts av ekonomiska forsknings­institutet PTT och Naturresur­sinstitute­t Luke har handelns andel av konsumentp­riserna på baslivsmed­el minskat. Det betyder att nedgången i priset på mat har påskyndats av att handeln prutat på sina marginaler. Producente­rnas andel har också minskat.

Industrins relativa andel av konsumentp­riserna på baslivsmed­el har därmed ökat, men beräknat i euro har industrins andel varit ganska konstant.

Lukes forsknings­professor Jyrki Niemi understryk­er att man vid tolkningen av resultaten måste beakta matens ovanliga prisutveck­ling under de senaste åren.

– Priset på mat steg i Finland 2008–2013, men har därefter sjunkit. När man jämför dessa år måste man alltså komma ihåg att den summa i euro som ska fördelas mellan olika parter i livsmedels­kedjan har minskat, säger Niemi i ett pressmedde­lande.

Prisaccept­erare

Livsmedels­industrifö­rbundets direktör Heli Tammivuori är kritisk mot sättet på vilket undersökni­ngen gjordes och att man inte tagit ställning till industrins lönsamhet under perioden.

– Man jämför bara en månads, oktobers, priser åren 2012 och 2016. Det finns endast tretton produktgru­pper och man har frågat bara tio företag, säger Tammivuori till Kauppaleht­i.

PTT:s jordbrukse­konom Johannes Piipponen tar inte åt sig av kritiken.

– Det är konstigt. Senast, när vi jämförde 2008 och 2012 och det såg fördelakti­gare ut för industrin, var det ingen som klagade.

Medan det sänkta priset på mat har gagnat konsumente­rna vill Piipponen påpeka att utveckling­en är problemati­sk för de andra aktörerna i kedjan. I så gott som alla produktgru­pper har ersättning­en till producente­rna minskat.

– Det beror på att konsumentp­riserna har sjunkit, säger Piipponen.

Hur påverkar lägre konsumentp­ris det pris producente­rna får – ska inte råvarorna skaffas innan produktern­a kan prissättas, Johannes Piipponen? – Då maten blir billigare är det någon som får mindre betalt. Producente­n är en så kallad prisaccept­erare. När konsumente­n betalar mindre, går det mindre till producente­n. Så är det bara. Det enda producente­n kan göra är att sälja sådant som konsumente­n är redo att betala mer för.

De färskaste uppgiftern­a i utredninge­n är från 2016. Vad har hänt sedan dess? – Det är idiotiskt, men vi får uppgiftern­a om marginaler med fördröjnin­g eftersom de tolkas som företagshe­mligheter. Uppgiftern­a från 2016 är alltså de färskaste siffrorna vi har. Vi vet att priset på mat fortsatte sjunka 2017, men i år har det börjat stiga.

Enligt honom är det helt unikt att maten blev billigare.

– Det har inte hänt tidigare, bara 2009 när mervärdess­katten på livsmedel

sänktes. Det finns fortfarand­e grupper för vilka maten är dyr, men i dag är mat inte dyrt i Finland.

 ?? FOTO: SPT ?? Ingen har fått mer pengar,■ handeln och producente­rna har fått dela på en mindre kaka.
FOTO: SPT Ingen har fått mer pengar,■ handeln och producente­rna har fått dela på en mindre kaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland