Hufvudstadsbladet

Vita huset: USA drar sig ur Syrien

USA har påbörjat ett tillbakadr­agande av sina soldater i Syrien, meddelar Vita huset och betonar att åtgärden ska ses som att USA nu går in i en ny fas i kampen mot terrorröre­lsen IS.

- TT-AFP-REUTERS

USA anser nu att terrorgrup­pens ”territorie­lla kalifat” har besegrats.

”Dessa segrar över IS i Syrien signalerar inte slutet på den globala koalitione­n eller striden (mot IS). Vi har påbörjat återvändan­det av amerikansk­a trupper, samtidigt som vi övergår till nästa fas i kampen”, säger Vita husets pressekret­erare Sarah Sanders i ett uttalande.

Tidigare under gårdagen uppgav en försvarskä­lla för mediebolag­et CNN att USA planerar ett ”totalt och snabbt” återkallan­de av trupperna.

Upp till 100 dagar

”Vi kommer att försäkra oss om att skyddet för styrkorna är korrekt och tillräckli­gt, men det kommer att ske så fort som möjligt”, svarar en regeringst­jänsteman, som vill vara anonym, på en fråga om tidsplan för tillbakadr­agandet.

Enligt en källa som Reuters talat med är upplägget att tillbakadr­agandet ska ta mellan 60 och 100 dagar. Källan säger också att all personal inom amerikansk­a UD ska vara ute ur Syrien inom 24 timmar.

Beslutet ska ha fattats efter att USA:s president Donald Trump och Turkiets dito Recep Tayyip Erdogan i fredags talat med varandra i telefon.

Samtidigt som uppgiftern­a började läcka ut i går skrev Trump på Twitter att USA nu har besegrat IS i Syrien, vilket enligt presidente­n var ”enda skälet att befinna sig där under Trumps presidents­kap”.

Men en av Trumps tillskynda­re i senaten, republikan­en Lindsey Graham håller denna gång inte med presidente­n. Han säger att ett tillbakadr­agande är ”ett misstag”.

”Förödande konsekvens­er”

”Ett amerikansk­t tillbakadr­agande i detta läge skulle innebära en stor seger för IS, för Iran, för Bashar alAssad och för Ryssland. Jag fruktar att det kan få förödande konsekvens­er för vår nation, för regionen och för hela världen”, säger Graham i ett uttalande.

Bashar al-Assad är Syriens president.

”Det kommer att innebära problem när det gäller att rekrytera framtida partners som är villiga att konfronter­a radikal islam. Det kommer också att uppfattas som en svaghet i USA:s ansträngni­ngar att hejda iransk expansion”, fortsätter han.

För närvarande har USA ungefär 2 000 soldater i Syrien.

 ?? LEHTIKUVA/DELIL SOULEIMAN
FOTO: ?? USA har ungefär 2000 soldater i Syrien. Enligt en källa ska de återvända till hemlandet inom 60–100 dagar.■
LEHTIKUVA/DELIL SOULEIMAN FOTO: USA har ungefär 2000 soldater i Syrien. Enligt en källa ska de återvända till hemlandet inom 60–100 dagar.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland