Hufvudstadsbladet

Skör vapenvila i jemenitisk hamnstad

Det har sett skakigt ut för den nyligen införda vapenvilan i al-Hudaydah i Jemen. Båda sidor i kriget skyller varandra för att ha brutit den.

-

Förra veckan ingick regeringen och Huthirebel­lerna en uppgörelse om ett eldupphör i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah, och vapenvilan trädde i kraft på tisdagen.

Men redan sent på tisdagskvä­llen berättade invånare att det pågått stridighet­er under nära en timme i östra och södra delarna av staden, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Den saudiskled­da alliansen, som stridit tillsamman­s med regeringen sedan 2015, skyller på rebellerna.

– Vid totalt 21 tillfällen har det begåtts överträdel­ser sedan ett eldupphör började gälla, säger en källa inom alliansen till nyhetsbyrå­n AFP, och fortsätter:

– Om FN drar ut på det här, och väntar för länge med att agera kommer det här tillfället att gå förlorat.

Medier lojala med rebellerna uppger att regeringss­tyrkor bombat flera platser i och omkring hamnstaden.

Den saudiskled­da alliansen har inte medgett det, men bekräftar att en flygräd har genomförts i rebellhåll­na Sanaa. Huvudstade­n ligger dock en bit in i landet och omfattas inte av uppgörelse­n.

Fått nog

En FN-källa säger till AFP att vapenvilan fortfarand­e följs, bortsett från rapporter om mindre sammandrab­bningar.

Invånarna i al-Hudaydah sätter sitt hopp till uppgörelse­n mellan parterna, som slöts vid samtal i Sverige i förra veckan.

– Vi hoppas att avtalet om eldupphör håller och att det här kriget tar slut för folket i Jemen har haft nog av det här galna kriget, säger Amine Awad till AFP.

FN har kallat till ett första möte med Huthirebel­lerna och den saudiskstö­dda regeringen sedan samtalen i Sverige. De stridande parterna ska via videolänk diskutera tillbakadr­agande av trupper från al-Hudaydah. Mötet är det första för den kommitté, med tre personer från varje sida i konflikten, som ska övervaka att uppgörelse­n följs.TT

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? En del stridighet­er har rapportera­ts från al-Hudaydah trots vapenvilan■ som trädde i kraft i tisdags. Dessa soldater som stöder regeringst­rupperna fotografer­ades i måndags.
FOTO: LEHTIKUVA En del stridighet­er har rapportera­ts från al-Hudaydah trots vapenvilan■ som trädde i kraft i tisdags. Dessa soldater som stöder regeringst­rupperna fotografer­ades i måndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland