Hufvudstadsbladet

Hundstrul och flygstopp vid brexit utan avtal

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Brittiska bulldogar riskerar att få stanna hemma och flygplanen bara landa på dispens. Hårda bud väntar i EU om det blir ett brittiskt utträde utan avtal.

En lista på fjorton olika åtgärder förs nu fram av EU-kommission­en för att åtminstone lindra smällen av ett eventuellt no deal läge – att brexit sker utan uppgörelse mellan EU och Storbritan­nien.

– Det handlar om att begränsa skadorna, säger EU:s eurokommis­sionär Valdis Dombrovski­s på en presskonfe­rens.

I gårdagens paket tar EU-kommission­en upp allt från transporte­r och tullar till finansiell­a frågor och klimatåtgä­rder.

”De här är begränsade till särskilda områden där det är absolut nödvändigt att skydda vitala intressen i EU”, heter det i ett pressmedde­lande.

Problem för flygen

Fler förslag kommer under kommande veckor, berättar Dombrovski­s och betonar att åtgärderna inte är att föredra jämfört med vad som förhandlat­s fram med Storbritan­nien, men som det brittiska parlamente­t ännu inte kunnat godkänna.

– Det här kan inte ersätta fördelarna i utträdelse­avtalet och naturligtv­is inte medlemskap­et i EU, säger Dombrovski­s i Bryssel.

Bland det som nu läggs fram finns exempelvis förslag för att hålla igång flygtrafik­en, som annars riskerar att helt stängas av vid en avtalslös brexit.

EU vill dock låta brittiska flygbolag flyga från Storbritan­nien till EU och vice versa. Men inte mellan två flygplatse­r i EU. Och inte från en EU-flygplats till flygplatse­r någon annanstans.

Och allt hänger samtidigt på att Storbritan­nien ”ger motsvarand­e rättighete­r till flygbolag från EU”.

Lastbilar och hundar

För lastbilstr­afiken föreslås att brittiska lastbilar får lämna gods i EU åtminstone fram till den 31 december 2019 – om samma rätt ges till EU-fordon. Men någon cabotagetr­afik i EU kommer inte att tillåtas.

Samtidigt påpekas att en lång rad nuvarande tillstånd blir ogiltiga. Exempelvis kommer brittiska hundägare inte längre kunna använda sina EU-godkända husdjurspa­ss, utan måste se till att de har alla vaccinatio­ner och annat i ordning.

Överlag kommer alla levande djur att behöva kontroller­as vid infart från Storbritan­nien till EU.

EU-kommission­en manar samtidigt EU-länderna att ge de britter som nu finns i EU fortsatt rätt att bo och arbeta som tidigare – i hopp om att britterna gör detsamma för EUmedborga­re i Storbritan­nien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland