Hufvudstadsbladet

Sista stenkolsgr­uvan stängs i Tyskland

En nära 200-årig epok går i graven när Tysklands sista stenkolsgr­uva, ProsperHan­iel i Bottrop, stängs. För gruvstaden innebär det en stor omställnin­g – medan miljöorgan­isationer vill skynda på utfasninge­n av fossila bränslen i landet.

- TT / KATRI ARTTA SVARFVAR nyheter@hbl.fi

Andreas Schreiter har fortfarand­e kvar den första biten ”svart guld” han grävde fram 1991. Han är en av de gruvarbeta­re som i morgon gör sin sista dag i stenkolsgr­uvan Prosper-Haniel i Bottrop i Ruhrområde­t i västra Tyskland. Gruvan i staden Ibbenbüren gick samma öde till mötes i början av december.

– Det är politikern­a som har beslutat att stänga gruvan. Det gör ont att tänka på att Tyskland fortfarand­e kommer att använda kol, säger han till nyhetsbyrå­n Bloomberg.

För Bottrop, med drygt 100 000 invånare, återstår nu att genom subvention­er försöka locka nya företag och yrkesgrupp­er. För att sätta orten på kartan har man byggt ett skräckmuse­um i en nedlagd gruva och världens längsta skidbacke inomhus.

Många pensionäre­r

I dag består samhället mest av pensionera­de gruvarbeta­re, enligt borgmästar­en Bernd Tischler.

– Förmögna bayrare skulle fortfarand­e valla kor upp och ned för bergsslutt­ningarna om det inte vore för gruvarbeta­rna i Ruhr, säger han till Bloomberg.

Samhällsom­vandlingen som nedläggnin­gen av stenkolsgr­uvorna innebär är en stor utmaning för Tyskland, enligt Lisa Maria Dellmuth, statsvetar­e vid Stockholms universite­t.

– Det är ett kulturellt arv som dör. Kol har varit så förknippat med den ekonomiska tillväxten, det tyska undret. Lokala samhällen har levt på kol, säger hon till TT.

I en kompromiss mellan regeringen och facken 2007 ingick över 20 miljarder euro i omställnin­gsstöd. Förtidspen­sioner för gruvarbeta­re som inte fyllt 50 och utbildning skulle minska arbetslösh­eten när gruvorna stängs. Stora investerin­gar har också gjorts i högskolor och universite­t i Ruhrområde­t.

– Det viktigaste är att se de strukturel­la problem som uppstår i västra Tyskland. Många europeiska re-

gioner har sett avveckling­ar av till exempel textil- och mobilindus­trier, det är enorma kostnader som uppstår lokalt och som ofta kanske inte syns, säger Dellmuth.

– Regionalpo­litiken har blivit allt mer viktig, annars kan arbetslösh­et och utanförska­p bli grogrund för missnöje.

Hon nämner östra Tyskland som ett exempel på där problemen finns kvar.

– Många samhällen står tomma, med äldre människor och arbetslösh­et, och nationalis­tiska partier som AfD är starka.

Trots det pågående skiftet till förnyelseb­ara energikäll­or kommer fortfarand­e mer än en tredjedel av Tysklands energibeho­v från stenoch brunkol. Men 2007 beslutades att den inhemska och olönsamma produktion­en skulle läggas ner – och stenkol ska från och med nu importeras från länder som Ryssland, USA och Colombia.

– Om man lägger ner gruvor och fortsätter att importera kol har man inte vunnit särskilt mycket. Kolet betalar inte sina samhällsko­stnader, säger Ola Hansén, talesperso­n för klimatfråg­or på Världsnatu­rfonden i Sverige.

Långsam omställnin­g

Att stänga de omkring 120 koleldade kraftverke­n i Tyskland kommer att ta över 20 år, enligt regeringen. Under hösten har miljöorgan­isationer demonstrer­at för att skynda på omställnin­gen. Det återstår också en del miljöutman­ingar och miljarder i avveckling­skostnader sedan alla stenkolsgr­uvor stängt.

Hansén efterlyser en snabbare utfasning av fossila bränslen.

– Det första EU behöver ur miljöhänsy­n är att fasa ut allt kol, det gäller både brun- och stenkol. Men man måste också möjliggöra för människor att försörja sig på annat sätt så att vi slipper se rörelser som Gula västarna i Frankrike.

 ?? FOTO: TT-AP / MARTIN MEISSNER ?? Det sista kolet bröts i Ibbenbüren i Tyskland den 4 december. Snart kommer samtliga stenkolsgr­uvor i landet att vara nedlagda.■
FOTO: TT-AP / MARTIN MEISSNER Det sista kolet bröts i Ibbenbüren i Tyskland den 4 december. Snart kommer samtliga stenkolsgr­uvor i landet att vara nedlagda.■
 ?? PATRIK STOLLARZ
FOTO: TT-AFP / ?? Porten till Prosper-Haniel i Bottrop, Tyskland. I morgon stängs gruvan för gott – som den sista stenkolsgr­uvan i landet.
PATRIK STOLLARZ FOTO: TT-AFP / Porten till Prosper-Haniel i Bottrop, Tyskland. I morgon stängs gruvan för gott – som den sista stenkolsgr­uvan i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland