Hufvudstadsbladet

Att påverka genom att rösta är i högsta grad självbedrä­geri

- DAVID SMEDS Borgå

VAL För att ha rätten att uttrycka sitt missnöje över diverse samhälleli­ga problem är det många som tycker att man borde rösta i de politiska val som ordnas. Men tappar man också rätten till åsikter då man i stället för att engagera sig i politiken och eventuella beslutsfat­tares inställnin­gar engagerar sig i att påverka och utöva inflytande genom andra medel?

Alltför ofta är vi ledda att tro att vår enda och största chans att påverka samhället i den riktning vi anser bäst sker genom att antingen rösta i politiska val eller att själv ställa upp. Den här föreställn­ingen är djupt bristfälli­g. Att påverka genom att rösta är i högsta grad självbedrä­geri.

Inte endast verkar det som att vi vore tvungna att ge vårt förtroende och stöd till politiker som – trots alla löften de ger oss under valkampanj­er – i själva verket endast driver sina partiers intressen då de väl blir invalda, samt grälar med andra politiker om vem som har rätt. Till råga på allt verkar det som att de politiker som egentligen påverkar via lagstiftni­ng oftast är lobbade av privata samhällsak­törer som inte bryr sig ett dugg om väljarnas ambitioner.

Dessutom krävs det sammanhåll­ning och enighet för att en ändring mot rätt håll skall ske medan politiken i själ och hjärta ofta bara spjälkar och delar samhället vidare.

Förutom detta bidrar massmedier­nas dagliga nyhetsskil­dringar om stora maktöverhu­vuden som Donald Trump och Vladimir Putin och popkulture­ns reportage om massiva stjärnor till den vanliga medborgare­ns känsla av maktlöshet och oförmåga. Individens känsla av möjlighete­n att utöva inflytande blir allt mer obefintlig dag för dag.

Hur kan vi då påverka eller utöva inflytande i samhället? Jo, genom att ta tillbaka den individuel­la makten som vi har genom att inse hur allt från våra minsta till våra största val påverkar miljön omkring oss. Vi måste framför allt komma till insikt om hur vår ekonomi och de köpval vi gör som individer omformar världen.

Någon kunde kanske påstå att jag nedvärdera­r den finska demokratin, och fastän det stämmer att jag möjligtvis till en viss grad har tappat förtroende­t för de flesta så kallade demokratis­ka system betyder det inte att jag anser

Det är dags att ta tillbaka makten och att förbättra världen, val för val.

att röstning är helt onödigt. Visst skall man använda den röst man har, men samtidigt kan det ta avsevärt mycket tid att verkligen sätta sig in i motiven bakom de uppställda. Tid som man alternativ­t kunde utnyttja på bättre sätt.

Visserlige­n stämmer det också att man kan urskilja en viss positiv förändring i medvetenhe­ten bland konsumente­rna, men mitt antagande är att just dessa personer också är väldigt aktiva inom den politiska debatten. Den debatten anser jag vara väldigt vilseledan­de och styv med tanke på de problem som vår civilisati­on står inför i dag.

Jag anser att det är upp till var och en att utbilda sig om hur ens egna val förvandlar samhället och miljön omkring oss. Det är självbedrä­geri att tro att man skött sin plikt och skyldighet som medborgare, men framför allt som människa, genom att man klottrat några siffror på en lapp i ett valbås. Det är dags att ta tillbaka makten och att förbättra världen, val för val. Inte bara för vår generation, utan också för kommande generation­er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland