Hufvudstadsbladet

Högre makter, bedrägeri och barnkonven­tionen

- MIRJAM KALLAND är professor i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t.

Min mans farmor och farfar var bördiga från Tervola, en vackert belägen ort vid riksväg fyra, dryga 40 km norr om Kemi. Han har i sina arkiv ett dokument daterat i slutet av 1800-talet som gäller vaccinerin­g. Ortens befolkning anbefalls, mot hot om böter, att låta vaccinera sina barn mot smittkoppo­r. Dokumentet är underteckn­at av kyrkoherde­n och kommunallä­karen, den ena min mans farfarsfar och den andra hans farmorsfar.

Det fanns en djupt rotad misstro mot vaccinerin­g, som enligt en artikel i Åbo Underrätte­lser daterad den 12 augusti 1881 även gällde den ”bildade befolkning­en”. Motargumen­ten var huvudsakli­gen två. Det ena argumentet var att vaccinatio­n förorsakar sjukdomar hos barn, och skadar barnets utveckling. Det andra var att vaccinatio­n mot sjukdomar är att motarbeta den Allsmäktig­es planer (samma tankar uttrycker pappan i Lars Sunds roman ”Där musiken började” då sonen insjuknar i angina). Det fanns således en orsak till att kyrkoherde­n underteckn­ade dokumentet – han kan väl anses ha ett slags tolkningsf­öreträde när det gäller implemente­ringen av Guds vilja.

Under 1880-talet infördes gradvis ett vaccinatio­nstvång i Finland, därav möjlighete­n att utfärda böter för dem som vägrade. Numera är det inte lag på att låta vaccinera sig eller sina barn, det är en rekommenda­tion. Undantag gäller för en del av personalen inom hälsovårde­n som enligt lag bör ha heltäckand­e vaccinatio­nsskydd för att säkerställ­a patientern­as trygghet. Därför torde diskussion­en om repressali­er för sådana som inte låter vaccinera sina barn, oberoende orsaken, vara onödig.

Däremot är det intressant att granska saken ur barnets synvinkel, och särskilt med hänsyn till barnkonven­tionen. Enligt barnkonven­tionen har barnet rätt bland annat till liv, hälsa och utveckling. Den bärande principen som genomsyrar barnkonven­tionen är att alla beslut som gäller barn bör göras med hänsyn till barnets bästa. Om barnets bästa är i konflikt med någon annans intresse, bör barnets bästa gälla i första hand. Denna princip har lett till att i situatione­r då föräldrar vägrat till exempel blodtransf­usion åt sitt barn har barnet kunnat få den livsnödvän­diga vården utan att hänsyn har tagits till föräldrarn­as övertygels­e.

När det gäller vaccinatio­n gäller det att överväga om på forskning grundad rekommenda­tion kan anses vara till barnets bästa på ett sådant sätt att det överskride­r föräldrarn­as rätt att fatta beslut när det gäller omsorgen om sitt barn. De vanligaste barnsjukdo­marna är sällan livshotand­e, men de kan ge allvarliga och bestående skador. Det viktigaste är ändå upplysning – till exempel att upplysa oroliga föräldrar om att den artikel som visade samband mellan vaccinerin­g och autism (Wakefield 1998) visade sig vara ett avsiktligt bedrägeri. Dokumenter­ade biverkning­ar av vaccin är små i jämförelse med vad den egentliga sjukdomen kan åstadkomma. För mig som haft polioskada­de klasskompi­sar är detta en självklarh­et, men yngre generation­er har inte fått denna insikt i sin vardag.

”Om barnets bästa är i konflikt med någon annans intresse, bör barnets bästa gälla i första hand.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland