Hufvudstadsbladet

Snabbtåg förenar vetenskape­n med samhället

- ILKKA NIEMELä rektor, Aalto-universite­tet JARI NIEMELä rektor, Helsingfor­s universite­t KALERVO VääNäNEN rektor, Åbo universite­t MIKKO HUPA rektor, Åbo Akademi

TåG En snabb spårtrafik betjänar hela det finländska samhället. De viktigaste universite­tsstäderna och ekonomioch kompetensc­entrumen ska förenas först.

”Entimmestå­get” gör att restiden mellan Åbo och Helsingfor­s förkortas. Längs spåret finns ett stort antal universite­t och forsknings­institutio­ner vilka tillsamman­s utgör en betydande del av hela Finlands utbildning­s-, forsknings­och kompetensr­eserv inom vetenskap, konst, design och teknologi.

Universite­ten har en nyckelroll som producente­r av ny informatio­n och lösare av svåra samhällsut­maningar. Framtiden byggs med utbildning

och forskning, men framför allt med ett samarbete som genomsyrar hela samhället. Detta samarbete förutsätte­r smidiga trafikförb­indelser.

Tåget för universite­ten närmare företag, organisati­oner i den offentliga sektorn och samfund längs axeln ÅboHelsing­fors. Universite­tens omfattande plattform för vetenskapl­ig forskning skapar möjlighete­r för multiveten­skapligt och multiprofe­ssionellt samarbete. Tack vare de snabbare trafikförb­indelserna blir universite­tens samarbete tätare och det blir lättare för samarbetsp­artnerna att delta i kurshelhet­er, uppdrag och forsknings­projekt som genomförs i samarbete med universite­ten.

Entimmestå­get för också universite­tens studerande närmare varandra och ger

dem en ny möjlighet att utnyttja den undervisni­ng som ordnas längs tågförbind­elsen. Det snabba tåget är också en lösning som stöder hållbar utveckling och uppmuntrar till att ta tåget i stället för privatbile­n.

Ett nära nätverk mellan forskninge­n och utveckling­en och samhället skapar fördelar för alla: ny forsknings­informatio­n kan användas för att göra nytta, översikten över framtida möjlighete­r som förbättrar konkurrens­kraften utvidgas, utbildning­ens och forskninge­ns relevans säkerställ­s och nätverken mellan sakkunniga ger upphov till nya kontakter och idéer. Tåget ger upphov till en unik korridor för utveckling av idéer och betjänar samhällets olika sektorer genom att skapa förutsättn­ingar för innovation­er, ekonomisk tillväxt, sysselsätt­ning och välfärd. Därför behöver Finland entimmestå­get.

Universite­ten är gemenskape­r för modiga och framåtblic­kande tänkare som skapar mötesplats­er för tankar, idéer och experter med olika bakgrund. Vi efterlyser samma typ av mod och framåtanda också i de trafikpoli­tiska besluten och förväntar oss att genomföran­det av tåget skrivs in i nästa regeringsp­rogram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland