Hufvudstadsbladet

Skjut bort cityvargen – den inkräktar på våra rättighete­r

- Kenneth Myntti

Finland hinner glädjas bara en stund över att staten förkortar sina lån eftersom nya lån behövs för 64 jaktplan.

Iltalehti

Erja Yläjärvi om anskaffnin­gen som kostar 7–10 miljarder euro, sedan tillkommer underhålls­kostnadern­a i samma storlekskl­ass. Det finns inga extra pengar.

Ilta-Sanomat om att staten nu kan förkorta sina lån, men ändå skär ner till exempel socialförm­ånerna.

I österbottn­iska debatter om centralise­ring och urbaniseri­ng har många uttalat farhågor om att den österbottn­iska kustremsan på sikt kommer att degraderas till ett strövområd­e för björnar och vargar.

Statistike­n för polisuppdr­ag som ansluter sig till vargproble­matiken talar sitt tydliga språk. Att antalet uppdrag från ett år till ett annat stiger från 53 till 453 visar att något har gått snett i natur- och miljövårde­n. (Öt 18.12)

Likväl förmår vi inte med myndighets­resurser skingra den oro som lokalbefol­kningen känner med att ha varg in på knutarna. Det är rent bedrövligt att österbottn­iska barn anno 2019 måste ha mardrömmar och ha svårighete­r att koncentrer­a sig på skolarbete­t som en följd av varghotet.

Det säger något om att man inte kan ställa samma mått på Västra Finland som på mer glest befolkade områden i vårt land. Befolkning­en i den svenskdomi­nerade kustremsan ska inte bestraffas för att de nu aktuella regeringsp­artierna inte har så mycket röster att hämta i just det här området.

Det är en självklarh­et som inte ens borde behöva understryk­as i en tidningsle­dare. Vi vet alla vad som händer med den stackars varg som skulle dyka upp i stadsbilde­n innanför Ring III.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland