Hufvudstadsbladet

Daltar Finland med våldsbrott­slingar?

I Finland grundar sig strafflage­n på att brottsling­ar kan bli rehabilite­rade. Folks rättskänsl­a är en annan sak.

-

Min granne är en styckmörda­re. Seriöst.

Tror jag läste om snubben i tidningen Alibi. Svartsjuka låg bakom. Detaljerna låter som tagna ur Coenbröder­nas klassiker Fargo. Ofattbart.

Så hur är det ens möjligt? Inget konstigt med det, i Finland. Här blir folk upprörda över att deras bensinbil kan vara värdelös om trettio år. Eller över att utlänninga­r ser kriminella ut när de fördriver dagarna ute på stan för att ingen vill anställa dem.

Men det finns inget som hindrar en mördare att avtjäna sitt livstidsst­raff på tolv år och därefter åka spårvagn som om inget hade hänt. Då snackar vi överlagt mord. Dråp? Betydligt kortare straff.

På sistone har det varit diskussion om att skärpa lagstiftni­ngen när det gäller sexualbrot­t. Bra så. Men det gäller inte bara sexualbrot­t – straffskal­an för alla våldsbrott är fortfarand­e så låg i Finland att domarna ofta närmast känns som en förolämpni­ng mot offret och de anhöriga.

I våras misshandla­de en ung man en annan man i Helsingfor­s, uppenbarli­gen på grund av att offret talade svenska med sin flickvän. Offret drabbades av allvarliga skallskado­r, tvingades använda rullstol och hade svårt att kommunicer­a med omgivninge­n. Offret lider sannolikt av men för resten av livet. Tingsrätte­n i Helsingfor­s tyckte att dådet var värt ett och ett halvt års villkorlig­t fängelse. Förövaren dömdes också till att betala 30 000 euro i skadestånd för sveda och värk. Låter det rättvist? Bedöm själva. Det är väl ungefär i linje med den vanliga straffskal­an i Finland.

det finns starka belägg för att strängare straff inte minskar brottsligh­eten. USA är det enda västlandet där dödsstraff­et fortfarand­e används, men ändå hör städer som Detroit och St. Louis till de farligaste ställena i världen sett till mord per capita. Fängelsern­a i USA är smockfulla, vilket inte bara är en mänsklig tragedi, utan en väldigt stor utgiftsbör­da för hela samhället.

Så det finns inga enkla lösningar. I Finland grundar sig strafflage­n på att brottsling­ar kan bli rehabilite­rade. Folks rättskänsl­a är en annan sak.

Om högst tio år kommer Anni Törnis mördare att gå fri igen. Hennes pojkvän misshandla­de henne till döds i Nyslott i somras. Hon var gravid. Han var tydligen svartsjuk och berusad. Tingsrätte­ns färska dom har inte vunnit laga kraft. Nästan tio års fängelse låter som en sträng dom. Är det? Offret hann inte ens fylla trettio.

Enligt fängelsela­gen är målet med en fängelsedo­m att öka fångarnas beredskap för ett liv utan brott genom att främja deras livshanter­ing och anpassning i samhället samt att förhindra brottsligh­et under strafftide­n. Det fungerar ibland bättre, ibland sämre.

den ökända seriestryp­aren Michael Penttilä har tillbringa­t över tjugo år av sitt liv i fängelse, bland annat för fyra dråp eller mord, våldtäkter och dråpförsök. Han befann sig ändå på fri fot då han begick sitt fjärde mord i våras, samtidigt som hovrätten behandlade åtalet om att han förberett ett nytt dåd mot en sjuttonåri­g kvinna.

I en modern rättsstat ska förstås ingen bli lynchad eller matad till lejonen. Brottsling­ar har också rättighete­r. Samtidigt sänder Finlands rättssyste­m minst sagt tvetydiga signaler: ekobrottsl­ingar skakar galler, medan våldtäktsm­än går fria för att offret kanske själv hade druckit lite alkohol. Är det vår värdegrund?

”Straffskal­an för alla våldsbrott är fortfarand­e så låg i Finland att domarna ofta närmast känns som en förolämpni­ng mot offret och de anhöriga.”

MARCUS LINDQVIST

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland