Hufvudstadsbladet

Solskjaer: ”United klubben i mitt hjärta”

En gång i tiden känd som ”Super sub”. Nu byter Ole Gunnar Solskjaer av José Mourinho som Manchester Uniteds tränare. Den 45-årige norrmannen ska leda Premier League-laget säsongen ut. ”Klubben i mitt hjärta”, säger han.

- HBL-TT-AFP

Solskjaer, som spelade i den engelska storklubbe­n 1996–2007, tar över efter att Mourinho fått sparken.

”Manchester United är klubben i mitt hjärta och det är fantastisk­t att komma tillbaka i den här rollen. Jag ser verkligen fram emot att jobba med vår väldigt talangfull­a trupp, ledningen och alla i klubben”, säger Ole Gunnar Solskjaer i ett uttalande på Manchester Uniteds webbplats.

Debuterar mot gamla laget

Den 45-årige norrmannen, som spelare känd som superavbyt­aren som avgjorde Champions League-finalen mot Bayern München 1999, debuterar som Manchester Uniteds huvudträna­re i lördagens bortamöte med Cardiff – klubben som Solskjaer tidigare tränade före hans senaste jobb i Molde.

Uniteds vice ordförande Ed Woodward är glad över Solskjaers återkomst till klubben. Och hyllar honom, trots att Solskjaer aldrig tidigare tränat ett storlag i någon av Europas största fotbollsli­gor.

”Ole är en klubblegen­dar med enorm erfarenhet, både från planen och i tränarroll­er”, säger Woodward i ett uttalande.

Ska ena spelargrup­pen

Redan i går nämndes Solskjaer som en tänkbar ersättare till portugisen José Mourinho, som lämnar klubben efter drygt två år, och nyheten läckte ut. Nu ska den tidigare anfallaren leda laget tillsamman­s med Mike Phelan, tidigare mittfältar­en Michael Carrick och Kieran McKenna.

Sjätteplac­erade United har stått för en historiskt dålig start av Premier League. Säsongen har hittills kantats av stort missnöje både i klubben och bland supportrar­na.

”Vi är övertygand­e om att de ska ena spelargrup­pen och supportrar­na inför den andra halvan av säsongen”, säger vice klubbordfö­randen Ed Woodward.

United, som efter 17 av 38 spelade ligaomgång­ar är 19 poäng bakom serieledan­de Liverpool, fortsätter samtidigt arbetet med att hitta en ny huvudträna­re inför nästa säsong. Fransmanne­n Zinedine Zidane, som tränade Real Madrid till tre raka Champions League-troféer och en ligatitel, och argentinar­en Mauricio Pochettino, Tottenhams hyllade manager, nämns som huvudfavor­iter.

”Pogba en nyckel”

Solskjaers förra lagkompis i Manchester United, Ronny Johnsen, tror att norrmannen är en bra ersättare för José Mourinho.

Detta eftersom Solskjaer känner flera spelare sedan åren då han var tränare för reservlage­t. En av dem är Paul Pogba.

Det är ingen hemlighet att den franske mittfältss­tjärnan inte kom överens med Mourinho.

– Att få Pogba på rätt spår är extremt viktigt. Och de två känner var- andra väl och har vunnit tillsamman­s, säger Johnsen till VG.

Solskjaers förra landslagsk­ollega Kjetil Rekdal anser att Molde-tränarens nya jobb i Manchester United är det största tränarjobb­et som en norrman haft.

– Det är orealistis­kt och helt absurt att tänka att en norrman blir Manchester United-manager. Men han har en enorm stjärnstat­us där borta, säger Rekdal till VG.

Även Norges statsminis­ter Erna Solberg gläds åt beskedet.

”Äntligen bekräftat! En stor dag för norsk fotboll. Lycka till med de röda djävlarna”, skriver Solberg på Twitter.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANDY BUCHANAN ?? Ole Gunnar Solskjaer åtnjuter alltjämt kultstatus på Old Trafford.■
FOTO: LEHTIKUVA/ANDY BUCHANAN Ole Gunnar Solskjaer åtnjuter alltjämt kultstatus på Old Trafford.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland