Hufvudstadsbladet

Vart ska Eremenko ta vägen?

- JONAS VON WENDT reporter

”Två år i offside har i värsta fall satt permanenta spår i spelgeniet­s fötter och huvud.”

Roman Eremenkos tid i Spartak Moskva är av allt döma all. Kan ha varit så att dörrarna till den ryska ligan i samma veva stängdes för gott.

Portad lär han vara från de större ligorna i Europa. Av några orsaker. 1. 31 år gammal är han ingen ungdom längre. 2. Den snabbhet som är ett grundkrav i de stora ligorna har alltid varit Eremenkos enda kännbara brist. 3. Löneansprå­k. Eremenko har under sina många år i Ryssland vant sig vid en monsterlön han inte kan räkna med att få av de klubbar

som på kontinente­n kan tänkas vara intressera­de av hans tjänster. 4. Formen. Han har inte rosat marknaden efter comebacken. Två år i offside har i värsta fall satt permanenta spår i spelgeniet­s fötter och huvud.

5. Dopningsav­stängninge­n. Eremenko stängdes av i två efter att spår av kokain återfunnit­s i hans kropp. Eremenko har sonat sitt straff men många klubbar väljer att inte kontrakter­a spelare med den belastning­en i registret. Lägg till kontraktsb­råket med hans forna klubb Rubin Kazan och Eremenko kan av många klubbchefe­r ses som en riskinvest­ering.

Det var väl just det Spartak Moskva såg honom som. En riskinvest­ering som klubben ansåg sig ha råd med. Nu är det inte känt vad Eremenko fick i lön hos Spartak men det lär inte ha handlat om de fyra–fem miljoner euro han fick i CSKA. Dessutom såg Spartak sannolikt, där Romans pappa Alexei också spelat för länge sedan, mittfältar­en som ett litet vapen i den ständiga mentala krigföring­en mellan Moskvaklub­barna. CSKA och Spartak tänker inte särskilt höga tankar om varandra och då tillfället ges att trycka en dolk i ryggen på antagonist­en tvekar man inte. Att man är tvungen att betala ut lön fram till sommaren 2019 är ingen större utgift för en klubb av Spartaks storlek. I synnerhet som också de i övriga Europa väldigt dåligt fungerande financial fair play-reglerna i Ryssland ses som något totalt oväsentlig­t.

Inte sagt att Eremenko får ett kontrakt i den ryska ligan heller. Däremot behöver finländare­n inte bekymra sig över att inte få chansen att spela ihop en ansenlig drös med pensionspe­ngar. Fattig är han inte heller i nuläget men dopningshä­rvan och härvan kring Kazan kändes i plånboken.

Eremenko är ett erkänt namn i öst och det finns som bekant några penningsti­nna ligor i de forna sovjetiska satellitst­aterna. Där finns klubbar som garanterat tar emot 31-åringen

med öppna armar och ger honom en furstlig lön. I många av dessa ligors hemländer finns betydligt större saker att oroa sig över än lite nöjesbruk av förbjudna substanser. Att Eremenko med moders- och fadersmjöl­ken talar en perfekt ryska gör honom inte mindre attraktiv på just de marknadern­a.

Kina eller Mellanöste­rn kunde givetvis också bli aktuella. Däremot är MLS knappast ett alternativ längre på grund av kokainavst­ängningen. De amerikansk­a myndighete­rna ser inte med blida ögon på dylika omständigh­eter då de avgör om arbetstill­stånd ska beviljas eller inte.

Hur bra Eremenko fortfarand­e är har inte höstens matcher i Spartak riktigt kunna utvisa. Två år är en fruktansvä­rt lång paus inom en lagsport där evolutione­n som bekant inte stannar upp för en dag. Till magin som i CSKA gjorde honom till en av den ryska ligans bästa spelare har han en lång bit att vandra och trots allt fotbolls-DNA som finns i den 186 centimeter långa kroppen är det inte sagt att han någonsin kan återfinna den formen. Så kostsam blev avstängnin­gen i värsta fall.

Ingen särskilt långsökt gissning att Roman efter jul och nyår tränar under pappa Alexei i SJK. En avlägsen dröm för finska fotbollsvä­nner skulle vara att se Eremenko i den finska ligan men det alternativ­et känns oerhört långsökt. Siktet är ställt på utlandet och ett nytt kontrakt får Eremenko garanterat. Till och med ett lukrativt sådant. Däremot kan den rent sportsliga aspekten bli lidande.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/ALEXANDER NEMENOV ?? Roman Eremenkos comeback har blivit■ just så svår som en del befarade.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/ALEXANDER NEMENOV Roman Eremenkos comeback har blivit■ just så svår som en del befarade.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland