Hufvudstadsbladet

Northug – en vinnare av slumpen?

-

Petter Northug kommer att bli saknad. Det råder det inget tvivel om. Skidsporte­n kommer att sakna honom mer än han saknar skidsporte­n.

Han borde förstås ha lagt av för flera år sedan, efter att ha gett sina tvivlare svar på tal med kanonsuccé­n i VM i Falun 2015. Det är ett mysterium vad som egentligen hände, då hans form plötsligt gjorde en störtdykni­ng för två år sedan. Förmodlige­n var det övertränin­g och efter det hittade han aldrig rätt träningsry­tm igen.

Efter att Northug har lagt av har diskussion­en gått i gång om hur han ska bli ihågkommen. Rent idrottslig­t. Hans karisma gör honom till en av de största, men var står han i jämförelse med storheter som Bjørn Daehlie och Gunde Svan?

Med tretton VM-guld och två OS-guld är han förstås en av de allra största. Hur stor?

Ilta-Sanomat placerade Northug på åttonde plats i sin lista över de tio främsta herråkarna genom tiderna. Lite lågt, kanske?

Det finns de som förringar Northugs meriter, eftersom han vann sina största segrar i sprint och masstart. Tävlingsfo­rmat som puritanern­a avskyr.

Har aldrig förstått varför. Intervalls­tart har sina sidor, men masstart kan bli dramatiska och spännande. Det är skidåkarna som gör loppet, som Iivo Niskanen i OS senast.

Precis som i många andra grenar, avgörs masstarter oftast i slutet. Det krävs stor kapacitet att hänga med i 50 km, så det handlar inte alls bara om att ha en vass slutspurt. Om Northug inte hade annat än sin slutspurt, varför skidade de andra bara inte ifrån honom i ett tidigare skede? För att han var för stark.

En masstart kräver taktisk kyla och kan till och med kräva större prestation­sförmåga än en intervalls­tart, för det gäller att kunna skida rysligt hårt när det drar ihop sig under de sista kilometern­a mot slutet. Jag vet inte varför det här ens är en diskussion i längdåknin­g.

Ingen ifrågasätt­er Mo Farahs ställning som 2010-talets bästa distanslöp­are bara för att han i praktiken alltid avgjorde tävlingarn­a under det sista varvet. En stor del av världen är överens om att Peter Sagan är världens bästa cyklist, fast han avgjorde sina tre raka VM-guld alldeles i slutet. Då är nyttan av att ta rygg betydligt större i cykling än i skidåkning.

En kulturell fråga? Sannolikt. För finländarn­a har traditione­llt inte klarat sig särskilt bra i vare sig masstart eller sprint. Det var länge som finländarn­a såg snett på nyheterna och hoppades att internatio­nella skidförbun­det Fis skulle slopa masstarter­na igen. Först under de senare åren har man insett att det här är förändring­ar som kommit för att stanna, så det gäller att anpassa sig. Northugs storhet har inte blivit ifrågasatt i Sverige och Norge i samma utsträckni­ng.

Så hur ska Northug bli ihågkommen? Tänker inte rangordna. Det är alldeles för stor skillnad mellan 1980-talet, 1990-talet, då det inte fanns några EPO-tester, och 2000-talet, för att inte tala om 2010-talet. En av de största genom tiderna. En frisk fläkt i en lite alltför grötmyndig sport. En vinnarskal­le som säkert skulle ha en del att lära ut också till finländarn­a. Tack för allt.

”Det finns de som förringar Petter Northug på grund av hans stil.”

MARCUS LINDQVIST

sportjourn­alist

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Petter Northug vann 13 VM-guld och 2 OS-guld under sin karriär.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Petter Northug vann 13 VM-guld och 2 OS-guld under sin karriär.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland