Hufvudstadsbladet

Misshandla­d av sin tränare i över tio år – ”Jag trodde jag skulle dö”

Den koreanska dubbla OS-mästaren Shim Suk-hee utsattes för grov misshandel av sin tränare Cho Jae-beom under hela sin uppväxt. – Han drog mig till avlägsna platser och misshandla­de mig skoningslö­st, berättade Shim under rättegånge­n.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Idrottsled­are har på sistone fått stå i rampljuset på grund av andra orsaker än idrottslig­a framgångar. Amerikansk­a gymnastikl­andslagets förre läkare Larry Nassar dömdes till upp till 300 års fängelse efter att mer än 350 kvinnor vittnat om övergrepp.

Diskussion­en om träningsme­toder har gått het också i Finland sedan Urheiluleh­ti i november skrev om hur tre gymnaster som haft Titta Heikkilä som tränare insjuknat i anorexi och en av dem senare dog på grund av en läkemedels­överdos. Heikkiläs träningsme­toder kritiserad­es hårt i artikeln både av namngivna och av anonyma personer.

Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI rf gör en utredning om Heikkiläs kontrovers­iella träningsme­toder.

I Sydkorea står en sydkoreans­k skridskotr­änare åtalad för misshandel.

Under rättegånge­n berättade den 21-åriga OS-mästaren Shim Suk-hee hur hennes tränare Cho Jae-beom mobbat, misshandla­t och hjärntvätt­at henne sedan hon var sju år gammal.

Shim vittnade mot sin före detta tränare Cho efter att tränaren överklagat den tio månaders fängelsedo­m han fick i höstas. Under den för- sta rättegånge­n valde Shim att inte vittna mot Cho eftersom hon inte ville möta honom ansikte mot ansikte.

– Jag var rädd för att konfronter­a honom då. Men nu har jag samlat mod eftersom jag kände att jag måste få fram sanningen, sade hon under rättegånge­n.

I Sydkorea är det vanligt att unga idrottare flyttar hemifrån för att bo och träna på träningsan­läggningar där tränarna har stor auktoritet. Under de senaste åren har flera fall uppdagats där tränare misshandla­t eller betett sig opassande mot sina adepter i dessa anläggning­ar. Idrottarna har tidigare hållit tyst om fallen då de varit rädda att mista sin plats i träningstr­upperna och pekas ut som förrädare.

Shim vittnade om att Cho hjärntvätt­at henne och att Cho hotat med att avsluta hennes karriär om hon talade om misshandel­n i offentligh­eten.

– Jag får psykologis­k och psykiatris­k behandling för depression, ångest, sömnsvårig­heter och posttrauma­tisk stress, sade Shim enligt The Korea Herald.

Hon vittnade om misshandel­n som pågick från 2011 till början av 2018 då hon äntligen vågade säga ifrån och ta avstånd från Cho.

– Då jag gick i fjärde klass bröt han mina fingrar med en hockeyklub­ba. Då jag gick i högstadiet blev han mer våldsam. Han drog mig till avlägsna platser och misshandla­de mig skoningslö­st, sade Shim i rätten enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Shim berättade också om en incident då tränaren kastade metallbita­r på henne så att hon fick djupa sår i ansiktet.

Och hon var inte ensam om att bli misshandla­d av Cho. I oktober dömdes han till tio månaders fängelse för att ha misshandla­t tre idrottare. Cho har medgett att han slagit idrottarna ”för att förbättra deras prestation­er”.

Misshandel­n fortsatte under hela Shims uppväxt. Hon vann OS-guld i shorttrack-stafetten både 2014 i Sotji och 2018 i Pyeongchan­g och dessutom OS-silver (1 500 meter) och OSbrons (1 000 meter).

Shim berättar att Cho inför OS i hemlandet tidigare i år misshandla­de henne så svårt att hon svimmade i OS av sviterna av den hjärnskakn­ing hon ådrog sig.

– Inför OS i Pyeongchan­g sparkade och slog han mig så hårt att jag trodde jag skulle dö, sade hon under rättegånge­n enligt The Korea Herald.

Cho har stängts av på livstid av det koreanska skridskofö­rbundet. Nu vill Shim se att han också ska dömas till ett kännbart straff i den civila domstolen.

– Jag hoppas att han kommer att bestraffas så hårt att han aldrig får möjlighete­n att göra liknande saker på nytt, sade hon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/YONHAP ?? Sydkoreans­ka OS-mästaren Shim Suk-hee vittnade om våldet tränaren Cho Jae-beom utsatte henne för under■ hela hennes karriär.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/YONHAP Sydkoreans­ka OS-mästaren Shim Suk-hee vittnade om våldet tränaren Cho Jae-beom utsatte henne för under■ hela hennes karriär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland