Hufvudstadsbladet

Aino är Nordens enda mathund

Aino är den enda tullhunden i Norden som är specialise­rad på mat. På ett halvår har hon redan upptäckt närmare 600 kilo förbjudna kött- och mjölkprodu­kter.

- SPT

Mathunden Aino jobbar med att söka efter animaliska livsmedel som förs in i landet av privatpers­oner. Hon övervakar att inga smittsamma djursjukdo­mar, såsom den afrikanska svinpesten, följer med mat som förs in till Finland från länder utanför EU.

Aino känner lukten av kött och mjölk i alla former, förädlade och förpackade på olika sätt. Varje dag hittar hon något, till exempel ostsmörgås­ar, köttpiroge­r och skinkpizzo­r.

Under julhelgen kommer många till Finland för att besöka släktingar och då tar de ibland med sig delikatess­er från hemlandet, såsom kefir och specialost­ar.

Människor tar med sig mat eftersom maten ofta är billigare i hemlandet. Man får inte föra in mjölkoch köttproduk­ter till Finland från länder utanför EU, men det är få resenärer som känner till det här. Att man avsiktligt tar med sig förbjudna livsmedel är ovanligare.

Rått kött i en regnrock

Aino arbetar främst vid ryska gränsen. Hon började jobba i juni och hennes största enskilda upptäckt gjordes under de första veckorna.

– Vi gick utomhus längs bilkön då Aino plötsligt fick bråttom till en bil som stod cirka femtio meter ifrån oss. I bilen hittade vi 43 kilo rått svinkött, säger hundförare­n Seija Kontunen.

Köttet var invirat i en regnrock för att dölja lukten, men Ainos luktsinne är väldigt bra.

Aino ska få en ny kollega sommaren 2020. Den nya hunden ska hjälpa tullen att bekämpa den afrikanska svinpesten.

– För tillfället sprids den afrikanska svinpesten till exempel i Kina. Mathundar borde utnyttjas effektivar­e också i flygtrafik­en för bekämpning av sjukdomen, säger bevaknings­direktör Mikko Grönberg.

Vi gick utomhus längs bilkön då Aino plötsligt fick bråttom till en bil som stod cirka femtio meter ifrån oss. I bilen hittade vi 43 kilo rått svinkött. Seija Kontunen. Hundförare

Utöver övervaknin­gen informerar Tullen resenärer om reglerna för införsel av livsmedel. Tullen ser också till att animaliska livsmedel som omhänderta­gits vid gränsöverg­ången förstörs på ett säkert sätt.

 ?? FOTO: TULLEN ?? ■Att söka efter mjölk– och köttproduk­ter är som en lek för tullhunden Aino.
FOTO: TULLEN ■Att söka efter mjölk– och köttproduk­ter är som en lek för tullhunden Aino.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland