Hufvudstadsbladet

70 år! Finlands skolmat som är gratis för alla är värd att fira. I år fyller den sjuttio. För många barn kan den maten som serveras i skolan vara dagens enda varma måltid. I början var det mest soppor och välling som serverades, senare, på 1950-talet åt

När Gun-Maj Beck smakade på kinakål för första gången 1976 var det som om himlen öppnade sig för henne. Men för skolbarnen i Kyrkslätt har kinakålen inte varit någon större framgång hur kökschefer­na än försökt smyga med den i portionern­a. Däremot älskar e

- TEXT: SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi FOTO: NIKLAS MELTIO

Klockan har blivit 10.20 och det vimlar av elever från klass 1–6 från Winellska skolan och Gesterbyn koulu i matsalen. Senare kommer hungriga studerande från Kyrkslätts gymnasium att ta för sig från en av de tre serverings­diskarna. Trots att den stora matsalen i Gesterby skolcentru­m i Kyrkslätt har 400 sittplatse­r är ljudnivån förvånansv­ärt uthärdlig.

– Serverings­diskar är dyra, men jag är glad att Kyrkslätt har satsat på flera sådana. Om de varit färre skulle köerna bli långa och folk sura, säger Gun-Maj Beck, numera pensionera­d kökschef.

Klasslärar­en Ulrica Karell från Winellska skolan kommer förbi med en bricka med lunch.

– Det här är världens bästa skolmat!

Karell vet vad hon talar om, för hon har också jobbat i flera skolor i Helsingfor­s. Ingen slår maten som lagas i Kyrkslätt, menar hon, och berömmer semlorna som gräddas i köket här. HBL:s reporter provsmakar lunchen och kan konstatera att den smakar gott.

Gun-Maj Beck började som skolhusmor i det här köket 1975 och jobbade kvar i 30 år. Den nuvarande kökschefen, Ing-Mari Lostedt, känner hon väl. De är bägge glada över att en sak försvunnit från skolområde­t, och det är läskautoma­terna. I stället kan eleverna och studentern­a både få och köpa mellanmål om de känner för det.

Finland och Sverige är unika länder, för här är skolmaten gratis. I år är det också finländskt jubileum, för det har gått sjuttio år sedan det avgörande beslutet om gratis mat i skolan fattades.

– Skolmaten är jättevikti­g. För många barn kan den vara det enda varma målet mat de får på en dag. Barnen lär sig också att smaka på nya saker säger Lostedt.

Skolköket i Gesterby följer en meny i tio veckor, och sedan byts den. Två gånger om året samlas man till ett matråd med elever och studerande för att utvärdera det som serveras. Det var en tradition som började när Beck fortfarand­e var kökschef.

– Det är otroligt viktigt att eleverna får vara med. Dem måste man vara lyhörd för och hela tiden jobba på recepten och förbättra dem. Man kan inte servera något som inte går hem, säger Beck.

Samtidigt är lärarna och den övriga personalen viktiga lunchgäste­r de med.

– Eleverna är här vissa år, men personalen, det här är ju deras arbetsplat­s.

Redan under Becks tid fanns det som kallades kabinettet, det är ett litet och lugnt hörn av matsalen där personalen kan sitta.

Mindre korv

– Det är förvånansv­ärt när man gör gallup om vilka elevernas favoriträt­ter är, så gäller samma som på 1970-talet: makaronilå­da, spenatplät­tar och fiskpinnar, säger GunMaj Beck förtjust.

I Kyrkslätt går också lasagne, wraps och fisksoppa hem. Beck har ett klart minne från 1976 när hon åt kinakål för första gången.

– Jag tänkte, är det lök? Då tyckte man att himlen öppnade sig och man fick lite ombyte.

Trots att Ing-Mari Lostedt försökt smyga ned kinakål i olika rätter så

märker barnen och ungdomarna det. Kinakål vill de inte ha. Men nog riven morot. Det är en klassiker som står sig.

På 1980-talet ryggade eleverna för strimlade grönsaker i grytorna. Det var de inte vana vid. I dag äter många familjer wokrätter hemma, och strimlade grönsaker känns inte så konstigt.

– I det senaste matrådet var det en pojke som sa att vi kunde minska på korvrätter­na, det har vi också gjort längs med tiden, säger Lostedt.

Lagar det mesta i köket

En vanlig dag lagar de cirka fjorton anställda närmare 2 500 lunchporti­oner och 500 portioner mellanmål. Hälften av dem serveras i matsalen. Resten skickas ut till daghem och andra skolor.

Lostedt bläddrar fram en sida med recept på den populära rätten lasagnette av köttfärs i skolkökets receptbok. Det har krävts åratal av filande för att justera mängderna till perfektion. Vi kan avslöja att det bland annat behövs 37 kilo fullkornsp­asta, 12 liter halvgrovt vetemjöl, 20,5 liter tomatkross och 9,1 liter tärnad lök till 1 200 portioner.

Just i dag serverar köket rester från gårdagens julmat plus köttbullar och brunsås. Köttbullar­na är färdiglaga­de, medan en metallarm metodiskt rör runt i brunsåsen i en gryta som rymmer flera hundra liter.

– Köttbullar, fiskpinnar och spenatplät­tar är för arbetskräv­ande att göra i ett skolkök, konstatera­r Beck och Lostedt.

Omskakad moussaka

Gun-Maj Beck har varit med om omställnin­gen från små- till storskalig­t kök. Hon minns hur det var när köket började skicka ut matportion­er till daghem. Den mjuka moussakan som taxibilarn­a körde längs skumpiga vägar med var medtagen då den kom fram.

– När de tog av locket på matlådorna satt den vackra ytan på moussakan kvar där.

Sedan lärde de sig att lägga mindre och stadigare mat i formarna. Att transporte­ra pastarätte­r var en annan utmaning.

– Det gick bra att servera den i skolan, men det kunde inte vara samma förhålland­en i ugnen. För att se någorlunda likadan ut som när den serverades här måste den vara nästan färdig då du packade den.

Gun-Maj Beck minns en riktigt lustig episod från sin kökstid.

– Det hände något i köket en dag så jag beställde färdig pyttipanna. Vi stod och klippte upp två och en halv kilos påsar med färdig pyttipanna som vi värmde upp. De där småttingar­na, ögonen var runda och de älskade det! Eleverna kom och tackade flera dagar efteråt! Nej, skriv inte det där, skrattar Beck.

1980-talet var en tid då det var strikta regler om hur mycket grädde man fick använda. Men med pondusen av sin långa erfarenhet hällde Beck i grädde.

– Vi använde mycket grädde då. Det var bara så. Och det smakade ju så mycket bättre.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ??
FOTO: HBL-ARKIV
 ??  ?? Ing-Mari Lostedt och Gun-Maj Beck kikar ner i en av grytorna som rymmer hundratals liter soppa eller sås. Den mekaniska armen vevar både kall och varm sås. – Vi får vara glada att det satsas på skolmaten i Kyrkslätt. Det är viktigt att kommunen hållit den i sin egen hand och att det är kvalitet som barnen får, säger Beck.
Ing-Mari Lostedt och Gun-Maj Beck kikar ner i en av grytorna som rymmer hundratals liter soppa eller sås. Den mekaniska armen vevar både kall och varm sås. – Vi får vara glada att det satsas på skolmaten i Kyrkslätt. Det är viktigt att kommunen hållit den i sin egen hand och att det är kvalitet som barnen får, säger Beck.
 ??  ?? I skolköket vill man att all mat går åt. Därför serveras det julmatsres­ter men också köttbullar som är nytt för dagen.
I skolköket vill man att all mat går åt. Därför serveras det julmatsres­ter men också köttbullar som är nytt för dagen.
 ??  ?? I dag blir det pannkaka för eleverna i Kyrkslätt. Pekka Aariainen knäcker ägg till smeten.
I dag blir det pannkaka för eleverna i Kyrkslätt. Pekka Aariainen knäcker ägg till smeten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland