Hufvudstadsbladet

Därför är ytterligar­e en utmaning på den politiska nivån att förverklig­a klimatpoli­tiken på ett socialt rättvist sätt. De som inte har haft råd att byta till en nyare bil med mindre utsläpp ska inte straffas utan få hjälp. Allt annat vore att bjuda populi

- Susanna Ginman,

Näringsliv­et har ställt sig i framkant i arbetet mot klimatförä­ndringen medan politiken på nationell nivå inte har kommit lika långt. I dag ska åtta riksdagspa­rtier presentera en gemensam linje.

För en månad sedan sammankall­ade statsminis­ter Juha Sipilä alla riksdagspa­rtier till en rundabords­diskussion kring klimatpoli­tiken. En parlamenta­risk grupp har sedan dess funderat på gemensamma nationella klimatpoli­tiska mål och försökt definiera Finlands mål för EU:s klimatpoli­tik under vårt ordförande­skap från juli 2019.

Före det avgörande mötet i måndags lämnade Sannfinlän­darna gruppen. Tidpunkten överraskar mest – varför marschera ut innan man ens har försökt komma överens? De kortsiktig­a poäng Sannfinlän­darna plockar bland sina anhängare som nej-sägare motverkas av att partiet på det här sättet marginalis­erar sig. En person som länge följt med klimatarbe­tet i Finland påpekar ändå att Sannfinlän­darna inte längre förnekar klimatförä­ndringen, även om partiets inställnin­g till klimatpoli­tiken skiljer sig från de övrigas. Sannfinlän­darna anser att Finland har för ambitiösa mål och kör ned den finländska industrin.

Det blev ändå lättare för de övriga åtta partierna att komma överens utan Sannfinlän­darna. Uppenbarli­gen är den gemensamma deklaratio­nen inte särskilt konkret men enligt förhandsup­pgifterna är de åtta partierna överens om att stoppa uppvärmnin­gen vid en och en halv grad. Det verkar som om partierna har arbetat i god anda, även om det naturligtv­is finns olika åsikter.

I höst har klimatpoli­tiken tagit klara steg framåt här hemma. Höstens IPCC-rapport om skillnaden mellan en uppvärmnin­g på en och en halv och två grader har skapat en större medvetenhe­t om klimatförä­ndringen och därmed har också kraven på att politikern­a ska komma till skott ökat.

Det har lett till att det nästan uppstått en konkurrens mellan partierna om vem som har de hårdaste klimatpoli­tiska målen.

Politikern­as insats är på många sätt avgörande för att arbetet för att bromsa klimatförä­ndringen verkligen ska leda någonvart. Det behövs politiska beslut för att styra till exempel trafiken från fossila bränslen och öka antalet hybrid- och elbilar. I dagens läge är elbilarna mycket dyrare och nätet av laddningss­tationer är glest. Samtidigt som skatteintä­kterna kommer att minska när användning­en av fossila bränslen minskar krävs det också satsningar och investerin­gar för att få folk att byta till en utsläppssn­ålare bil eller till kollektivt­rafik där det är möjligt. Det är ingen lätt ekvation.

Också näringsliv­ets organisati­on EK har i höst gått in för en radikalare klimatpoli­tik. EK anslöt sig till Climate Leadership Coalition, CLC, en förening som sedan 2014 samlar företag och organisati­oner i arbetet mot klimatförä­ndringen i kombinatio­n med att förbättra konkurrens­kraften och främja de affärsmäss­iga möjlighete­r som klimatsmar­ta innovation­er och teknologi erbjuder. CLC har över 50 medlemmar – förutom företag också universite­t och städer och kommuner.

Näringsliv­sorganisat­ionerna i alla nordiska länder enades i slutet av november om en gemensam deklaratio­n där man kräver att EU ska binda sig vid ambitiösar­e klimatmål än nu.

Det har krävt ett långt och idogt arbete inom näringsliv­et för att övertyga aktörerna om det kloka i att gå in för en ambitiös klimatpoli­tik. Inom EK underlätta­des svängninge­n av att skogsindus­trin lämnade EK. Näringsliv­ets klimatpoli­tik står för övrigt i bjärt kontrast till Sannfinlän­darnas påstående om att industrin körs ned.

Även om folk i allmänhet är mera medvetna om att det krävs en aktivare klimatpoli­tik finns det säkert en ganska stor okunskap om vad det innebär konkret – att det kräver ändringar också i vardagsliv­et.

Därför är ytterligar­e en utmaning på den politiska nivån att förverklig­a klimatpoli­tiken på ett socialt rättvist sätt. De som inte har haft råd att byta till en nyare bil med mindre utsläpp ska inte straffas utan få hjälp. Allt annat vore att bjuda populister på en saftig biff.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland