Hufvudstadsbladet

Svenska partiledar­e får jobba under jul

Sverige får ingen regering till jul. Socialdemo­kraternas Stefan Löfven och Moderatern­as Ulf Kristersso­n får nu jul- och nyårshelge­rna på sig för att komma framåt i frågan. Annie Lööf är ute ur spelet som kompromiss och Sveriges första kvinna som statsmini

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi TT

Det blir jul och nyår i arbetets tecken för partiledar­na i Sverige. Talman Andreas Norlén kräver att det ska finnas ett hållbart förslag till regering när riksdagen kommer från julpausen.

Sker ingenting ”sensatione­llt”, säger han, står valet mellan Stefan Löfven och Ulf Kristersso­n. Den första möjliga kvinnan som svensk statsminis­ter, Annie Lööf, är ute ur racet.

– Jag tror inte att partiledar­na får så mycket julledighe­t faktiskt. De kommer att få jobba hårt under de här dagarna, sade en allvarlig och barsk talman Andreas Norlén till pressen i Stockholm i går.

De signaler Norlén säger sig ha fått av många av partiledar­na är att man behöver den här tiden för omprövning­ar och förhandlin­gar.

– Jag beklagar det. Jag hade verkligen önskat vi hade fått en regering till jul, sade Norlén.

Politisk adventskal­ender

Vid pressträff­en läxade Andreas Norlén, vald från Moderatern­a, mer eller mindre upp partiledar­na för att föra hela Sverige mot ett nyval.

Bistert radade han upp den politiska adventskal­ender som nu gäller: en tredje statsminis­teromröstn­ing den 16 januari, och en fjärde och sista lucka den 23 januari. Därefter blir det nyval i Sverige senast den 21 april. Valmyndigh­eten och kommunerna är varskodda.

– Det är hög tid att Sverige får en regering, säger han.

Några kompromiss­er och krusidulle­r ser han inte längre, utan valet står nu mellan de två huvudkandi­daterna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersso­n (M).

Annie Lööf ute ur spelet

Någon tredje kompromiss­kandidat ur riksdagens småpartier ser han inte som troligt att seglar upp nu längre, säger han på HBL:s fråga.

– Skulle några sensatione­lla synpunkter komma fram under de här veckorna så får jag naturligtv­is ta till mig dem, men jag ser det som ytterst osannolikt att det är någon annan än Stefan Löfven och Ulf Kristersso­n.

Centerleda­ren (C) Annie Lööf har under de gångna tre månaderna varit en aktiv sonderare, men har hittills röstat nej till båda huvudkandi­daterna. Det syns nu också i opinionsmä­tningarna, där förtroende­t för både henne och C rasar.

Det är en stor förändring bland de borgerliga småpartier­na. Kristdemok­raterna (KD) tippades så sent som i somras att falla ur riksdagen för dess fyra procents röstspärr. Men nu har partiet under tydliga och politiskt stabilt högerparke­rade partiledar­en Ebba Busch Thor lagt sig högt i mätningarn­a.

Busch Thor har nu näst efter Stefan Löfven de högsta förtroende­siffrorna för en partiledar­e och i den senaste mätningen från opinionsin­stitutet Sifo fick KD ett väljarstöd på åtta procent – mer än Centerns sju.

Det troliga verkar nu vara att samtalen i första hand återupptas mellan det rödgröna blocket och mittenpart­ierna. De stora frågorna rör skattepoli­tiken och en uppluckrin­g av arbetsrätt­en – där S har hållit fast vid att det bör vara en sak för arbetsmark­nadens parter och inte för riksdagen.

Inom den borgerliga alliansen är julhälsnin­garna till varandra just nu frostiga. Liberalern­as (L) ledare Jan Björklund är under ett stort tryck att acceptera en borgerlig lösning som i praktiken skulle behöva politiskt stöd av de hittills isolerade, populistis­kt färgade Sverigedem­okraterna (SD).

S och SD kunde växa i nyval

Talman Andreas Norlén varnar ändå partierna för att taktisera med ett eventuellt nyval i ljuset av opinionsmä­tningar som kommer var och varannan dag nu.

– De är svårt att se på vilket sätt opinionsmä­tningarna skulle kunna vara relevanta för att bedöma utfallet av ett extraval, säger Andreas Norlén.

Socialdemo­kraterna fick i valet för Sverige sensatione­llt låga siffror om 28 procent och 100 av riksdagens 349 mandat. Nu har S i flera opinionsmä­tningar nått upp till 30– 32 procent.

Också SD som har stått utanför samtliga regeringsf­örhandling­ar skulle kunna få över 20 procent av det smått misslynta svenska folkets röster vid ett nyval.

”Processen är inte oändlig”

Efter ett val där Sverige har haft det högsta valdeltaga­ndet någonsin, 87 procent, anser Norlén att en misslyckad regeringsb­ildning skulle försvaga det svenska politiska systemet med partier som inte ”kan hantera valresulta­tet”.

När allt drar ut på tiden har man

också spekulerat i att ett eventuellt extraval skulle hållas först med EUvalet den 26 maj. Det anser Norlén vara försent.

– Jag tror att svenska folket skulle se negativt på att gå till valurnorna i september, april och maj. Men det är inte så mycket jag kan göra åt det, säger Norlén med något som nästan låter som en liten klump i halsen.

– Den här regeringsb­ildningens har pågått länge. Allt för länge. Men den är inte oändlig. Senast den 23 januari tar den slut.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ANDERS WIKLUND ?? Vem blir nästa statsminis­ter? Valet står nu mellan de två huvudkandi­daterna■ Stefan Löfven och Ulf Kristersso­n.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ANDERS WIKLUND Vem blir nästa statsminis­ter? Valet står nu mellan de två huvudkandi­daterna■ Stefan Löfven och Ulf Kristersso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland