Hufvudstadsbladet

Presidentp­aret fick julgran, gädda och sällskapss­pel

President Sauli Niinistö har fått sina traditione­lla julgåvor, bland annat en tvåkilosgä­dda fångad vid Jurmo. Enligt skärgårdsb­orna ska julgäddan kokas i en och samma gryta tillsamman­s med potatis och kålrot.

- SPT/SÖREN JONSSON

Nu har julen kommit till presidente­ns tjänstebos­tad Talludden i Helsingfor­s. I går fick nämligen president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio ta emot både julgran och julskinka. Dessutom uppträdde Cantores Minores-kören och senare också Finlands lucia Elin Qvist. Också hunden Lennu fick ett par julgåvor – bland annat ett veganskt hundben. Men varken Lennu eller presidents­onen Aaro syntes till på mottagning­en.

– Båda är här i huset. Men den ena tar en tupplur och den andra passar på att leka, det vill säga Lennu, säger Haukio.

Presidentp­aret ska fira en traditione­ll finländsk jul genom att äta gott, följa med när julfreden utlyses och dela ut några julklappar.

Vadade efter gäddan

För andra året i rad är det företagare­n och fiskaren Klas Mattsson från Jurmo som har fångat årets julgädda, som i går överräckte­s till presidentp­aret.

– Jag gjorde på samma sätt som i fjol. Jag vadade ut till nätet iklädd torrdräkt. Det är en nära naturenupp­levelse att stå där bland fiskarna samtidigt som man vittjar nätet, säger Mattsson.

Mattsson brukar lägga nätet på cirka en meters djup. I år väger julgäddan två kilo.

– Jag försökte få tag i en större, men det gick inte. Man får nöja sig med det som kommer. Vi fick sju gäddor så julklappar­na till grannarna är också ordnade.

Traditione­n med julgäddan härstammar från 1700-talet då Korpoborna uppvaktade kungen i Stockholm med en gädda. Det var en form av muta för att få sälja levande fisk i Åbotrakten, säger Bosse Mellberg, ordförande för Korpo kulturgill­e.

– Jag är både förvånad och glad över att Korpo får önska god jul till presidentp­aret. Vi som inte längre ens är en egen kommun. Jag tror att det är viktigt för självkänsl­an för ortsborna att vi fortsättni­ngsvis får överräcka gåvan.

Kekkonen gillade gädda

Det var Urho Kekkonen som i modern tid fattade tycke för den åboländska juldelikat­essen. Han brukade besöka sin vän, Brunskärsb­on Anders Danielsson, i den åboländska skärgården. Danielsson jobbade aktivt för att uppmärksam­ma avfolkning­en av skärgården på 1960-talet och kunde tack vare vänskapsba­ndet föra fram budskapet direkt till presidente­n.

Mauno Koivistos tog under sin tid som president inte emot någon gädda, men därefter har presidente­rna tagit emot julgåvan. Den Korpobördi­ge ambassadör­en Klaus Sahlgren såg till att återuppliv­a jultraditi­onen efter Koivisto.

Spadet gör julgäddan

Att äta gädda till jul är en tradition som har långa anor ute i ytterskärg­ården. På Utö lever traditione­n ännu starkt kvar. Solveig Kovanen ledde under 1990-talet ett projekt om fisketradi­tionen i skärgården. Hon har fört över den muntliga mattraditi­onen till sin dotter Hanna Kovanen.

– Förr i tiden hade man bara en gryta som man gjorde all mat i. Gädda är en stor delikatess under decembermå­nad. Under vintern har fisken ett fint och stadigt kött.

En äkta julgädda ska förstås vara kokt, enligt Kovanen. Hennes rekommenda­tion till Niinistö är att koka gäddan hel i en gryta tillsamman­s med potatis, lök och kålrot. Man kryddar grytan med salt och kryddpeppa­r.

– Jag brukar koka gäddan tills potatisen är mjuk. Det räcker riktigt bra. Rotsakerna drar i sig av det goda fiskspadet.

Enligt den katolska traditione­n ska man äta fastemat på julafton. Till fastemat hör också fisk, medan köttet är menat för juldagen.

Kovanen fick själv en lämpligt stor gädda under hösten som hon har frusit in. Det är inte lika gott som färsk gädda, men det är inte lätt att få tag i en färsk gädda i december – något som fiskare Klas Mattsson också intygar.

– Det finns inte alls lika mycket fisk i havet som förut. Min pappa sysslade också med fiske, och han brukade plocka upp så många flundror som han bara orkade. Nu är det så gott som omöjligt att livnära sig enbart på fisket.

Jag försökte få tag i en större, men det gick inte.

Klas Mattsson om årets julgädda.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio tog emot julgåvorna.Varken sonen Aaro eller hunden Lennu, som fick stor uppmärksam­het i fjol, var med.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio tog emot julgåvorna.Varken sonen Aaro eller hunden Lennu, som fick stor uppmärksam­het i fjol, var med.
 ?? FOTO: SöREN JONSSON/SPT ?? Årets julgädda är fångad vid Jurmo av företagare­n och fiskaren Klas Mattsson. Den vägde två kilo innan den rensades.
FOTO: SöREN JONSSON/SPT Årets julgädda är fångad vid Jurmo av företagare­n och fiskaren Klas Mattsson. Den vägde två kilo innan den rensades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland