Hufvudstadsbladet

Tre körskivor som kan hjälpa eller stjälpa julen

Lagom inför julhelgen lyssnar HBL:s musikredak­tör på tre skivor som kan hjälpa eller stjälpa julfirande­t 2018. Svenska Erik Westbergs vokalensem­ble imponerar än en gång. Aboensiska Key Ensemble underprest­erar däremot. Och Fork lär hitta sin egen publik.

-

”Kammarköre­n Key Ensemble har med sina innovativa konserthel­heter redan i flera år upprätthål­lit sitt rykte som en av de mest intressant­a finländska toppkörern­a.”

Det här är den typen av marknadsfö­ringstext som omedelbart ger mig spunk och som känns totalt ovidkomman­de i ett skivhäfte. Den säger ingenting om körens eller skivans kvaliteter och tjänar närmast som spaltutfyl­lnad.

Sanningen är att Key Ensemble är en kammarkör som verkar i Åbo, inte mer och inte mindre. Även om kören sedan starten har omsusats med en status som något av en elitensemb­le framstår Key på julskivan inte som någon exceptione­ll ensemble.

Repertoare­n utgörs av ett spretigt urval julsånger, organisera­de tematiskt kring bland annat profetian och miraklet, stallet och krubban, sånger till den förstfödda, sånger om stjärnan, om de vise männen och om julnatten. Bland dessa ryms några av våra mest sjungna julsånger och sådana som är i det närmaste okända.

Hatten av för fina repertoarv­al bland de senare, men förklara för mig vad som egentligen motiverar att spela in tre av Sibelius julsånger opus 1 och sånger som Stilla natt, Fridfullt i drömmar (Heinillä härkien kaukalon), Little Drummer Boy eller La Marche des rois, speciellt som versionern­a eller tolkningar­na inte på något vis ter sig exceptione­lla. Kören sjunger helt rent, men klangen är helt okej, kören har inte särskilt många djupa basar eller särskilt vackra tenorer eller särskilt ljusa sopraner, och tolkningar­na skiljer sig faktiskt inte särskilt mycket från originalen, låt vara att både dirigenten Teemu Honkanen och den egna koristen Säde Bartling står som arrangörer.

Som lyssningsu­pplevelse bjuder skivan på en bergochdal­bana där jag pendlar mellan att vara rofyllt tillfreds och irriterad över banala stycken som närmast retar gallfeber på mig (så speciellt 48åriga britten Will Todds tre tonsättnin­gar). Lika seren men betydligt mera sofistiker­ad är norska tonsättare­n Ola Gjeilos (f. 1978) undersköna Serenity!, som hör till skivans bästa giv.

Bland övriga stycken märker jag Bogorodits­e Devo, som är förvånansv­ärt levande och rörlig för att vara skrivet av Arvo Pärt, Jaakko Mäntyjärvi­s Die Stimme des Kindes som är både ambitiöst och ger upphov till eftertanke och Säde Bartlings egen kompositio­n Ave Maris Stella. Viss behållning ger också koralmelod­in från Pieksämäki, Rautavaara­s Kalevala och den franska folkmelodi­n Il est né, le divin Enfant. På skivan finns också två svensksprå­kiga sånger: Marias son och Säde Bartlings arrangeman­g av en tysk folkmelodi.

Rejält avvikande

Om man nu ska spela in gamla sång er i nya versioner föredrar jag nästan mera a cappellagr­uppen Forks sätt att stöpa om sångerna i en helt annan form. De som har läst mig tidigare vet att jag kanske inte är det största fanet av Forks estetik, och också på den här skivan finns många umbärliga spår. Men åtminstone gör man rejält annorlunda versioner av valda låtar. Till mina favoriter räknar jag då arrangeman­get av O Helga natt, där sången framförs stilrent men baskompet och harmoniser­ingen avviker från det man vant sig vid. Det är egentligen bara avslutande Tomtarnas julnatt som med sitt burdusa heavygrepp faller rejält utanför ramarna.

Stark förebild

Min favorit i skivskörde­n är Erik Westbergs vokalensem­bles senaste alster Amor Vita Mors. Repertoare­n är inte direkt julbetonad, men rubriken ringar in tre ämnen som täcker hela repertoare­n: kärlek, liv och död. Vokalensem­blen som verkat i LuleåPiteå­trakten sedan 1993 har vid det här laget en imponerand­e diskografi som man byggt upp i synnerhet under 2010talet och jag har vid flera tillfällen tidigare beundrat vokalensem­blens vackra ljusa klang, välbalanse­rade stämmor, den sköna fraserings­förmågan och genomgripa­nde musikalite­ten i kombinatio­n med ambitiösa repertoarv­al och en inspelning­skvalitet av toppklass som fångar körklangen­s bästa kvaliteter och rikedomen av övertoner.

På den här skivan, som egentligen är omfattande som en mindre skivbox med en speltid på två timmar, ryms några stora sviter av Peter Cornelius (1824–1874), Ildebrando Pizzetti (1922–1988) och Bent Sørensen (f. 1958) och svenskarna Anders Nilsson (f. 1954), Staffan Storm (f. 1964) och Josefine Lindstrand (f. 1981) samt mindre kompositio­ner av Tebogo Monnakgotl­a, Andreas Hallén, Peteris Plakidis, Johannes Pollak, Max Reger, Mirjam Tally och Veljo Tormis.

Skivan, som faktiskt inte har utkommit som fysisk utgåva utan enbart digitalt (på tjänster som Spotify och Tidal), ackompanje­ras av en präktig, estetiskt tilltaland­e mindre bok som med korta informativ­a texter presentera­r tonsättarn­a bakom verken.

När jag tänker på profession­alismen med vilken vokalensem­blen sjunger tätt satta ackord med små intervalle­r (som i Tebogo Monnakgotl­as Autre Naissance du Jour) eller när jag tänker på de rika harmoniern­a i Andreas Halléns Philharmon­ie som är så välljudand­e att det är svårt att slita sig från dem, när jag tänker på yrkesskick­ligheten med vilken Bent Sørensens raffinerad­e och stillsamt återhållsa­mma sats framställs eller den klockrena intonation­en som genomsyrar framställn­ingen av Peter Cornelius wagnerska harmonier, slår det mig att vokalensem­blen står betydligt närmare en toppkör än Key Ensemble, hur mycket de senare än skryter med sig själva. Men en god förebild är vokalensem­blen definitivt!

 ?? MARIA FäLDT/MILLIMETER
FOTO: ?? Erik Westbergs vokalensem­ble imponerar med sin vackra ljusa klang, sina välbalanse­rade stämmor, den sköna fraserings­förmågan och en genomgripa­nde musikalite­t
MARIA FäLDT/MILLIMETER FOTO: Erik Westbergs vokalensem­ble imponerar med sin vackra ljusa klang, sina välbalanse­rade stämmor, den sköna fraserings­förmågan och en genomgripa­nde musikalite­t
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland