Hufvudstadsbladet

Gör julmaten rättvisa med rätt vin

Känns valet av rätt vin till julbordet som en svår uppgift? Det tycker HBL:s vinexpert Linda Forssell också och föreslår därför ett fruktigt mousserand­e vin som ett bra alternativ genom hela måltiden.

- LINDA FORSSELL Vinexpert

■■Att■få■ett■julbord■att■gå■ihop■med■ ett■vin■är■inte■den■lättaste■av■tankenötte­r.■Krasst■sagt■är■jakten■på■det■ perfekta■vinet■dömd■att■misslyckas■ redan■vid■förrätten■–■ett■sammelsuri­um■av■krämig■rödbetssal­lad■och■ättikspika­nta■fiskinlägg­ningar,■smakrika■patéer■och■mustigt■maltbröd.■ Ingen■större■lättnad■finns■heller■att■ skåda■vid■varmrätten,■där■söta■lådor■försöker■samsas■med■salt■skinka,■gräddig■sås■och■stark■senap.

Jag■tror■att■hemlighete­n■ligger■ i■att■helt■enkelt■ta■ett■vin■som■man■ tycker■om■och■försöka■att■inte■övertänka■det■hela.■Det■är■knappast■någon■idé■att■ta■fram■källarens■mest■förnäma■flaska,■utan■snarare■kan■man■ välja■något■i■alldagliga­re■tappning.■ En■läskande,■kall■öl■är■inget■dumt■ val,■men■för■dem■som■föredrar■vin■ kan■ett■icke-fatlagrat■vitt■och■ett■ mjukt■och■lite■bärigt■rött■passa■bra■ då■det■serveras■mat■av■buffésort.■Ett■ gott■mousserand­e■vin■genom■hela■ måltiden■är■aldrig■heller■fel.■Välj■gärna■ett■med■lite■frukt■för■att■möta■de■ söta■och■salta■smakerna■och■låt■de■ pigga■syrorna■och■bubblorna■tampas■ med■allt■det■feta■och■mäktiga.■

Vissa■gäster■kan■föredra■ett■alkoholfri­tt■alternativ,■så■glöm■inte■att■ reservera■tillräckli­gt■med■mineralvat­ten,■kanske■uppiffat■med■lite■lime■ och■frusna■tranbär■som■dekoration?■ I■de■flesta■matbutiker■finns■det■också■ många■goda■alkoholfri­a■ölsorter■att■ välja■mellan.■Ytterligar­e■ett■festligt■ alternativ■som■även■barnen■gillar■är■ den■svenska■julmusten,■som■påminner■om■en■blandning■av■svagdricka■ och■mörk■äppellemon­ad.

Jag tror att hemlighete­n ligger i att helt enkelt ta ett vin som man tycker om och försöka att inte övertänka det hela.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det är svårt att hitta det perfekta vinet som passar till såväl sill och skinka som söta lådor och stark senap. Ett tips är att välja ett gott allmänvin som man själv gillar.
FOTO: MOSTPHOTOS Det är svårt att hitta det perfekta vinet som passar till såväl sill och skinka som söta lådor och stark senap. Ett tips är att välja ett gott allmänvin som man själv gillar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland