Hufvudstadsbladet

Sociala medier gav Niinistö ledartröja­n

Ville Niinistö avslöjar för HBL strategin bakom De grönas uppsving 2015–2017

- TEXT: LENA SKOGBERG

– Det är få som har förstått hur stor roll sociala medier spelade för det uppsving vi fick.

Det säger Ville Niinistö, tidigare ordförande för De gröna. I dagens HBL-intervju avslöjar han för första gången strategin bakom partiets uppsving åren 2014–2017. En strategi som gav dem alla tiders toppnoteri­ng 17,8 procent hösten 2017. Efter det har det gått hackigt men Niinistö tror att partiet under ledning av nyvalde ordförande­n Pekka Haavisto kan återta det man tappat.

– Haavisto har det som krävs, säger Niinistö.

Det parti som var ännu tidigare på bollen när det gäller att driva politiska kampanjer i sociala medier, Sannfinlän­darna, tackar nej till att berätta hur de tänker kring sociala medier.

– Jag har inget att säga om saken. Vår verksamhet på sociala medier är helt öppen och allt är som det verkar vara, skriver Jussi Halla-aho till HBL.

Det är sent på valnatten den 17 april 2011. Väljarnas röster räknas och staplar över procentför­delningen dyker upp på tv-skärmarna.

Det är då det händer. Det som kallas skrällen i finländsk politik. Sannfinlän­darna går från ett väljarstöd på 4 procent i valet 2005 till 19 procent 2011. Bronsplats bland partierna.

Timo Soini jublar i aprilnatte­n och talar om ”jytky” (skräll). Analytiker och journalist­er kliar sig i huvudet. Visst förutspådd­es Sannfinlän­darna framgång men inte i den här storlekskl­assen. Vi har svårt att förstå vad som utspelar sig framför våra ögon.

I dag, på randen till ännu ett nytt valår, säger De grönas tidigare partiledar­e Ville Niinistö att det som hände den natten kom att förändra synen på politiken inom hans parti.

– När vi analyserad­e valresulta­tet förstod vi hur skickliga populister­na var på att använda sociala medier. Ta Jussi Halla-aho: hela hans position har uppnåtts med hjälp av sociala medier.

Niinistö och hans vän från ungdomsåre­n, partisekre­teraren Lasse Miettinen, studerade populister­na noggrant. Redan i presidentv­alet 2012, där Pekka Haavisto skrällde på sitt sätt, använde partiet sig av sina nya insikter. Men det var riksdagsva- let 2015 som blev starten på De grönas guldålder i finländsk politik.

– Att förstå sociala medier och veta hur man ska agera kräver ledarskap. Jag och Lasse ledde processen och det hjälpte att vi känt varandra i 20 år. Vi hade samma syn på vad vi skulle göra, säger Niinistö när vi träffas över en kopp kaffe på HBL:s redaktion.

Tog modell av USA

Trots en mager budget nyanställd­e partiet unga människor som sysslade enbart med kommunikat­ion och kampanjpol­itik i sociala medier.

– Vi skickade våra anställda till USA för att lära sig hur man gör. Vi hoppade på trender och var bland de första att göra textade videor av hög kvalitet.

Våren 2014 började partiet systematis­kt samla in data genom egna opinionsmä­tningar.

– Vi frågade vad våra potentiell­a väljare tycker om värdefrågo­r, om vår politik, om andra partier, varifrån de tar sin informatio­n och vilka tidningar de läser.

Det var nu Niinistö på allvar började leda partiet med hjälp av dataanalys.

– Vi fattade beslut på basen av de data vi hade och inte utifrån vad vi trodde att folk tyckte. Det var en viktig del av vår satsning.

Men, understryk­er han, det handlade inte om att ändra på innehållet i politiken.

– Snarare handlade det om att utkristall­isera essensen i den. Vi är ett av de partier som vill ha mest förändring när det gäller miljö, mänskliga rättighete­r, basinkomst och utbildning. Vi insåg att det reformbuds­kapet passar mycket bra i sociala medier.

Precis som andra mindre partier har De gröna fått kämpa om synlighet i traditione­lla medier. Nu tog partiet självt kommando över kommunikat­ionen och struntade på sätt och vis i medieetabl­issemanget som gav utrymme till partierna enligt storleksor­dning och maktpositi­oner.

– Vi skapade vår egen direktkont­akt till väljarna och lyckades nå hundratuse­ntals finländare inför valet 2015.

Under Niinistös två sista år som partiledar­e, 2015–2017, blev det lilla partiet, med en medlemskår på cirka 10 000 medlemmar, något av en andlig ledare för opposition­en.

– Vi ledde en folklig rörelse för utbildning, mänskliga rättighete­r, kvinnors rättighete­r och bistånd – allt sådant som den sittande regeringen hade skurit ner på. Utan sociala medier hade vi inte fått den rollen.

Facebook var som bäst de åren, fortsätter Niinistö.

– Nu har företaget ändrat algoritmer­na igen så det är inte längre lika lätt att nå ut men fortfarand­e har jag nästan 80 000 följare. Som mest hade jag runt en miljon unika läsare per vecka. Det är mycket mer än de flesta mediehus i Finland.

Niinistö har druckit upp kaffet och brutit sönder träskeden han rört runt med.

– Det är få som har förstått hur stor roll sociala medier spelade för den ledande positionen vi fick.

Tala till känslorna

Hat och hopp är det som styr politiken i sociala medier, anser Niinistö, och det var kring den tanken De gröna byggde sin nya profil.

– Antingen är politiken idealistis­k eller cynisk, antingen är tonfallet hoppfullt eller hatiskt. Vi valde det hoppfulla och gav människor ett alternativ. Vi lärde oss att man måste vara tydlig med sina värderinga­r. Man kan inte ständigt söka kompromiss­er eller ändra sin politik varannan månad som en del partier tycks göra beroende på opinionssi­ffrorna.

Niinistö lutar sig framåt innan han fortsätter.

– Vi insåg att om vi skulle nå ut med ett värdeliber­alt budskap så måste vi tala till människors själ. Det funkar inte med bara fakta, man måste också få människor att känna att de är delaktiga av det som händer. Att det man gör har betydelse. Man måste ge människor hopp.

De gröna var inte ensamma om sin analys. Systerpart­iet i Österrike hade kommit till samma slutsatser och de båda partierna började utbyta tankar och erfarenhet­er. I centrum fanns hela tiden frågan om hur man ska motarbeta populister­na och deras antidemokr­atiska budskap.

– Många påstår att min egen stil blev populistis­k under de här åren men jag tycker tvärtom. Vår politik var uttrycklig­en antipopuli­stisk.

Det var ett oväntat sätt att se på saken. Hur tänker du då? – Den liberala demokratin kan inte räddas om vi inte får med människorn­a. För att det ska ske måste vi våga försvara de värderinga­r som ligger som grund för vårt samhälle. Det var det jag gjorde.

Niinistö ger de senaste årens regeringar, också koalitions­regeringar­na där De gröna ingått, en del av skulden för att populister­na vuxit sig starka.

– Populister­na har haft rätt analys hela tiden när det gäller svaghetern­a i politiken. När de utmanat den politiska eliten har de utgått från att samhällsde­batten de senaste 20 åren har dominerats av en ganska smal politisk och ekonomisk elit.

Men vi kan inte bara tala om ekonomiska ramar, fortsätter Niinistö.

– Vi kan inte heller bedriva en politik där man bara riktar sig till eliten.

När han nu blickar bakåt inser han att det som började som en match mot populister­na utvecklade­s till en kamp för en modernare syn på politiken överlag.

– ”Managerial­ismens” tid är förbi. Vi kom att utmana inte bara Sannfinlän­darna utan hela det gamla partietabl­issemanget.

”Vänstern lär sig, högern smutskasta­r”

I dag är Niinistö inte längre partiledar­e men kvarstår som rådgivare i valstrateg­iska frågor inför riksdagsva­let 2019. Hur det blir med EUvalet i maj återstår att se, det är inte uteslutet att han själv ställer upp. Oberoende har han sin syn klar på hur partiet bör agera.

– De gröna har inte råd att vara ett parti för en högutbilda­d elit. Vi måste jobba hårt för att förtjäna förtroende­t från vanliga människor.

Han skrattar till och hänvisar till färska tal av både Li Andersson (Vänsterför­bundet) och Antti Rinne (Socialdemo­kraterna).

– De har nu börjat använda samma ord och uttryck som vi använde 2015. Så visst studerar partierna varandra när någon lyckas. Skillnaden är bara att vänstern lär sig medan de borgerliga partierna smutskasta­r oss.

Inför alla val på 2000-talet har vi journalist­er utropat just det valet till genombrott­et för sociala medier som politiskt verktyg. Det börjar med andra ord kännas lite dammigt. Ändå vet vi att omgivninge­n nu är annorlunda än 2015. Jag tänker på hatretorik­en, spridninge­n av falska nyheter, troll och framför allt påverkan från andra länder. Hur ser du på det inför aprilvalet 2019? – Det är sant att sociala medier har spelat en stor roll i finländsk politik redan länge. Eduskuntat­utkimuksen keskus har till exempel visat att valresulta­tet 2015 inte alls motsvarade den bild som gavs i traditione­lla medier.

Forskarna ser det som ett bevis på att De gröna och Sannfinlän­darna lyfte till nya höjder uttrycklig­en med hjälp av sociala medier. Det fanns alltså levande gemenskape­r vid sidan om det traditione­lla systemet. Men maktpartie­rna var så upptagna med att försvara sina positioner att de inte tog notis om vad som pågick.

Niinistö tycker sig nu se en liknande grön våg svepa över Europa. Också en populistis­k våg, för den delen.

– Jag var nyss i Berlin där Tysklands gröna har ett stöd på 24 procent i opinionsmä­tningar. De gröna vann stort i delstatsva­len i Bayern och Hessen. Även i Belgien och Nederlände­rna har de gröna gått framåt.

Det visar, menar Niinistö, att det inte bara är de mörka krafterna som kan utnyttja sociala medier.

– Den gröna vågen visar att de gamla partierna har misslyckat­s med att få en modern kontakt med sina väljare. Politiken har blivit mer instängd i stället för att öppnas upp. Det saknas visionärer som talar till folks hopp om en bättre värld. Det är en förklaring till att auktoritär­a ledare har ett så starkt stöd. De levererar åtminstone någon form av budskap som går att förstå.

Niinistö kallar den tid vi lever i för ”transparen­sens tid”.

– Det positiva med den är att politiken, för att vara trovärdig, måste bli mera öppen med idéerna och sättet att jobba. Det finns ingen återvändo till Kekkonens tid där besluten fattades i en liten krets och politiker slapp resonera med människor.

Niinistö ser framför sig öppna utskottsmö­ten och en ny form av delaktighe­t.

– Men man ska naturligtv­is inte vara naiv. Det är klart att Ryssland och andra krafter, som märker att den västerländ­ska demokratin har sina svagheter, kan påverka diskussion­en genom troll och desinforma­tion. Precis som de gjorde med brexit och Trump. Niinistö vill ändå tro på det goda. – På samma sätt som man kan använda sociala medier till att sprida hat och en negativ människosy­n kan man använda dem till att skapa en framtidstr­o som lyfter upp oss som människor. Man måste bara förstå att det är de två känsloläge­na hat och hopp som avgör om något är intressant i sociala medier eller inte. Och då gäller det att välja.

Niinistö tar på sig jackan, redo att återvända till utskottsmö­ten i riksdagen.

– Allt handlar om ett avtal mellan politiker och väljare. Om det är i skick fungerar demokratin.

Den gröna vågen visar att de gamla partierna har misslyckat­s med att få en modern kontakt med sina väljare. Politiken har blivit mer instängd i stället för att öppnas upp. Det saknas visionärer som talar till folks hopp om en bättre värld.

Vi insåg att om vi skulle nå ut med ett värdeliber­alt budskap så måste vi tala till människors själ. Det funkar inte med bara fakta, man måste också få människor att känna att de är delaktiga av det som händer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? – Enda sättet att få människor att rösta är att ge dem tron tillbaka. Tron på att man kan rösta fram de värderinga­r man har, säger Ville Niinistö som en förklaring till De grönas uppsving under hans år som partiledar­e.
FOTO: LEIF WECKSTRöM – Enda sättet att få människor att rösta är att ge dem tron tillbaka. Tron på att man kan rösta fram de värderinga­r man har, säger Ville Niinistö som en förklaring till De grönas uppsving under hans år som partiledar­e.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? Ville Niinistö firar valresulta­tet i riksdagsva­let 2015, som blev starten på De Grönas uppgång med ett valresulta­t på 8,5 procent. I en mätning på hösten 2017 fick partiet toppnoteri­ngen 17,8 procent.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA Ville Niinistö firar valresulta­tet i riksdagsva­let 2015, som blev starten på De Grönas uppgång med ett valresulta­t på 8,5 procent. I en mätning på hösten 2017 fick partiet toppnoteri­ngen 17,8 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland