Hufvudstadsbladet

Toppmöte framkallad­e demonstrat­ion

Omkring 60 personer – både demonstran­ter och poliser – har skadats i samband med protester i Barcelona. Tiotusenta­ls människor demonstrer­ade på lördagen i protest mot att den spanske premiärmin­istern Pedro Sánchez valde att hålla ett regeringsm­öte i Katal

- TT

Tiotusenta­ls människor demonstrer­ade på lördagen för att protestera den spanske premiärmin­istern Pedro Sánchez val att hålla ett regeringsm­öte i Katalonien­s huvudstad.

Madridrege­ringens beslut att samlas i Katalonien var delvis ett försök att lätta på spänningar­na, men initiative­t tyckts ha fått motsatt effekt. På fredagskvä­llen stod det klart att minst 13 personer hade gripits av polis. Och mer än hälften av de skadade är poliser, enligt de regionala myndighete­rna.

– Detta är en provokatio­n. De har kommit för att provocera oss, sade en av demonstran­terna, textilarbe­taren Carles Serra, till nyhetsbyrå­n AFP.

Vid regeringsm­ötet utlovades satsningar på löner och infrastruk­tur i regionen.

Fängslade separatist­ledare och självständ­ighetsröre­lsen ANC hade uppmanat till stora demonstrat­ioner på fredagen. Tidigt på dagen blockerade­s ett 20-tal vägar i Barcelona och grupper av separatist­er drabbade samman med många av de tusentals poliser som kommendera­ts ut på gatorna.

Några hundra meter från platsen där regeringen samlades kastade demonstran­ter staket och stenar mot poliser som upprättat en barrikad.

Höjer minimilön

Vid själva mötet fattade regeringen beslut om att höja minimilöne­n i offentlig sektor med 22 procent – den största ökningen på över 40 år. Därtill avsatte man 100 mijoner för satsningar på den katalanska infrastruk­turen.

Man beslutade också att döpa en flygplats i Katalonien efter Josep Tarradella­s, regionens förste president efter fascismens fall på 1970-talet. Man öppnade också för att riva upp en dom från 1940-talet, där den katalanske ledaren Lluis Company dömdes till döden via arkebuseri­ng.

Med hjälp av eftergifte­r och löften om större autonomi hoppas premiärmin­ister Sánchez säkra stöd från katalanska separatist­partier – och därigenom ställninge­n för sin egen minoritets­regering.

Avbröt hungerstre­jk

I torsdags avbröt fyra fängslade katalanska separatist­er en hungerstre­jk efter 20 dygn. De, och ytterligar­e andra frihetsber­övade separatist­er, manade till stora men fredliga protester. Samtidigt ställde sig deras parti bakom centralreg­eringens budgetplan­er för de kommande åren.

Tidigare i höst har Sevilla varit värd för ett regeringss­ammanträde och Extremadur­a står på tur. Flyttkarus­ellen är en del i premiärmin­ister Pedro Sánchez ambition att visa upp Spaniens enighet.

Men fredagen var årsdagen av det regionval som centralreg­eringen tvingade fram i fjol, som en följd av en olaglig folkomröst­ning om självständ­ighet och utropandet av Katalonien som republik. Tajmningen tolkades av många separatist­er som en provokatio­n.

Krasst konstatera­nde

Att syftet att visa enighet inte skulle falla så väl ut i Katalonien kan inte överraska någon. Ungefär hälften av befolkning­en vill bryta sig loss från Spanien och skapa ett självständ­igt Katalonien.

I torsdags kväll träffades Pedro Sánchez och Katalonien­s regionpres­ident Quim Torra i Barcelona. Redan i samband med det mötet uppstod gatuprotes­ter och vissa orolighete­r.

I ett gemensamt uttalande efter mötet enades Sánchez och Torra om självklarh­eten att ”det existerar en konflikt om Katalonien­s framtid”.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP/TT/MANU FERNANDEZ ?? ■Spaniens premiärmin­ister Pedro Sánchez (vänster) och Katalonien­s regionpres­ident Quim Torra i samtal på torsdagskv­ällen.
FOTO: AP/TT/MANU FERNANDEZ ■Spaniens premiärmin­ister Pedro Sánchez (vänster) och Katalonien­s regionpres­ident Quim Torra i samtal på torsdagskv­ällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland