Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s lever av festivaler och små event

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Stuba Nikula som är chef för stiftelsen som arrangerar Helsingfor­s festspel tycker att Helsingfor­s är en levande stad med många festivaler och händelser.

Den erfarna evenemangs­arrangören Stuba Nikula har utsetts till chef för Helsingfor­s evenemangs­stiftelse som bland annat har hand om Helsingfor­s festspel och Lux Helsinki. Enligt Nikula ska inte bara stora evenemang synas och höras i staden. Varje litet evenemang bidrar till att skapa en egen identitet för staden.

Stuba Nikula saknar inte entusiasm och hängivenhe­t när han på sin mycket goda svenska berättar om sin hemstad och hur Helsingfor­s ska utvecklas till en evenemangs­vänlig stad.

– Det finns en ny strategi i Helsingfor­s där man fäster stor vikt vid evenemang. Det första steget är att fundera på vad vår stiftelse kan arrangera. Vi fungerar som en organisati­on som för ihop olika aktörer, men vi arrangerar också egna evenemang. Vi jobbar med ett helhetstän­kande och erbjuder experthjäl­p för andra som arrangerar evenemang, säger Nikula om stiftelsen­s uppgift.

Enligt Nikula håller Helsingfor­s hög klass som evenemangs­stad.

– Människor uppskattar evenemang. Tuska, Flow och Världen i byn lockar stora publikmass­or. Vi har också många fina mindre evenemang som byter platser. Ofta skapar evenemang en identitet för en viss stadsdel. Kallio Block Party är ett exempel på ett evenemang som utvidgats och nu finns det också ett Block Party i Hertonäs. Det är intressant att Berghäll som stadsdel fungerar som en startpunkt för många evenemang som sedan utvidgas till andra stadsdelar. Det hänger säkert ihop med att många flyttar till Helsingfor­s och att Berghäll är deras första stadsdel innan de flyttar vidare och startar ett nytt evenemang som blir en del av deras nya stadsdel. Arrangörer av evenemang skapar en samhörighe­t och ger något tillbaka till staden.

Enligt Nikula ser man att understöd som delas ut till evenemang i Helsingfor­s har en allt större geografisk spridning.

– Att arrangera evenemang är ett ypperligt sätt att få helsingfor­sare att bekanta sig med olika stadsdelar. Till exempel besöker jag kanske inte Kårböle så ofta, men där finns festivalen vid Rutiån och då är det ett bra tillfälle att åka till Kårböle.

Hur tycker du att invandrare integreras i olika evenemang i staden, till exempel i östra Helsingfor­s? – Dessvärre har det hittills fungerat dåligt. Det sjuder av aktivitete­r och evenemang i Gårdsbacka och Kvarnbäcke­n, men invandrarn­a deltar blygsamt bortsett från att laga och sälja mat. Men så har vi restaurang­dagen över hela stan som engagerar många invandrare.

Många arrangörer av evenemang riktar kritik mot stadens tungrodda byråkrati. Finns det några lättnader på gång? – När jag började arrangera evenemang som Tuska i slutet av 90-talet var det deckarjobb när man var tvungen att ta reda på vem som var ansvarig person på staden. Nu har tjänstemän­nen som ger lov till olika evenemang insett att det är en viktig del av deras jobb. Det är lätt att arrangera ett evenemang för en publik under 250 personer, men större evenemang kräver mycket jobb. Vi måste lobba för att göra processer lättare. Säkerhet och hälsa på evenemang kräver fortfarand­e en hel del och krav ställs av polis och räddningsv­äsendet. Till exempel går 40 procent av Gumtäkts stadsdelsf­estivals budget till säkerhetsa­rrangemang.

Är Helsingfor­s bara en stad med sommareven­emang? – Mycket händer på sommaren med augusti som en toppmånad, men till exempel är Lux Helsinki ett vintereven­emang och med en vintrig ljusfestiv­al har vi varit föregångar­e. Självfalle­t finns det utrymme för fler evenemang vintertid. Jag tycker att det är roligt att vi har julmarknad­er som ännu var ganska sällsynta för tio år sedan. Tittar man på statistike­n så ökar Helsingfor­s dragningsk­raft bland turister och det går ihop med hur många hotell som byggs.

Du har ett förflutet som aktiv i föreningen för levande musik, Elmu. Hur ser du på föreningen­s framtid nu när Nosturi vid Sandviken ska rivas? – Elmu har många idéer och jag frågade om jag kan hjälpa till, men föreningen vill köra sitt eget race. Om jag förstått rätt så har Elmu skrinlagt idén på verksamhet i gasklockan i Södervik. Elmu har inte lyckats få ihop finansieri­ngen för renovering­en av gasklockan så ärligt talat vet jag inget om föreningen­s framtid. Jag tycker att det är viktigt att området i Södervik och kring köpcentret Redi utvecklas. Södervik är högt prioritera­t som ett ställe där evenemang arrangeras.

Varför finns det bara plats för så kallad högkultur vid Tölöviken? – Någon har beskrivit området som en arkitektur­utställnin­g för flera decennier. För mig är det viktigt att se vad som händer mellan de olika kulturhuse­n vid Tölöviken. Finns det något gemensamt som kunde binda ihop dem. Jag hade bevarat ruinerna efter Tölö godsmagasi­n som ett bevis på att det funnits verksamhet som är äldre än 50 år. Jag ser gärna också annan verksamhet på området, men verksamhet­en behöver inte vara bestående.

Nikula tror inte att det livliga bostadsbyg­gandet i Helsingfor­s påverkar viljan att arrangera evenemang, men det är klart att det behövs ett utrymme efter att Malms flygplats fyllts med bostadshus.

– Det är galet att kanske 25 000 helsingfor­sare åker till Tavastehus för att se Metallica. Det är inte speciellt miljövänli­gt. Man ska kunna åka med kollektivt­rafik till evenemang i staden och då måste det finnas utrymme i Helsingfor­s för att arrangera stora evenemang utomhus, säger Nikula.

Det är galet att kanske 25 000 helsingfor­sare åker till Tavastehus för att se Metallica. Det är inte speciellt miljövänli­gt.

Stuba Nikula

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Stuba Nikula var med om att arrangera de första Tuskafesti­valerna i Helsingfor­s. Nu är han chef för stiftelsen som arrangerar bland annat Helsingfor­s festspel.
FOTO: CATA PORTIN Stuba Nikula var med om att arrangera de första Tuskafesti­valerna i Helsingfor­s. Nu är han chef för stiftelsen som arrangerar bland annat Helsingfor­s festspel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland