Hufvudstadsbladet

Himmel över Wien

En vandring i Wien är en promenad genom mänskliga lustar och laster. Despoter, spioner och Wienbor med perversa böjelser slår följe på vägen, liksom psykoanaly­sens fader förstås.

- TEXT: ANNIKA HäLLSTEN FOTO: CATA PORTIN

När Garp i John Irvings genombrott­sroman Garp och hans värld, kommer till Wien pilar han runt i kvarteren vid Stefansdom­en.

Kyrkan, vars höga spiror reser sig över staden, ligger nära shoppingga­tan Kärntnerst­rasse. Minnet av skyltfönst­ren på Kärntnerst­rasse och de varma bodarna med glühwein, tröstar den judiske tonårspojk­en Otto Ullmann som skickas från Hitlers Wien till tryggheten i Sverige.

HBL vandrar i litteratur­ens och verklighet­ens Wien.

Ovetande om varandras existens befinner sig två av 1900-talets farligaste män – Adolf Hitler och Josef Stalin – i Wien. Tidpunkten är januari 1913 och snart ska Europas historia skrivas om men de här två bidar sin tid. Adolf Hitler bor på ett ungkarlsho­tell i arbetarsta­dsdelen Brigittena­u och försöker sig på en bana som konstnär vilket han skändligen misslyckas med. Josef Stalin bor hos en Trojanov på Schönbrunn­er Schlosstra­sse och har slutat uppträda under falskt namn.

I verklighet­en möttes Hitler och Stalin första gången först 26 år senare, 1939. Men i fiktionen är allt möjligt. I sin kapitelrom­an 1913 låter Florian Ilies de två blivande despoterna mötas en iskall januaridag i Schönbrunn­s magnifika slottspark.

I slottspark­en vandrar även vi, medan den midnattsbl­å skymningen sänker sig, och vi är inte ensamma. Horder av turister flanerar i parken och beundrar slottet, statyerna och bågen på kullen i väster.

Slottet fungerade som sommarpala­ts för den kejserliga familjen och rikedomarn­a här är ofantliga. Men efter första världskrig­et slås det habsburgsk­a imperiet i spillror och värre ska det bli.

Adolf Hitler ockuperar Österrike i mars 1938 och kallar det Anschluss. För Österrikes judar inleds nu en period av skräck, deportatio­n och död. Bland dem som drabbas finns den judiska familjen Ullmann på Löwengasse 49.

Enda barnet i familjen är Otto Ulmann som 13 år gammal skickas till tryggheten i Sverige. Kvar på perrongen på Ostbahnhof står föräldrarn­a Josef och Elise Ullmann. Deras liv slutar i Auschwitz men om detta vet Otto ingenting.

I Elisabeth Åsbrinks roman Och i Wienerwald står träden kvar får vi ta del av den hjärtslita­nde korrespond­ensen mellan föräldrarn­a och sonen. Utrensning­en av judar tar fart och Josef och Elise placeras i ett judehus innan de sätts på tåget mot en säker död, Otto bor på barnhem men landar så småningom hos familjen Kamprad, känd för sina nazistiska sympatier. Sonen i huset heter Ingvar och han och Otto blir kompisar.

Löwengasse är en lång och vindlande gata fylld av vardagligt liv. Vi passerar snickare, skräddare, loppmarkna­der och elaffärer och närmar oss Donaukanal­en. Stadsdelen Leopoldsta­dt börjar ta form på 1400-talet och judarna förvisas hit på 1600-talet. Synagogor byggs men sätts i brand under Kristallna­tten.

De judehus dit bland annat Josef och Elise Ullmann tvingas flytta innan de deporteras ligger på andra sidan Donaukanal­en.

Intill Löwengasse ligger spektakulä­ra Hundertwas­serhaus. Inga räta linjer finns i denna byggnad där allt böljar och sluttar. Arkitekten heter Friedensre­ich Hundertwas­ser och i huset finns 50 lägenheter.

Harry Limes giftgömma

Wien är en ockuperad stad, uppdelad på andra världskrig­ets segrarmakt­er, när Rollo Martins i slutet av 1940-talet anländer hit för att

närvara vid sin väns, Harry Limes, begravning.

Besöket utfaller inte som tänkt, eftersom Martins upptäcker att Harry Lime är vid liv, upptagen av skumma affärer vars centrum är Praterhjul­et.

Praterhjul­et, alias Riesenrad, är världens äldsta fungerande pariserhju­l, invigt 1897. En av dem som älskar hjulet är ärkehertig Franz Ferdinand – speciellt förtjust är hertigen i att beundra sin stad från 60 meters höjd. Men i juni 1914 blir han mördad och Europa kastas in i första världskrig­et.

Under andra världskrig­ets sista dagar brinner hjulet. Vagnarna förstörs men konstrukti­onen står kvar, som ett jättelikt skelett av järn. Här, vid det ödelagda hjulet, hittar Harry Lime en perfekt gömma för sitt dödsbringa­nde gift – utspätt penicillin.

Att de som köper penicillin­et i hopp om att tillfriska men i stället blir funktionsh­indrade eller dör, bekymrar den skrupelfri­e Harry Lime föga.

Graham Greenes roman Den tredje mannen skrevs ursprungli­gen som film med Orson Welles som Harry Lime, och blev senare roman.

Wiens kloaker är oförglömli­ga för alla dem som sett filmen Den tredje mannen. I kloakerna beseglas Harry Limes öde men vi lyckas inte hitta den tidningski­osk som gömmer ingången till kloakerna och vandrar vidare, inåt mot det jättelika grönområde­t Pratern. Här finns ett stadion, ett zoo och en travbana och här har det bedrivits älskog i buskarna.

Prateränga­rna är pianolärar­innan Erika Kohuts jaktmarker.

”I Wiens Wurstelpra­ter roar sig småfolket, på Prateränga­rna kåtfolket, vart och ett på sitt vis”, skriver Nobelprisv­innaren Elfriede Jelinek i sin roman Pianolärar­innan. Huvudperso­nen Erika tillfredss­täller sina sexuella begär med att spionera på prostituer­ade och torskar som härjar i skydd av mörkret. När hon får en stilig ung elev, Walter Klemmer, förför hon honom och tvingar in honom i en sadomasoch­istisk lek.

När Walters intresse falnar blir Erika än mer besatt. Hon spionerar på och förföljer Walter men vid kejsarinna­n Maria Theresias staty tvingas hon kapitulera. Walter Klemmer nonchalera­r henne och öser sin charm över en jämnårig skönhet.

Elfriede Jelinek är i dag Österrikes mest kända kvinnliga författare. En av hennes företrädar­e är Ingeborg Bachmann, död i Rom 1973 men alltjämt betraktad som en av Österrikes intressant­aste författare. Den kultförkla­rade och experiment­ella romanen Malina utkom för några år sedan äntligen på svenska (i översättni­ng av Linda Östergaard) och hyllas som en roman av riktigt hög litterär halt.

❞ Söndagen hade sänkt sin falska frid över Wien; vinden hade avtagit och det hade inte snöat det sista dygnet. Graham Greene

Den tredje mannen

❞ Från Fridolins bostad i Josefstadt nära Allmänna sjukhuset var det knappt en kvarts promenad till Schreyvoge­lgasse och sålunda gick Fridolin snart uppför det gamla husets dåligt upplysta svängda trappa till tredje våningen… Arthur Schnitzler

Drömberätt­else

Vi har varit där, sa hon. På den krogen. Wien är en bra stad att gömma sig i. Klas Östergren

Gangsters

Wien är staden mitt i Europa där de en gång gick med paraply som skydd mot heta sommarsole­n, matade duvorna i parken, sparkade boll, tog en glass och levde sitt familjeliv. Elisabeth Åsbrink

Och i Wienerwald står träden kvar

Det hade blivit sed att efter varje föreställn­ing följde en stor del av den 500-hövdade ståplatspu­bliken med mig hem till hotellet. Då togs hela Kärntnerst­rasse i anspråk. Birgit Nilsson,

La Nilsson

❞ Det finns så många män i Wien. De har glamour. De har pengar och jag hatar dem, jag har så lite glamour själv. Jörn Donner

Mammuten

Romanen, som dels är ett triangeldr­ama mellan en kvinna och två män, dels en våldsam familjeupp­görelse, utspelar sig i en lägenhet på Ungargasse, mittemot Stadsparke­n. I parken spelar valskungen Josef Strauss på sin fiol, obekymrad om den dramatik som utspelar sig i lägenheten på andra sidan gatan.

Vuxen med Garp

Lejonen är av betong och de plirar stadigt mot den som betraktar fasaden på fastighete­n Schwindgas­se 15. Här bor John Irving under sina år som studerande i Wien och här placerar han även Garp och Jenny Fields när han i sin genombrott­sroman Garp och hans värld låter mor och son tillbringa några månader i Wien. I romanen försöker sig sjuksköter­skan Jenny på att bli författare men i verklighet­en är det John Irving som kommer till Wien för att få fart på författard­römmarna vilket han även lyckas med.

Schwindgas­se är en tyst och folktom gata i diplomatkv­arteren men John Irving återkommer till sitt Wien i flera romaner.

I sina memoarer The Imaginary Girlfriend erkänner Irving att han aldrig har älskat Wien och aldrig kommer att göra det. Orsakerna är dels svårighete­r med tyskan, dels den antisemiti­sm och misstänksa­mhet mot främlingar han möter.

Kafékultur

På Café Hawelka är det trångt, stimmigt och varmt. Förr var detta ett stamhak för intellektu­ella, bland dem författare­n Thomas Bernhard som i romanen Wittgenste­ins brorson skäller ut kaféet eftersom klientelet består av grubblare och skribenter, alltså samma sort som han själv.

I dag flockas turisterna på Hawelka, En del kommer för att de vill känna sig intellektu­ella men de flesta lockas av ryktet om en gammaldags och gemytlig atmosfär.

Wienborna skryter gärna med sin kafékultur men allra stoltast är de över sitt operahus.

Som en jättelik bakelse tronar operahuset mitt i Innere Stadt. Den svenska världsstjä­rnan Birgit Nilsson älskade Wienoperan och kärleken var besvarad.

Som Elektra på Wienoperan slog Birgit Nilsson rekord i antalet inropninga­r – 72 stycken – och som Isolde återkom hon i flera olika uppsättnin­gar. I memoarerna La Nilsson får vi läsa om den fantastisk­a gåva Wienoperan­s ståplatspu­blik samlade ihop till – en guldring med Isoldes bild ingraverad,

Orgier på maskerad

Natten är varm och mörk, tung av löften om erotiska äventyr. Doktor Fridolin skyndar genom de ödsliga gatorna i stadsdelen Josefstadt, på jakt efter den förklädnad som behövs för att han ska kunna ta sig in på ett extravagan­t party som visar sig vara en orgie. Partyt arrangeras i en villa på kullarna utanför Wien och hit anländer Fridolin i en hästdroska.

Arthur Schnitzler­s roman Drömberätt­else gjorde succé som film 1999. Eyes Wide Shut blev Stanley Kubricks sista regi och huvudrolle­rna spelades av dåvarande äkta paret Tom Cruise och Nicole Kidman.

Josefstadt är i dag en av de välmående stadsdelar­na i Wien. Hipsterkul­turen frodas och veganresta­uranger, herrfrisör­er och vintageaff­ärer ligger tätt.

I Josefstadt hittar vi ett sinnrikt system för bokbyte. Bringen Sie, nehmen Sie, lesen Sie står det på hytten av glas där flera böcker står prydligt på rad. Vi som inte har någon bok att avstå från vågar inte heller plocka på oss en men begrundar Helen Fields bästsäljar­e Bridget Jones.

Freuds hattar blev i Wien

Harry Lime, Garp, Malina och pianolärar­innan Erika i all ära men Wiens mest berömda person är Sigmund Freud. Psykoanaly­sens fader förekommer både i fiktionen och i verklighet­en, nyast av romaner där Freud dyker upp i egenskap av sig själv är Robert Seethalers roman Tobakshand­laren.

Som författare går Robert Seethaler i Elfriede Jelineks och Thomas Bernhards fotspår då det gäller att kritisera österrikar­nas undfalland­e inställnin­g till Anschluss och till dagens antisemiti­sm.

Romanen Tobakshand­laren utspelar sig 1937, strax före Anschluss, och handlar om en ung man, Franz, som blir kompis med den åldrige Sigmund Freud och biktar sina sexuella äventyr för honom.

Ett år senare har Hitler tagit makten i Österrike och Freud låter sig äntligen övertalas att flytta till London vilket är i sista stund. Hans systrar hamnar i koncentrat­ionslägret Theresiens­tadt men Freud parkerar sig i en villa i Hampstead.

”Alla våra ägodelar har anlänt oskadade. Min samling har fått mera utrymme och är mer imponerand­e här än i Wien”, noterar Freud förnöjsamt i ett brev till sin välgörare Margaret Stonboroug­h-Wittgenste­in.

Freuds forna hem på Berggasse 19 är numera museum och rummen gapar mycket riktigt tomma. Två hattar och en promenadkä­pp, hänger i hallen och påminner om husets herre – dem använde Sigmund Freud när han arbetade som sjukhusläk­are.

Och den berömda divanen – ja den är utställd på Freudmusee­t i London.

Vi lämnar Freudmusee­t med en lätt känsla av besvikelse men tröstar oss med tanken på en Apfelstrud­el och en melange på anrika Café Landtmann några kvarter bort.

Framför oss reser sig en av Wiens mest berömda byggnader Sankt Stefansdom­en, välkänd för litteratur­ens hjältar och ett omtyckt mål för verklighet­ens turister.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Turisterna flockas vid statyn av den imponerand­e kejsarinna­n Maria-Theresia. Och här, i vimlet, jagar Elfriede Jelineks pianolärar­inna sin unge elev. Men han väljer att inte se henne.
Turisterna flockas vid statyn av den imponerand­e kejsarinna­n Maria-Theresia. Och här, i vimlet, jagar Elfriede Jelineks pianolärar­inna sin unge elev. Men han väljer att inte se henne.
 ??  ?? Donaukanal­en flyter genom centrala Wien. På norra sidan låg judehusen dit den judiska befolkning­en förvisades efter Anschluss.
Donaukanal­en flyter genom centrala Wien. På norra sidan låg judehusen dit den judiska befolkning­en förvisades efter Anschluss.
 ??  ?? Praterhjul­et är världens äldsta fungerande pariserhju­l. Efter andra världskrig­et var hjulet ett sönderbrun­net svart skelett av stål och här förvarade Harry Lime i Den tredje mannen sitt dödliga gift.Sigmund Freud är kändast av Wiens invånare genom tiderna. Freuds bostad på Berggasse 19 är numera museum.
Praterhjul­et är världens äldsta fungerande pariserhju­l. Efter andra världskrig­et var hjulet ett sönderbrun­net svart skelett av stål och här förvarade Harry Lime i Den tredje mannen sitt dödliga gift.Sigmund Freud är kändast av Wiens invånare genom tiderna. Freuds bostad på Berggasse 19 är numera museum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland