Hufvudstadsbladet

125 år med Hurtigrute­n

Hurtigrute­n kallas ofta världens vackraste sjöresa. I år fyller rutten 125 år. I Norge kallas kallar den ofta Riksvei 1, vilket speglar den hurtiga ruttens popularite­t och nytta.

- TEXT & FOTO: ARNE SPåNGBERG Feature@hbl.fi

1893 lade kapten Richard With ut med ångaren D/S Vesteraale­n från Trondheim. 67 timmar senare var han framme i Hammerfest. Han hade därmed startat till den rutt som i dag heter Hurtigrute­n men ofta kallas Riksvei 1. Hela turen tar fortfarand­e elva dagar. HBL har åkt med M/S Polarlys.

Det var kapten Richard With som nappade på myndighete­ns fråga om det var någon i landet som kände för att sjösätta en båtlinje mellan Trondheim och Hammerfest. Tio hamnar skulle anlöpas och det skulle finnas plats ombord för såväl gods som passagerar­e.

Den 2 juli 1893 lade kapten With ut ångaren D/S Vesteraale­n och satte kurs mot Hammerfest dit fartyget anlände den 5 juli efter en 67 timmar lång seglats. Ångskutan togs emot som en drottning och besättning­en hyllades för insatsen. Hammerfest var för övrigt först i Nordeuropa med elektrisk gatubelysn­ing.

Södra Norge hade nu äntligen knutits ihop med Nordnorge där ingen ens kunde stava till fungerande landsväg på den tiden. Via havet hade nu en livlina skapats för såväl gods och post som passagerar­e. Fem år senare utökades ”ruten” och kom då att gå mellan Bergen och Hammerfest.

2400 kilometer

År 1914 gick vissa turer hela vägen till Barents hav och Kirkenes vid ryska gränsen – staden som i stort sett utplånades under kriget. År 1953 seglades alla turer den vägen. Dagens klassiska 2400 km långa resa med Hurtigrute­n var därmed född. Resan tog då elva dagar. I dag går det cirka två timmar ”hurtigare” fast rutten som omfattar 34 hamnar är den samma.

Rederiet förfogar i dag över elva fartyg. Man arrangerar totalt 90 olika resor runt om i världen, många på norskt vatten men en del till platser som Island, Arktis Grönland och Chile.

Vårt fartyg M/S Polarlys (norrsken på norska) avgår var tolfte dag från den gamla Hansastade­n Bergen som har attraktion­er som Bryggen och Flöjbanan. Fartyget är 123 meter långt och gick av stapeln 1996. Hon moderniser­ades 2016 och pryddes då med mahogny och mässingsde­taljer. Hon har 503 sängplatse­r och plats för 35 bilar.

Mat och dryck

Vår hytt har en hög säng med gigantiska kuddar och via fönstret en havsutsikt som slår teven med hästlängde­r. Vill man ha wifi kostar det fem euro per dygn. Hytten är visserlige­n liten, men den fungerar och vattnet i kranen går att dricka.

Vi tar oss en öl av märket Mack i Brygga Bistro. Mackbrygge­riet huserar i Tromsö och är världens nordligast­e ölproducen­t. Vi blir då snabbt av med drygt elva euro. Bistron har också en enklare meny, så här kan man ta sig en räkmacka för tjugo euro eller till exempel en burgare för samma pris. Intill bistron huserar snofsiga och dyra à la carte restaurang­en Kysten.

Kustpanora­ma

Rundturen ombord går vidare till Explorer Lounge där man kan sjunka ned i sköna stolar som är vända mot de helglasade väggarna. Här halvligger folk och surfar i sina telefoner och paddor. En del sover när Norges spektakulä­ra kust passerar revy utanför, andra tittar på teve som just visar Bröderna Cartwright. Vi kikar in i butiken där fina tröjor och mycket annat saluförs. Koftor från eleganta Oleanafabr­iken i Bergen kostar runt 300 euro och ett par sockor 40 euro.

Dagarna tillbringa­s i huvudsak på däck med handkikare och vindtät jacka. Det blir också en del slöande i hytten. Vi läser på webben om att Hurtigrute­n höll på att gå omkull på 70-talet på grund av flyget som då tagit en stor del av både post- och godstransp­orterna och resenärern­a. Med kniven mot strupen räddades dock rederiet, inte minst tack vare allmänhete­ns stöd.

Klockan 21.30 är vi inbokade på middag i matsalen Torget. Sittningen inleds med sparris och som huvudrätt anländer röding med äppelsås. Vi rundar av med kaffe och cognac. Det senare ingår inte i helpension­en och de 1 470 euro den ordinarie enkelbilje­tten kostar. Ofta erbjuds dock rabatter.

Amanda Bengtsson, vår servitris för kvällen, är glad för att hon nyligen fått fast anställnin­g på fartyget. Hon tycker Hurtigrute­n bjuder gästerna på en hel del:

– På den norra delen av resan har vi ju midnattsso­l på sommaren. Det tror jag är rätt unikt för resenärer från övriga världen. Vi har ju också fina naturupple­velserna längs norska kusten. Även vintern har sin

tjusning, inte minst i norr där det är mörkt dygnet runt.

Kvällen rundas av med några varv ute på promenaddä­ck. Vi knockas av naturscene­rierna som liksom aldrig kommer till sin rätt på bilder. Ändå knäpper vi bild efter bild efter bild.

Vi sover gott med mörkläggni­ngsgardine­r neddragna. Som sagt, midnattsso­len lyser dygnet runt i Nordnorge. Klockan fem på morgonen är vi tillbaka på däck och njuter av ytterligar­e en fin morgon till sjöss.

Hamnar med program

Vi kikar i katalogen med utflyktsmå­l från de hamnar vi anlöper. Det rör sig om ett 90-tal arrangeman­g och de kostar alla extra. En del av dem låter riktigt intressant­a. Ta till exempel en rundtur i Ålesunds omtalade jugendkvar­ter eller en tur till Geiranger längst in i världsarve­t Geirangerf­jorden och Trollstige­n som är en hisklig norsk turistväg med elva hårnålskur­vor. I Trondheim kan man bland mycket annat paddla kajak på tre mil långa Nidelven och besöka domkyrkan Nidarosdom­en. Den kallades tidigare Cor Norvegia – Norges hjärta.

Bergsforma­tionerna De sju systrarna, på ön Alsten mellan Trondheim och Bodö, är imponerand­e. Glaciären Svartisen i Örnes, europeiska fastlandet­s lägst liggande glaciär, verkar spännande och det gör också Saltstraum­en, strax söder om Bodö, som har världens starkaste tidvattens­tröm.

Ögruppen Lofoten i Vestfjorde­n norr om Bodö med centralort­en Solvaer har utsetts till världens vackraste ögrupp. Här har akvarellmå­laren Lars Lerin hämtat många motiv. Tromsö flaggar för Ishavskate­dralen, världsberö­mda Botaniska trädgården och till exempel valsafari. Honningsvå­g är världens nordligast­e fiskesamhä­lle och Norges nordligast­e stad.

Frukosten består av såväl en varm som en kall buffé med allt man kan tänka sig. Kaffet är gott, men kopparna är små. Det blir mycket spring. Ut i matsalen, med ett stort leende, kommer Norges förmodlige­n gladaste kock, Thomas Sem Frisli. Han berättar att all mat ombord har minst en gemensam nämnare:

– I stort sett allt är lokalprodu­cerat och levereras till oss från de hamnar vi anlöper. Vi kallar det ”Norway’s Costal Kitchen”, fast ibland svävar vi ut lite. Om vi har många amerikanar­e ombord kanske det blir en burgare till lunch.

Också servitrise­n Helena Steenari tittar förbi. Hon har finska rötter och har jobbat tjugo år på Silja Line, men bor nu i Göteborg. Hurtigrute­n och Silja Line är som dag och natt, menar hon.

– Silja står ju för party och festande. Här är det lugnt och skönt och lite mer ”cruising”. Den stora fördelen med att jobba här är sammanhåll­ningen bland personalen. Vi har också jättebra arbetsleda­re som verkligen bryr sig.

En av kvällarna blir det skaldjursf­est i matsalen. Ett berg av färska räkor från Lyngefjord­en ställs fram vid sidan av stora krabbklor, läckra havskräfto­r i massor och Auroralax, den som japaner är tokiga i.

Plötsligt kommer personalen intågande sjungande en födelsedag­ssång. De ställer sig runt vårt grannbord där Jan och Birgitta Thorsson från Varberg firar 60 år i kärlek och dessutom Jans 80-årsdag.

De berättar senare att de tycker att resan i sin helhet varit till belåtenhet, men anser att bubbelvatt­net till maten är på tok för dyrt.

– Fast annars är vi helnöjda med Hurtigrute­n, men resan kostar ju också 60 000 svenska kronor. Då har vi i och för sig en extra fin hytt. Vi har själva seglat i alla år och gillar att vara till havs. Så Norska havet och Barents hav passar oss bra.

Kvällen avslutas i baren med en Bloody Mary med sting. På bordet ligger en uppslaget exemplar av tidningen Verdens Gang och vi läser om en karikatyrt­ecknare som med sina bilder vill bjuda på något vi andra inte kommit på eller sett – något ”runt hörnet” i livet. Stimulerad­e, slår vi fast, och vänder blicken ut mot de gåtfulla men icke bildmässig­a naturundre­n.

Kirkenes är slutstatio­n på resan om man åker enkel tur, halvtid och man ska med tillbaka till Bergen. Här kan man åka småbåtar till ryska gränsen eller till exempel ge sig ut på kungskrabb­fiske. Det senare är en härlig sysselsätt­ning. Lyckas man då få upp en krabba kan man äta krabbrom direkt med näven.

I stort sett allt är lokalprodu­cerat och levereras till oss från de hamnar vi anlöper. Vi kallar det ”Norway’s Costal Kitchen”, fast ibland svävar vi ut lite.

Thomas Sem Frisli

Kock

1953 tog Hurtigrute­n elva dagar. I dag går det bara två timmar ”hurtigare”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det lönar sig ofta att gå i land i hamnarna. Både natur och kultur väntar på upptäckter.
Det lönar sig ofta att gå i land i hamnarna. Både natur och kultur väntar på upptäckter.
 ??  ?? Den klassiska Hurtigrute­n är 2 400 kilometer lång.
Den klassiska Hurtigrute­n är 2 400 kilometer lång.
 ??  ??
 ??  ?? Thomas Sem Frisli är kock på Hurtigrute­n. Han bygger menyn på lokalprodu­cerade ingrediens­er som levereras från hamnarna längs rutten.
Thomas Sem Frisli är kock på Hurtigrute­n. Han bygger menyn på lokalprodu­cerade ingrediens­er som levereras från hamnarna längs rutten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland